Én azt tapasztalom, hogy ha sima ivóvizet, ásványvizet kell fogyasztanunk, ritkábban jut eszünkbe a folyadék fogyasztása, mintha valami finomságot kínálnak nekünk. Talán éppen ez okozza az üdítő italok megdönthetetlen sikerét.
Vannak olyan lehetőségek is, amelyek helyettesítik az egészségtelen üdítőitalokat, mégis finomak és garantáltan nem kell a családban senkit biztatni ivásra, ha ezekkel tömjük teli a hűtőszekrényt.
A gyerekeket ivásra csábítja olyan apróság is, mint a jégkocka. Hogy fokozzuk a csáberőt, szörppel ízesítsük meg a vizet és fagyasszuk így le. Jégkocka helyett egyszerűen használhatunk az ital hűtésére fagyasztott gyümölcsöket is.
A limonádé örök és lekörözhetetlen. A cukor mellé ilyenkor nyáron egy hangyányi sót is érdemes az italba, hogy szervezetünkből az izzadással veszített sót pótoljuk. Receptje egyszerű: ukorral és citrom levével ízesítjük. Hogy elkerüljük a cukor túlzott bevitelét, érdemes olyan édesítőt találni, ami nem terheli a testünket felesleges kalóriával. A szőlőcukor minden mennyiségben fogyasztható, energiát ad és az egészséget szolgálja. Másik ilyen természetes édesítő a xilit, amely nemhogy nem károsít, de segít abban, hogy a manapság annyira elterjedt és sok problémát okozó candida gomba eltűnjön a szervezetünkből. Igaz, meglehetősen drága (1 kg 1800 Ft körül van), de talán megéri olykor lecserélni rá a cukrot.
Egyszerű limeade .
- Hozzávalók: 1 csésze zöldcitrom leve, 1 csésze cukor, 4 csésze víz, zöldcitrom héj csíkok, mentalevelek
- Elkészítés: keverjük el a cukrot, zöldcitromlevet, és vizet. Díszítsük mentalevelekkel és zöldcitrom csíkokkal
- Hozzávalók: 2 csésze friss narancslé, 1 csésze zöldcitrom leve, ½ csésze citrom leve, 1 csésze cukor, 6-8 csésze víz, narancs, citrom, zöldcitrom szeletek.
- Elkészítés: keverjük el a vizet és a citrus leveket, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, amíg a cukor teljesen elolvad. Adjuk hozzá a citrus szeleteket. (A narancsot helyettesíthetjük mandarinnal vagy grapefruit-tal is!)
- Hozzávalók: ½ csésze cukor, 1 csésze víz, ½ csésze menta levél, 1 csésze citrom leve, 1 csésze gyümölcs darabok (pl barack) , 3-4 csésze ásványvíz
- Elkészítés: forraljuk fel a vizet, cukrot és a mentát, és kevergessük el egy tömény sziruppá. Hűtsük le, majd szűrjük át a szirupot. A barackokat préseljük ki. Öntsük össze a szirupot, baracklevet, citromlevet és adjunk hozzá ízlés szerint ásványvizet. Díszítsük mentalevelekkel. (tipp: egyéb gyümölcsöt is alkalmazhatunk, pl alma, eper, málna, cseresznye, dinnye)
- Hozzávalók: 6 kezeletlen citrom, 20dkg cukor, 3cm-es gyömbér darab (megpucolva),7.5 dl víz
- Elkészítés: pucoljunk meg egy citromot, majd a citromhéjat, cukrot és a gyömbért főzzük fel 2.5dl vízben. Kevergessük 4-5 percig, amíg egy szirupot kapunk. Hagyjuk lehűlni, majd a citrom héjat és a gyömbér darabot dobjuk el (minél tovább hagyjuk a gyömbért benne, annál erősebb lesz az íze). Csavarjuk ki a citromokat, majd egy kancsóban öntsük össze a citromlevet a kihűlt sziruppal és a maradék vízzel.
- Hozzávalók: 45 dkg málna, 5dkg cukor, 3 bio citrom, 1L szódavíz
- Elkészítés: a málnát megszórjuk a cukorral, 1 órán át pihentetjük, majd turmixgéppel eldolgozzuk és átpréseljük egy szűrőn. Egy kancsóba töltjük, hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kipréselt levét, szódavízzel felöntjük, és mentalevelekkel díszítjük.
Rózsás limonádé .
- A rózsás limonádé különleges ízvilágát a rózsavíztől kapja, amelyet bioboltokban, drogériákban vagy indiai kereskedésekben szerezhetünk be. A cukorsziruphoz facsarjuk ki pár citrom és zöldcitrom levét, majd adjunk hozzá egy kupaknyit a rózsavízből. Ezt a keveréket öntsük fel vízzel, a kész limonádéba pedig szórjunk rózsaszirmokat.
Vaníliás limonádé .
- Az egészségesebb és természetesebb ízű vaníliás limonádéhoz Bourbon-vaníliával forraljuk fel a cukorszirupot, majd 3-4 citrom levét hozzáadva öntsük fel vízzel. Ha kevesebb időnk van, 1 zacskó vaníliás cukorral vagy 1 kávéskanálnyi vaníliaaromával helyettesítsük a Bourbon-vaníliát. Az elkészült limonádéba is beledobhatunk pár vaníliarudat.
- A tűzről levett, még meleg cukorszirupba szórjunk bele 6-7 ág levendula száráról lecsupaszított virágszirmot, majd hagyjuk állni benne fél-egy óra hosszát. Ezután szűrjük le, majd tetszés szerinti citrom- és lime-mennyiséggel savanyítsuk. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat.
Receptek innét (is)
Ha tetszik, add tovább:
0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:
Megjegyzés küldése