2000. május 4., csütörtök

3.hónap

Elérkezve a harmadik hónap fejlesztéséhez, fogod látni, hogy vannak mozgások, amik végigvonulnak minden hónapon, s vannak, melyek változnak, fejlődnek.



1. Kezdetnek legyen újra a mélyreflexek fejlesztése, ezúttal fejbiccentéseket elhagyjuk, helyettük fejhajlítást végzünk. Egyenes gerinc és fejtartásból hajlítsa a gyerkőc a fejét 20- szor a jobb, majd 20- szor a bal vállához.
Hajlamosak a gyerekek rá, hogy ez ilyen rézsútos, kicsit hajlító, kicsit fordító mozdulat legyen, ami azonban nem tökéletes. Próbáld rávenni, hogy maradjon egyenes a tartás és ebből hajlítsa a fejét.

 2. Még mindig a mélyreflexeket stimulálja a csípőforgatás, mely volt már egyenes lábbal, felhúzott térddel, és most egészen hasra húzott lábakkal végezzen 20 fordítást jobbra, balra felváltva, miközben a fej mindig a sarok felé forduljon.

Hm, ezt ajánlom neked is. Isteni üdítő érzés így megtekergetni a gerincoszlopot.

 3. Szintén remek energiagyűjtő gyakorlat a forgás, melyet 2 percig végezzen a gyerkőc felváltva az irányokat. A lényeg, hogy az utolsó forgás jobbra történjen.Ez az igazi energiagyűjtő forgás.

A forgás a vesztibuláris rendszert tartja éberen, illetve stimulálja. Emlékszel? A vesztibuláris rendszer felel a testtartásért, az egyensúlyérékért.

4. mellúszás hason fekvésben 20- szor. Ez egyszerűnek tűnik, de majd meglátod, hogy egyáltalán nem az, főképp, ha a gyermek még nem tud úszni. Itt is érvényes, hogy ragaszkodj a szabályos mozgásokhoz. Elnagyolt, kapkodó, kalimpáló mozdulatok nem fejlesztik az idegrendszert, ezért először szedd szét kar- illetve lábmunkára,  irányítsd a kezeddel, hogy megtanulja a helyes mozgást.

5. Hason fekvésben nyújtott kézzel lábbal heverjen a gyerek.  Egyszerre emelje jobb kezét és lábát, miközben a fej balra fordul, majd vissza egyenes tartásba.Ilyet csináljon 20- at jobbra, majd 20- at balra. Ez a mozgás az agy hídját fejleszti, mely felel az arc izmainak, a nyelv, a garat és a szemmozgató izmoknak a működéséért, a térérzékelés fejlettségéért.


6. Mászás:
Sikerült remek fotót készíteni a mászásról és közben fellélegezve tapasztalni, hogy két hónapja tartó munkánk eredményeként magától rendeződött Bobi mászási funkciója.

A mászást a középagy rendezi, mely felelős egyébként a figyelem összpontosításáért, valamint a síban és térben való tájékozódásért.
A jól mászó csecsemő egyszerre emeli és csapja le az ellentétes kezét- lábát, miközben fejecskéje a hátul maradó kéz felé fordul. Bonyolult mozgás, ezért ne engedd, hogy elkenje a gyerkőc. Lassan lépjétek ki, párhuzamos lábakkal, szétbontva a mozgássort és ritmusra lépegetve. 40 méter az előírás naponta, és ha ennek ellenére egy hónap után még nehezen megy, akkor lehet vinni tovább a következő hónapra is. Mászni jó, és minden korosztálynak jót tesz.


7. Folytatódik a lábujjhegyen járás, mely a múlt hónapban is volt, de ezúttal kissé nehezítve azzal, hogy a fejtetőre egy babzsákot, könyvet vagy plüsskutyát teszünk. A járások a kéreg alatti területeket erősítik, ezzel együtt a járást, az egyenes tartást, illetve kézmozgásokat, vagyis a kézügyességet, írást, rajzolást.

8. Következik a szemtorna (1., 2. hónapnál szintén fent van). Ültesd le, fogd meg finoman a tarkóját, hogy a fejével ne tudja követni az ujjadat, melyet kb. 15 centiméterre húzz el előtte felfelé, majd lefelé, azután középről indulva jobbra és balra. Ha közben pislog, kiszárad a szeme, álljatok meg, és pihentesse, úgy folytassátok a gyakorlatot.

 9. Szintén ismétlődő gyakorlat a ninja játék, mely a hallást erősíti.
Ujjak fekszenek a fejen hátul, miközben a hüvelykekkel bedugaszoljuk a fület. Egyik mutatóujjunk körmével kopogtatunk a másik mutatóujj körmén.


10.  Spirál karkörzés hátrafelé.
Ez a gyakorlat is a finommozgásokat fejleszti.
Nyújtott kar oldalt, és egészen kicsi körzéseket végezzen egyszerre. A körök nőjenek, mintha egy- egy spirált rajzolna a két karjával. 5 ilyen növekvő spirált fessen a levegőbe.
A fejlesztésen kívül nagyon jó a gyakorlat arra, hogy a gyermek figyelemére vonatkozó megfigyeléseket végezzünk. Az, aki az oldalt kitett karjait nem képes néhány másodpercnél tovább megtartani, bizony nagy valószínűséggel figyelmi és koncentrációs gondokkal küzd. A gyakorlatnak köszönhetően várhatóan javulni fognak ezek a képességei is.

11. A végén szökdelés van, mint mindig, ezúttal cikkcakkban szorosan összezárt lábakkal.

Ha szorgosan tornáztatok, mostanára már kell látnod változásokat. Rendszeres fejlesztő tornával nő a koncentrációs képesség, a kommunikáció és a viselkedés rendezettebbé válik, rendeződik az íráskép, az olvasás és talán már a jegyeken is tapasztalhatsz némi javulást.

Ha tetszik, köszönöm, hogy lájkolod!

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: