2010. október 20., szerda

Stresszoldás újra


Ma, ahogy ígértem, folytatom a relaxációs torna leírását. Némi technikai malőrnek köszönhetően fotóval egyelőre nem szolgálhatok. Ez talán  figyelmeztetés azzal a káosszal kapcsolatban, ami mostanság az életünkön eluralkodott. A házban mindenütt az otthoni játékok (tanulás) segédeszközei, és maguk az elkészült holmik hevernek, rendet rakni nincs sem idő, sem kedv, hisz annyira kevés időt töltünk otthon- együtt- hogy őrületes pazarlásnak érzem, ha azt takarítással töltjük. A legszükségesebb feladatokat megcsináljuk, aztán inkább tornázunk, játszunk, hogy legyen értelme annak a néhány órának, ami a napból marad iskola és munka után. A rumli pedig stagnál, és hurrá, ha nem növekszik.


Ennek a káosznak köszönhető, hogy a fényképezőgép memóriakártyája szőrén- szálán eltűnt. Rajta vagyok az ügyön, és remélem, hamarosan újra fotózok.
Bár a mai téma nem ez, de ilyenkor eszembe jut, hogy alaptétele a nevelésnek, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekünk mindennapjaiban és környezetében legyen rend és átláthatóság, hogy ő maga is rendezetté, kiegyensúlyozottá tudjon válni. Hogyan is lehet ezt megvalósítani ebben a világban?
Ez  a téma viszont maradjon inkább későbbre, kedves stresszel terhelt Anyuka! Most itt az ideje, hogy megismerd tornánk második részét, azt a tíz percet, amely kissé megerősíti önbecsülésedet, kioldja elfojtott haragodat és a szexualitással kapcsolatos görcseidet (már ha vannak olyanok :-) ).

8. VESE:
Ide gyűlnek a konkrét dolgoktól való félelmek.

Felváltva a két lábaddal 20- szor, 20- szor rézsútosan rugdoss kifelé!

9. KERINGÉS:
A keringésed összefügg az önbecsüléseddel, a szexualitásoddal. Mindig, mikor magadat ócsárolod, a vér- és nyirokrendszeredet terheled.

Álló helyzetben láb mozgatása hátra 20- szor. Felváltva végezzük a két lábbal. Ezután a két karunkat nyújtsuk előre, alsó karunkat hajlítsuk be felfelé irányba, majd 20- szor öleljük meg magunkat.

10. EPE:
Nem véletlen a mondás: olyan epés hangulata van valakinek. Az epénk raktározza a haragot,az  elfojtott dühöt.

Kezek rézsút előre nyújtva 30 fokos szögben. Mozgassuk ebben a helyzetben karjainkat lefelé- felfelé.

11. MÁJ:
Másik olyan szerved, amely a dühöt raktározza, s azokat a feszültségeket, melyeket olyankor érzel, mikor arra gondolsz: Inkább nem szólok semmit, csak magamat emésztem.

12. TÖRZS:
Családunkkal, szülő- gyerek kapcsolatunkkal összefüggő stresszeink hagynak nyomot a törzsünkön.

Kis terpeszben állva hajoljunk előre- hátra, majd törzsdöntésből felegyenesedve forduljunk ki jobbra- balra 20-szor. Hajoljunk hátra az ellentétes boka felé 20- szor egyik, majd 20- szor a másik irányba.
Törzshajlítá jobbra- balra 20- 20- szor, törzsfordítás jobbra- balra 20- 20- szor
Törzskörzés 20- 20- szor mindkét irányba.

13. CSÍPŐ:
A biztonságérzettel, szexszel kapcsolatos feszültségek gyűjtőhelye.

Lovaglóállásban told ki a csípődet jobbra- balra 20- szor!
Forgasd a csípődet előre, majd hátra 20- szor, majd emeld 20- 20- szor mindkét oldalra. Billentsd hátra a csípőt 20- szor, majd előre 20- szor. Végül végezzünk csípőkörzést mindkét irányba szintén 20- szor.

A tornának ezzel végére értünk. Ahogy már írtam is, napi húsz perc, mely megmozgatja nem csak az izmaidat, de belső szerveidet is. Némi relaxációs zene előtte- utána- alatta segíthet abban, hogy lazítani tudj. Azt hiszem, mindenkinek szüksége van erre még akkor is, ha az életében, munkájában, családjában minden a legnagyobb rendben van (van ilyen???). Mekkora feszültségek vannak azokban a szülőkben, akik együtt élnek egy tanulási nehézséggel küzdő gyermekkel, és nap nap után látják a küszködését, a kudarcait,vagy éppen próbálják a hiperaktivitását féken tartani? Azt gondolom, most azonnal jó lesz hozzálátni a tornához, bekattolni a zenét, és megszabadulni a stressztől. Mondok jobbat! Szólj a gyereknek is! Ha te belefáradsz a küzdelembe, képzeld csak el, ő mennyire  "kész" lehet.



Érdekes:
A stressz huzamosabb részvétele az életedben előbb- utóbb fizikai rosszulléthez, majd betegséghez vezet. Lelkünk egészsége törékeny, de megőrizhető a legnagyobb viharok közepette is.
A betegségek lelki, pszichikai hátteréről többet olvashatsz ITT,
és ITT.

És ami jön: 
Vitatkozzunk! Tud- e valódi segítséget nyújtani az iskola tanulási nehézségekkel küzdő gyermeknek? Vélemények az otthon oktatásról, a közösség személyiségre gyakorolt hatásáról.
Az én véleményem, mellyel lehet egyet nem érteni.
Ám előtte:
- Tanulási zavar a hétköznapokban, avagy különös találkozásaim a szülők társadalmával.
- Foglalatosság otthonra, mely nem feladatlap, kitöltősdi, színezősdi, hanem hús- vér, megmozgatós, nevetős játék!

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: