2000. május 4., csütörtök

2.hónap


Az általános fejlesztő torna  a második hónapban egy lépést tesz előre minden agyi terület fejlesztésében.
Mint azt már írtam is, ez a fejlesztő torna egy általános sorozat, melyet bárki elvégezhet, ha bizonytalanságok mutatkoznak tanulási eredményeit illetően, vagy más csak harmonizálni akarja az idegrendszerét. Ártani nem lehet vele, de akinél minden rendben, ott felesleges a gyakorlatok végzése. Arra azonban tökéletes, hogy mondjuk az iskolai testnevelés órákba beépítsd ezeket a mozdulatokat (már ha tartasz iskolai testnevelés órákat :-) ), illetve ha én most tanítanék, biztos a mindennapi iskolai munkába is betenném a fejlesztő tornát. Az bizonyos, hogy mikor a gyerekeim a matek óra közepén elfáradnának, én felállítanám őket, és megcsinálnék néhány gyakorlatot.

Nézzük akkor sorjában:
1. Mélyreflexek fejlesztésére fejbiccentést csinálunk 20- szor előre, majd 20- szor hátra. Nem oda- vissza, előre- hátra! Függőlegesből előre 20, majd függőlegesből hátra 20. Ne engedd, hogy a kicsike elkezdje dobálni a fejét össze- vissza!



2. Szintén a mélyreflexeket erősíti a múlt hónapban már végzett csípőforgató gyakorlat, melyet ezúttal felhúzott térdekkel csinálunk. Kezek tehát a test mellett, térdeket felhúzni, talp támaszkodik a talajon. Térd lefekszik bal oldalon, a csípő elfordul vele, majd térd átfordul jobb oldalra, a buksi pedig balra. 20- at kérünk szépen belőle!


3. Popsin forgás kettő percig. Ez a gyakorlat a vesztibulásris rendszert fejleszti, egyben a térérzékelést. Bizonytalankodás árulkodó lehet ennek a területnek a fejlettségére nézve. Ha eldől, ne bántsd érte! Eldől az enyém is, mert NEM TUDJA megtartani magát, ugyanis a térérzékelése gyenge. Majd eltelik egy- két hét, és akkor megtartja magát.

4. A nyúltagyat stimulálja a hanyatt fekvésben végzett mellúszó gyakorlat (egyszerűen a mellúszás kéz- láb tempóját végezzétek 20- szor.




5. Hanyatt fekvés most is. Azonos oldali kezet- lábat húzza fel a gyerek, miközben a feje a felhúzott kéz irányába fordul. Ebből kérj tőle 20- at egyik, majd 20- at másik oldalra. Ezzel meg is érkeztünk a középagy fejlesztéséhez (már ha ez az ügy szempontjából egyáltalán érdekes lehet.)
6.  Nem túl jó a kép, de ez itt a mászás mozdulatának előkészítő szakasza. Kérd meg, hogy álljon négykézlábra (Nagyon fontos, hogy a háta EGYENES (!) legyen, buksiját tartsa! Ne engedd, hogy a vállai leessenek, a feje lógjon! Az idegrendszeri alulszervezettség egyik tünete ez a hanyag, összeeső tartás, ami a tornánál is kiütközik. Ezekről a gyerekekről lemászik a táska, lefolyik a kabát, esnek össze, akad a lábuk, vagy csámpáznak. Vagy ez mind így együtt :-) ). A tornánál fontos a tartás, a mozgás pontossága.)


Szóval négykézláb, és ebben a helyzetben emelje az ellentétes kezét- lábát 20- szor, majd a másik kezét- lábát 20- szor.

7. Lábujjhegyen járás lehetőleg vonalon egyensúlyozva 40 méteren át. A járásokkal már fent vagyunk a kéreg alatti területeken.

8. Következik a szemtorna (1. hónapnál szintén fent van). Ültesd le, fogd meg finoman a tarkóját, hogy a fejével ne tudja követni az ujjadat, melyet kb. 15 centiméterre húzz el előtte felfelé, majd lefelé, azután középről indulva jobbra és balra. Ha közben pislog, kiszárad a szeme, álljatok meg, és pihentesse, úgy folytassátok a gyakorlatot.

9. Vállkörzés következik párosa 20- szor, majd jobb váll 20- szor, bal váll 20- szor.- a finommozgásokat alapozzuk.



10. Ninja gyakorlat, mely a halláóideget stimulálja, és minden hónapnak része. Ujjak fekszenek a fejen hátul, miközben a hüvelykekkel bedugaszoljuk a fület. Egyik mutatóujjunk körmével kopogtatunk a másik mutatóujj körmén. Ez éles, kongó hangot ad a fejben, és a hallást élesíti.

A gyakorlatsor vége most is 2 perc ugrálás páros lábon lehetőleg rugalmas terepen (gumiasztal, kanapé). Ez az energiákat is levezeti, valamint a folyamatos rázkódás az egész agyat frissíti, stimulálja.

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: