2011. július 11., hétfő

Napégés- Ha már kész a baj

Ahogy mondtam is, váratlanul meghívást kaptunk Siófokra, így a hétvégi programot átszerveztük. Gyors pakolás, aztán indulás.

Rettenetes hőség és sugárzás volt mindkét napon, így a védekezés és óvatosság ellenére is leégett a válla az egész családnak. Mire tegnap este hazaértünk, már nyafogtunk a legfinomabb érintésre is.
Ez vezetett oda, hogy megnézzem, milyen házi praktikák vannak, ha már kész a baj.

A napégés gyakorlatilag a bőr égési sérülése, melyet a nap sugárzása okoz. 4-6 órával a napozás után jelentkezik, csúcsát 12-24 óra múlva éri el. 3 nap alatt, többnyire hámlással gyógyul. 

Tünetek: vörösség, melegség, bőrduzzanat, súlyos esetben hólyagok. Nemcsak a bőr, hanem a kötőhártya is begyulladhat: „hóvakság". Az egész testet ért súlyos hőártalom jeleként láz, hányinger, hányás, a keringés összeomlása léphet fel, melynek fokozatai: napszúrás, hőkimerülés, hőguta


No, mi ezekből a meleg, vörös bőrt produkáltuk, ám eszembe jutott, hogy érdemes megnézni, hogyan kezelhetőek ezek a tünetek itthoni körülmények között. Mivel égésről beszélünk, a gyógyítás is hasonló ahhoz, mint mikor tűz vagy forró víz okoz sérüléseket.

Kamilla virágból készített hideg teába áztatott ruhával lehet borogatni a sérült részeket, majd körömvirág krémmel bekenni.
Nagyon kellemes és gyógyító hatású, ha burgonya, uborka vagy paradicsom karikákat teszünk bőrünkre pakolás gyanánt. Még jobb, ha pépesített formában visszük fel ezek egyvelegét.

Régi praktika a tejfölös pakolás. A tejföl hatása magas folyadék és zsírtartalmában rejlik. A beteg felületet kell bekenni vele, majd a tejföl átmelegedése után lemosni, langyos vízzel lezuhanyozni.

Ha kukoricalisztet vízzel pépessé keversz, s ezt kened a bőrödre, szintén enyhülést és gyógyulást találsz.

Ha az arc, vagy a szemkörnyék sérült, végy fekete, vagy zöldteából készült filtert néhány másodpercre hideg vízbe teszel, hagyod átázni, majd a megégett területre teszed.

Az aloe vera levelében található gél szintén gyógyító hatású. Ha van otthon növény, vágd meg a levelét és a kipréselt nedvet közvetlenül is a bőrre kenheted. Van azonban rengeteg olyan aloe verás termék a kereskedelemben, melyekhez hozzájuthatunk.
A panthenolt tartalmazó krémek, habok is sokat segítenek.

A külső gyógyítás mellett pedig elengedhetetlen a szervezet belső támogatása is. Nagyon sok vizet igyon, aki leégett. Nagyon jót tesz a tej is a benne lévő vitaminok miatt. A C és E vitamin segít megkötni a leégéskor felszabaduló szabadgyököket. Ezeket a vitaminokat tablettákból is kinyerheti a szervezet, ám ha gyümölccsel, zöldséggel visszük be, a folyadékpótlást is elősegítjük.

A napégés tehát kellemetlen és káros velejárója a nyárnak. Érdemes elkerülni azzal, hogy a legerősebb napfény elől elbújunk, vagy védőkrémet, könnyű textileket (kendő, ing), kalapot használunk. Ha mégis pórul járunk, igyekezzünk a bőrünket segíteni a gyógyulásban és gondosan mérlegelni, mi az ami még saját kompetencia, és mikor kell orvoshoz fordulni. Kisgyerekeknél a hólyagosodás, rosszullét, láz, fejfájás és hányinger mind arra figyelmeztetnek, hogy látogassuk meg az orvosunkat.

Ha tetszett, add tovább:

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: