2010. október 25., hétfő

Jeruzsálem- Jerikó játék

A Jeruzsálem- Jeriko egy nagyon érdekes, játék. A figyelemre apellál, közben a beszédészlelésre is. Lehet csapatban is játszani, de akár kettő gyerekkel is. A játékvezetőtől jó "beszélőkét", és fantáziát kíván. A lényeg, hogy van két csapat (két játékos), akik hallgatnak egy történetet, amit a játékvezető mesél nekik. Egyikük Jeruzsálem, másikuk Jerikó. Ha Jeruzsálem a maga nevét hallja a történetben, meghajol, ha Jerikó hallja a maga nevét, akkor ő hajol meg. Lehet úgy is játszani, hogy gyorsan leül, majd feláll, leguggol, majd föláll, vagy bármi más módon jelzi, hogy érzékelte a nevét. Jól meg is mozgatja a gyerekeket.
Nem olyan egyszerű azért egy jó kis történetet kitalálni, ezért most egyet elkezdek.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű város, Jerikó. Ebben a városban nagyon különös emberek éltek. A Jerikói emberek azért voltak különösek, mert a jerikói emberek nagyon kíváncsiak voltak. Minden érdekelte őket. Nem csak az, ami Jerikóban volt, hanem Jerikón kívüli világok is érdekelték őket. Hallottak róla, hogy létezik egy Jeruzsálem nevű város, ahol gyönyörű jeruzsálemi lányok élnek. A jerikói fiúkat nagyon érdekelték a jerikói lányok is, de a jeruzsálemi lányokat is nagyon szerették volna látni, hogy lássák, a jeruzsálemi lányok tényleg a legszebbek- e a világon. Szebbek- e a jerikói lányoknál?
Egy napon a jerikói legények elhatározták, hogy Jerikót elhagyják, és Jeruzsálembe mennek feleséget keresni. A jerikói lányok sírtak, és könyörögtek a jerikói legényeknek: 
- Ne menjetek Jeruzsálembe! Jeruzsálem messze van! Jerikó a hazátok, maradjatok hát velünk!
 Sírtak a jerikói lányok, de hiába, a jeruzsálemi legényeket vonzotta az ismeretlen Jeruzsálem, így útravalót csomagoltak, és egy gyönyörű, napfényes reggelen elindultak Jeruzsálem felé...

Így kezdődik a mese, és azután szabadon folytatódik. Lényeg, hogy cselezni kell a gyerekekkel, és viszonylag gyakran hangoztatni a kérdéses szavakat. Ha csapatban játszák, akkor mehet kiesésre, kevés gyereknél pedig számolni lehet a hibapontokat, és a mese végén összesítünk. Sok legyet üt egy csapásra: A gyerek szereti a szabad mesét, mert a fantáziáját építi, használja a figyelmét, edzi a beszédészlelését.

Játék a cikkhez: Szívesen veszem, ha befejezitek a történetet, és megtudhatjuk, vajon mi lett a jerikói fiúkkal és a jeruzsálemi lányokkal :-)

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: