2011. április 14., csütörtök

Jóanyu program- 12. nap


Ezt a lépést a középső fiam tanító nénijétől tanultam. Még első- második osztályban minden hétfőt azzal kezdtek, hogy elmondták, mi volt a hétvégén a legjobb és a legrosszabb élményük a gyerekeknek. A fiam szinte gyűjtötte a lehetséges válaszait a kérdésre. Úgy figyeltem meg, hogy ez az apró szösszenet a hétfő reggelben ráirányította a figyelmét a világra- mindarra, ami körülveszi őt. Mi jó, mi nem, és egyáltalán: mi említésre méltó dolog történt vele. Egy idő után beszálltam én is és együtt gyűjtöttük a jó és rossz dolgokat (Tudod, ez a tipikus: Édes fiam, azt ugye, elmeséled, hogy két órát nézelődtünk a helytörténeti múzeumban, arról meg hallgatsz, hogy a vasárnapi ebéd zsíros kenyér volt :-) )

Szoktuk azóta itthon is csinálni, esténként a puszikálás, a jó dolgok megerősítése és a leggyengébb láncszem külön szeretgetése mellé befér azért egy olyan kis pillanat, amikor elmondhatja mindenki, mi volt a legszebb és mi volt a legszomorúbb esemény a mai napban. Mondhatnám, hogy néhány pillanat az egész, de bizony az igazság az, hogy ez a kis beszélgetés gyakran elindít egy hosszabbat sérelmekről, csalódásokról, megoldatlan testvércsatáról. Esti mese helyett konfliktus megoldás :-) De legalább ez is megoldódik.

A mai tennivaló:
 • Kérdezd meg a nap végén a gyerekeidet, kinek mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb esemény a napjukban. Mondd el te is nekik a tiédet (amennyiben ez publikus egy gyerek számára- tudod, kíméld a barátságodtól!).
Miért jó, ha ezt csinálom?
 • A gyereked - választ keresve a kérdésre- átgondolja a napját, ahogyan te is átgondolod a tiédet. Minden napban van jó és rossz egyaránt. Szerencsés, ha mindkét oldalt látja az ember. Ezt a látásmódot már egész korán megszokja a gyereked, ha segítesz neki. Elfogadni és szembenézni a nehéz pillanatokkal- nem annyira fájalmas, ha nincs egyedül az ember.
Mostantól a napi teendőid:

Reggel:

 • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
 • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje.  
Napközben:
 • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
 • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.   
 • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.
Este:
 • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
 • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
 • Keress a vacsorának egy olyan időpontot, amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. Legyen ez egy napi szertartás, ami mostantól állandóvá válik.
 • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutniuk az ágyig és ezt mikorra kell teljesíteniük.
 • Gondold át, ki volt ma a leggyengébb láncszem. Valaki, aki kevesebbet kapott a többieknél, vagy megoldatlan problémája maradt, vagy igazságtalan voltál vele (hisz ember vagy te is, tévedhetsz, hibázhatsz). Kapjon ő egy plusz ölelést, hogy mindkettőtök lelki békéje helyre billenjen.
 • Kérdezd meg a nap végén a gyerekeidet, kinek mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb esemény a napjában. Mondd el te is nekik a tiédet (amennyiben ez publikus egy gyerek számára- tudod, kíméld a barátságodtól!).

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: