2011. március 27., vasárnap

Történelem, 6.osztály


A történelmet nem lehet olvasgatással megtanulni.Nem véletlen a kifejezés: az anyagot el kell sajátítani, mindenkinek " magáévá kell tenni."
Fontos, hogy soha nem tanulunk történelmet atlasz nélkül. Mindig, minden alkalommal megkeressük az országot, amiről szó van. Mely országok a szomszédai, milyen folyókat találunk, milyen hegységeket...Az a legjobb, ha egy földrajzi atlasz is kéznél van, rögtön meg lehet keresni a mai térképen a tanult területet.

A rajzos vázlatírás ugyanaz, mint a biológia és a magyar tanulásakor. A rajzon láthatjátok, hogy a kezdetben színes, részletes vázlat már egyszínű, egyszerűbb, vázlatszerűbb. Csak a legszükségesebb évszámok és nevek szerepelnek rajta.

Ha közösen kezditek el , a felsős gyerek kb.3 hónap alatt tudja majd önállóan is elkészíteni. Év végére épp megtanulja.

Sok sikert kívánok!

1 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

geszhajni írta...

Kedves Gabi!

Mosolyogva néztem ezeket a „barlang rajzokat”, a gyerekkorom jött elő!
33 éves vagyok, 4. osztályban derült ki, hogy dyslexiás vagyok és nem „lusta és buta”. Akkor még nem igazán tudtak mit kezdeni ezzel a tanítók, tanárok.
Édesanyámmal készítettünk ilyeneket a történelem és földrajz tanulásához. Pár éve, egy lomtalanítás alkalmából előkerültek azok a füzetek, amibe ezek rajzoltuk. Még ma is fel tudom mondani belőle a leckét!!!
(Később egyéb saját módszerekkel és a család segítségével már jobban ment a tanulás. Ma már egyetemi diplomám van. De sajnos a lelki nyomai megmaradtak ennek a korszaknak! De talán ez a folyamatos harc, bizonyítási vágy visz ma is előre,hogy újabb kihívásokat állítsak magam elé! Sajnos az önbizalmammal még küzdök!)
Én vagyok rá az egyik példa, milyen hatékony ez a módszer – és a saját vázlatkészítés is!

Tisztelettel:
Horváthné Hajni