2011. április 15., péntek

Jóanyu program- 13. nap

A legkedvesebb napi rutinomhoz érkeztünk. Jóanyu ismét lazít és jókedvű lesz, ráadásul vicces is. Megint adatik néhány perc, amitől garantáltan remek lesz a hangulatod. Szoktál táncolni "csak úgy?" Én rendszeresen hülyét csinálok magamból, mikor felcsavarom a CD játszót és táncra csábítom a gyerekeimet. Egy nap egyszer még akkor is megengedheted ezt magadnak, ha amúgy közben tényleg tutira komoly ember vagy.
Előre szólok, törődj bele, a felnövekvő nemzedék szemében te már akkor is rosszul táncolsz, ha amúgy fénykorodban a parkett ördöge voltál. Egyszerűen másképpen mozgunk, mint a fiaink- ahogy a mi szüleink is másképpen mozogtak, mint mi. Szóval béna vagy, vedd tudomásul, ráadásul a zene is puruttya, amit élvezel. Az egész szörnyen gáz, de ha te ezt a vonaglást képes vagy a nyilvánosság elé tárni, akkor nekik, a modern fiataloknak igazán nincs mit szégyellni. Néhány alkalom után a gátlásosabbak is beszállnak majd és veled együtt fognak bohóckodni. Ne törődj a sajnálkozó nézésükkel, vagy azzal, hogy jót vigyorognak rajtad. Mozogni fogtok, egymás szemébe néztek, nevettek együtt és ez az egész pontosan erről szól. Az együtt töltött időről.
Mellékhatása is van a dolognak: Még akkor is képes segíteni rajtad, ha már végképp belekövesedtél az "én komoly ember vagyok" szindrómába. Próbáld ki, hogy akkor kezdesz rázni, mikor menthetetlenül elsárkányosodott állapotban vagy. Felszabadít, és újra Jóanyut varázsol belőled ez a néhány perc.
Mai teendő:
  • Nyomd be a CD játszót és kezdd el vadul rázni a hátsódat! Kapd el a srácokat és táncoljatok egyet! Nyugodtan képzelheted, hogy húsz évvel fiatalabb vagy és te vagy a legjobb nő a telepen. Beszélni nem kell róla, úgyse hiszi el senki (ah, milyen szép is volt!).
Miért jó, ha ezt csinálom?
  • A tánc felszabadít. Ha táncolsz, normális keretek közt tudsz leadni némi feszültséget.
  • A gyerekeid láthatják, hogy táncolni bárkinek lehet (még akkor is, ha valaki menthetetlenül béna). Eleinte csak nézi fognak, de ha elégszer csinálod, lassan majd hozzá(d) szoknak és ők is beszállnak a buliba!
  • A gyerekeid nagyon- nagyon hálásak lesznek neked, hogy embernek, viccesnek, vidámnak, esetlennek, jókedvűnek láthatnak. A közös tánc az egyik legjobb dolog, ami az emberek között történhet (Ööö, apa hol van ilyenkor? Remélem, beszállt ő is a buliba!)
Mostantól a napi teendőid:
Reggel:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje.  
 Napközben:
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
  • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.   
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.
  • Bármikor, ha úgy érzed, ideje lazítani, dobj be valami zenét és rázzatok egyet!
Este:
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Keress a vacsorának egy olyan időpontot, amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. Legyen ez egy napi szertartás, ami mostantól állandóvá válik.
  • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutniuk az ágyig és ezt mikorra kell teljesíteniük.
  • Gondold át, ki volt ma a leggyengébb láncszem. Valaki, aki kevesebbet kapott a többieknél, vagy megoldatlan problémája maradt, vagy igazságtalan voltál vele (hisz ember vagy te is, tévedhetsz, hibázhatsz). Kapjon ő egy plusz ölelést, hogy mindkettőtök lelki békéje helyre billenjen.
  • Kérdezd meg a nap végén a gyerekeidet, kinek mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb esemény a napjában. Mondd el te is nekik a tiédet (amennyiben ez publikus egy gyerek számára- tudod, kíméld a barátságodtól!).

    2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

    Bergamott írta...

    A 13. fölött majdnem elsiklottam:) Nem hiába 13 :)

    Én minden este táncolok Zs.-vel kezdetektől fogva.

    Mostanában jött elő, hogy anya nem jó, így csináld... Én meg azzal jövök, hogy táncolni mindenki úgy táncol, ahogy csak akar.

    Időnként, azért ráállok, hogy betanítson nekem egy-egy koreográfiát :).


    Kis spirál füzetem is van már, de abba még nem jöttem bele...:(

    Angela írta...

    De jóóó!! Bergamott, szerintem te remek anyukája vagy Zs- nek :-) Ha jöttök Kecskemétre, szólj nekem, mert szívesen találkoznék veled.