2011. július 4., hétfő

Te jól szeretsz? Új sorozat a kapcsolatokért


"Néhány évvel ezelőtt a Rider's Digest közzé tette egy középiskolai matematika tanárnő figyelemreméltó történetét.
Egy péntek délután megkérte diákjait, hogy vegyenek elő egy- egy lapot, írják rá az összes osztálytársuk nevét, és sorolják fel azokat a tulajdonságokat, amelyeket a nevek gazdáiban a legrokonszenvesebbnek tartanak. Óra végén a tanárnő beszedte a listákat, és hétvégén minden diáknak egy- egy személyre szóló papíron összesítette a rá vonatkozó jellemvonásokat, a következő héten pedig mindenkinek kiosztotta "dicsérőlevelét".
A diákok nem győztek csodálkozni listájuk olvastán: ", "Nem is tudtam, hogy ilyen népszerű vagyok!"- mondták. Soha nem gondoltam volna, hogy ez bárkinek is jelent valamit!" Többet nem beszéltek erről, de a tanárnő tudta, hogy elérte célját, mert diákjait pozitív érzések töltötték el saját magukkal kapcsolatban.
Néhány évvel később az egyik diák, Mark Eklund meghalt Vietnamban. Testét hazaszállították Minnesotába, és majdnem minden osztálytársa részt vett a temetésén. A temetés után a fiatalember édesapja odament a tanárnőhöz és ezt mondta:
- Szeretnék mutatni Önnek valamit- azzal kivett egy tárcát a zsebéből.- Ezt találták Mark belső zsebében. Talán emlékszik rá.- Levéltárcájából egy megrongyolódott és agyonragasztgatott papírlap került elő. Mark dicsérőlevele volt az.
- Köszönjük- mondta az édesanya.- Amint látja, Marknak nagyon sokat jelentett.
Ezután az osztálytársak sorra bevallották, hogy máig mindig őrizgetik és időnként újraolvassák dicsérőlevelüket. Néhányan a levéltárcájukban hordozták; valaki az esküvői fotóalbumába tette."

Ez a történet egy könyv részlete. Gary Chapman és Ross Campbell Gyerekekre hangolva című könyvét azoknak ajánlom, akik szeretnének közelebb kerülni a gyerekeikhez, tanítványaikhoz. Szeretnék megismerni szeretetnyelvüket, hogy a kapcsolatukat még jobbá tegyék vele.

A Jóanyu, az Észkerékkapcsoló és a fejlesztő mozgás sorozata mellett egy újabbat indítok, mely a szeretetnyelvekről szól. Szintén minden hétre jut majd egy érdekes gondolat, amin eltűnődhetünk és ami közelebb visz minket az áhított "jóanyusághoz", gyermekünket pedig a "jógyerekséghez".






0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: