2011. április 12., kedd

Jóanyu program- 10. nap

Jóanyu sem mindig felhőtlen. Gyakran teli a feje, szeretne egy kis csendet, nyugalmat, rendet. 
Jó lenne egyedül lenni.
De mikor???
Lássuk be, nem mindenki olyan szerencsés, hogy tömegével állnak sorba nála azok a családtagok, akik leváltják őt a gyereknevelésben. Sokszor haragszom azokra az okos tanácsadókra, akik azt mondják, kedves anyuka szakítson időt magára, a család igenis fogjon össze, és olykor tegyék lehetővé, hogy ön (kedves anyuka) saját magával is foglalkozhasson.
Hahaha. Mer' ez így megy. És ha nem? Akkor kedves anyuka őrüljön meg?
Szerintem nem igazi tanács az, amit képtelenség kivitelezni.
Érezted már, hogy nagyon szívesen fognád a táskádat és jó messzire elfutnál az életed elől? Micsoda szerencse, hogy ez az érzés nem tart sokáig. Nagyjából mindössze tíz percig.
Adj tehát magadnak tíz percet, még azelőtt, hogy Jóanyuból sárkánnyá változnál. Nincs olyan, hogy egy nap tíz perced ne legyen. 
Naponta tíz perc az egy hét alatt már hetven. Az több, mint egy óra! Egy óra egyedül! Ügyelj arra, hogy ez a heti 70 perc tényleg egy egyedüllét legyen. Valami olyan lehetőség, mikor nem kell senkinek válaszolni, senkire nem kell mosolyogni. Sétálj egyet, vagy ülj be az autóba és kerülj a városban, ülj fel a bicajra, vagy menj ki a kertbe a madarakat hallgatni. Este, mikor lefeküdtek a többiek, maradj még tíz percet ébren egy könyvvel, vagy a nettel (úgyis elalszol előttük :-) ). 
Tíz percre még akkor is el tudsz szabadulni a világ elől, ha nincsen segítséged. Add ezt meg magadnak, hogy kicsit ki tudd ereszteni a gőzt és jókedvű tudj maradni.

A mai tennivaló:
  • Keress a napodban (és mostantól minden napodban) tíz percet, amit teljesen egyedül tudsz tölteni. Használd ezt pihenésre, hallgatásra, vagy sírd ki a bánatod, add ki a dühöd, vagy olvass, táncolj, sétálj egyet, vagy tégy fel egy sminket, vagy fotózz a kertben, esetleg meditálj. Tégy valamit, amibe SENKI NEM SZÓ BELE.
Miért jó, ha ezt csinálom?
  • Jóanyunak szüksége van töltődésre. Senki nem bír folyton kedves és türelmes lenni. A legjobb anyunak is nyomasztó néha a társaság. Az a tíz perc, amiről tudod, hogy nap mint nap a tiéd lehet, erőt ad ahhoz, hogy megőrizd a nyugalmad. Nem érdemes megvárni, míg szakad a cérna, jobb előtte lazítani kicsit. 
  • A gyereked hamar megszokja, hogy tartsa tiszteletben a te idődet. Tudhat róla, hogy szükséged van egyedüllétre, nyugalomra és ez nem függ össze a szereteteddel. Jó, ha megtanulja, hogy ember vagy te is, akinek vannak szükségletei. 
  • Tapasztalatom szerint tíz perc elég hozzá, hogy egy nő legalább száz dolgot átgondoljon, mérlegeljen. Sok olyan esetet tudnék említeni, mikor elcsent tíz percnek köszönheti valamelyik fiam, hogy ilyen- olyan hibája miatt nem ugrottam neki, hanem egy nyugalmasabb, pihentebb, átgondoltabb döntést tudtam hozni. 
Mostantól a napi teendőid:
    • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
    • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
    • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
    • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
    • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje. 
    • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.  
    • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.
    • Keress a vacsorának egy olyan időpontot, amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. Legyen ez egy napi szertartás, ami mostantól állandóvá válik.
    • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutniuk az ágyig és ezt mikorra kell teljesíteniük.
    • Mostantól MINDEN ÁLDOTT  NAPON keress magadnak tíz percet, mikor csak magad vagy! Ilyenkor ne szóljon hozzád senki, lehetőleg ne is legyen senki körülötted. Ilyenkor csak a saját érzéseidet, gondolataidat tartsd szem előtt! Töltődj!

      0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: