2011. február 17., csütörtök

2 in 1- Környezetvédelmi terepasztal és társasjáték a fénnyel


Hétvégén adtunk az újrahasznosításnak,a környezetvédelemnek és egy remek társasjátékot is kreáltunk. 

Elsődleges alapanyagok a környezetvédelmi terepasztalhoz a kiürült tejes dobozok, egy hosszú guriga, műanyag tálca, amin a darált húst, vagy a leveszöldséget szokták árusítani az üzletekben, gyufás skatulya, festett tészta, szívószál, füstölő.
A dobozokat fejjel lefelé fordítjuk, ablakokat vágunk rájuk toronyházat imitálva, majd sűrű temperával festjük színesre őket. Kis mécsest helyezve alájuk hangulatos éjszakai várost teremthetünk. Ám a közelben egy veszélyes gyár ontja füstjét, ezzel savassá téve a csapadékot és porral, méreggel fertőzve a levegőt (Micsoda szerencse, hogy már nincsenek ilyen gyárak, illetve szűrőkkel látták el a kéményeiket!). A gurigát festettük "kéményesre", alá gyurmagombócba szúrtunk füstölő pálcát, mely a csövön át valóban életszerűen zúdítja a füstöt a városkánkra (részemről tényleg mérgezően, mivel undorodom a füstölőktől).

A műanyag tálca szélét levágtuk, sniccerrel szeleteket hasítottam az aljára, s ezeket a csíkokat felpödörtük, hogy a hullámokat megjelenítsük. A doboz alsó felére kék papírt ragasztottunk.  
Üres gyufásdobozból tanker hajót készítettünk, s a víz felszínére gyurmából úszó olajfoltot varázsoltunk, mely egy szívószálon át ömlik kifelé a természetbe. A felszínen elpusztult halak és bedobált palackok úsznak. Lehangoló látvány ez a kicsi tó. Mellette egy fa próbál a szennyezett földbe kapaszkodni. Ágai és törzse festett penne tésztán átfűzött zsenília drótból készültek.
Édes kis terepasztal lett. Ha megfigyelitek, a fehér ház ablakában egy fiú áll, aki éppen egy papírzacskót hajít ki az utcára. Minden jelen van, amit a negyedikesek ebben a témakörben tanulnak a környezetvédelemről.

Később, mikor beesteledett, kicsit a fénnyel játszottunk. Kicsi kártyalapokat tettem a földre- ez a játékpálya -, majd mindenféle akadályokat helyeztünk el ezen a pályán. Mindenkinek három kis figurája volt, amiket el kellett úgy helyeznie, hogy az utacskákon hamarosan lépegető mécses fénye ne tudja megvilágítani őket. A mécsest én mozgatom, s a játékosok felváltva dobnak kockával, hogy tudjuk, mennyit léphetek előre. Amelyik figurára az út során fény vetül, az kiesik a játékból. A győztes az lesz, akinek legtöbb babája életben marad, míg a mécses végigér a pályán.
Egyáltalán nem egyszerű móka és sok meglepetést tartogat. Hogyan halad a fény és hová vetül árnyék? Térlátás, kombinációs készség fejlesztésére jó játék, emellett szuper fizikai kísérlet is. Arról pedig már ne szóljunk, mennyire hangulatos egy sötét szobában halovány mécses fényénél játszani. 

Próbáljátok ki!Köszönöm, ha lájkolod :-)
:

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: