2011. április 21., csütörtök

Jóanyu program- Csütörtök /A leggyengébb láncszem/

A leggyengébb láncszem már a napi rutinnál is szóba került, nem véletlenül. Tapasztalatból mondom neked: Ennek soha nincs vége. Nincs olyan, hogy elengedheted magad. Ha van, akkor csalsz. Egy gyereked rendben van, akkor a másikkal lesz valami. Ha ők ragyognak, akkor a kutya lesz beteg. :-(
Mindig van egy gyenge láncszem. Meglátod őt vajon? Tudod kezelni a helyzetét?
Elmondom, nálunk ez hogyan alakul. Az egyik gyerekem kapcsolati problémával küzd (ne ijedj meg, félrement barátságról van szó), én látom, hogy küszködik, ostobaságokat csinál, illetve kis híján bajba kerül. Ekkor azt gondolom, egy ideig különös figyelemmel fogom őt illetni, személyre szabott beszélgetések fogják a mindennapjait terhelni és gondosságom minden súlyát az ő nyakába zúdítom. Mikor már kezd tőlem a falra mászni, kapom a hírt, miszerint az éppen soros fiamnak a magatartása negatív irányban változott, vannak leckés hiányosságai, meg még néhány apróság, ami miatt ő lép elő leggyengébb láncszemmé. Ekkor aztán a nagyot hagyom élni és rátelepszek a kisebbre. Én segítek, picikém. Anya itt van, anya szeret és törődik veled. Nézd, csak, megbeszéljük, megmutatom, játsszunk csendkirályt, hogy hozzászokj a fegyelmezett viselkedéshez. Majd mikor már neki is az agyára megyek, akkor mondjuk a kicsi elkezd tikkelni. Mondjuk. Vagy beteg lesz a kutya. Akit eddig pátyolgattam, fellélegezhet, mert jön az újabb kiválasztott.

Soha nincs vége. A csütörtök a leggyengébb láncszemé. Ha ilyen nálatok nincs, akkor esetleg beoszthatjátok, hogy ki az, akinek ma extra törődés jut. Mi is lehet ez? Lehet egy séta kettesben, vagy egy kis masszírozás, közös pihenés, heverészés a hálószobában, míg a család többi tagja valahol másutt van. Valami olyasmi, ami ezúttal csak az ő kiváltsága

Hétfő:
 • Az elintézős napon tedd rendbe a gyereked dolgait. Küldd be a színházbérlet árát, vedd meg az új tornacipőt, csomagold el a hétvégi bulira vett ajándékot és hívd fel a családot, akikhez megy a szülinapozni, hogy tudd, pontosan mikor, hol várják. Legyen feltöltve a tolltartó és elcsomagolva az új adag festék, amit be kell vinni az osztályba. Némi előzetes munkát igényel a dolog, ugyanis érdemes a közös naptárba bevezetni a dátumokat, ügyeket még akkor, mikor napokkal a határidők előtt az orrod alá dugja az értesítést aláírásra.
Kedd: 
 • Apás nap. Vedd tudomásul, hogy a gyerekednek szüksége van az apjára, aki nem ugyanazt és ugyanúgy képviseli, amit te. Hagyd őket magukra és kíméld őket attól, hogy te teszed le az együttlétük alapjait. Hadd döntsék el, hogy betontömböket vernek szét légkalapáccsal, vagy gilisztákat gyűjtenek a szomszéd trágyarakásában. Legjobb, ha addig elvonulsz és élvezed, hogy ezúttal nem te irányítod a dolgokat.
Szerda:
 • Keress egy olyan időszakot a napban, mikor nyugodtan tudsz a pároddal beszélgetni. Menjetek el sétálni, vagy üljetek le egy kávézóban, vagy egyszerűen húzd ki a tévét a falból és szemtől szemben ültesd le. Kérd meg, hogy most úgy beszélgessetek, hogy ő csak figyeljen rád, bólogasson nagyokat, vagy hümmögjön, jelezve, hogy megértette, amit mondasz neki. Ne adjon tanácsokat, ne akarjon helyetted megoldásokat találni, csak hagyja, hogy elmondd, ami benned van. A beszélgetés végén sokkal jobban fogod magad érezni és boldog leszel, hogy van egy megértő, fantasztikus férjed, aki törődik veled és képes rád figyelni. Gyertyák, szexi fehérneműk és salsa leckék nélkül is többé válik a kapcsolat egy- egy ilyen beszélgetés után. És végre azt érezheted majd, hogy te vagy az, akire tényleg odafigyelnek.
Csütörtök:
 • A leggyengébb láncszem napja. Ő az, aki valami miatt nehéz helyzetbe került. Bántja valami, egyedül érzi magát vagy problémája van. Beszélgetésre vágyik. Törődésre vágyik. Anyára vágyik. Neki ezen a napon jusson egy kicsit több belőled. Legyen alkalma, hogy elmondhassa a gondját. Töltsetek egy kis időt kettesben.
Rutinok:
Reggel:
 • Szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után.
 • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna.
 Napközben:
 • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet.
 • Legyen a napi ölelés- adag legalább 15- 20.
 • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket.
 • Bármikor, ha úgy érzed, ideje lazítani, dobj be valami zenét és rázzatok egyet!
Este:
 • Az utolsó puszinál erősítsd meg a gyereked abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit.
 • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
 •  Legyen a vacsora szertartás, ami mostantól állandóvá válik. Egy igazi sóderparti.
 • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutnia az ágyig és ezt mikorra kell teljesítenie.
 • A "leggyengébb láncszem kapjon egy plusz ölelést, hogy mindkettőtök lelki békéje helyére billenjen.
 • Kérdezd meg a nap végén a gyerekeidet, kinek mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb esemény a napjában. Mondd el te is nekik a tiédet.
 • Igyekezz időben lefeküdni (legalább a héten egyszer). 

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: