2011. március 5., szombat

Állatság


Sétáltunk a férjemmel az egyiptomi naplementében, a piramisok tövében, amikor halkan a fülébe súgtam: Te, állati jó ötletem van! Férjem, aki rutinos férj, erre megborzongott, halkan sóhajtott, egy darabig igyekezett úgy tenni, mintha nem hallotta volna, majd megadóan várta a folytatást .Luxornak fogják hívni!- folytattam boldogan. Négy gyerekes apukaként a pasi elsápadt, már nem a napsütéstől szakadt róla a víz és elhaló hangon annyit kérdezett: Az fiú-, vagy lánynév?
Jajj, hát nem mindegy az egy macskának?

Hosszú évek óta próbálkozunk már a gyerekeimmel , hogy kiválasszuk a tökéletes háziállatot. Édesapjuk szerint a legmegfelelőbb állat a háznál az, amelyik NINCS. Beszélhetek én törődésről, felelősségtudatról, gondoskodásról.Szerinte ezt úgy is megtanulják a gyerekek, ha ő nem lép az udvaron kutyasz..ba. A háziállat szó puszta kiejtése elég, hogy férjem memóriája felfrissüljön és emlékeztessen az elmúlt évek próbálkozásaira.
Kezdetben voltak a hörcsögök. Először csak egy, de szegény magányos volt. Így lett kettő, majd nagyon gyorsan hat. Négy édes kis jószág született hörcsögéknél, végül is, ha naponta kétszer kitisztítottuk a helyüket, már nem is volt olyan büdös a lakásban. Hetente egyszer azért hypós vízzel is ki kellett mosni az üvegládájukat. Állati jó ötletnek tűnt, hogy erre az időre a kis állatokat bezárjuk a fürdőszobába, ott legalább szaladgálhatnak kicsit. Nos, az első ajtónyitásnál kettő nem kicsit szaladt, hanem nagyon. Nagyon gyorsan. Nem is találtuk meg őket, csak a nyomukat a tél eleji ruhazsák váltáskor. Tudjátok, nyári ruha bezsákol, téli, meleg holmi szekrénybe. A baj akkor volt, amikor a férjem fel szerette volna venni a kedvenc flanelingét. 5 ( azaz 5db ) ingen rágta át magát valamelyik kis rágcsáló, hajszálpontosan ugyanakkora lyukakat hagyva maga mögött az ingek hátán. Igen, igen, a varrónő is nagyon röhögött.És akkor a mosdókagyló hátuljából kikandikáló, csuromvizes , rémisztő külsejű, patkányra emlékeztető lényekről még nem is beszéltünk.

Elvárásaink a háziállatokkal kapcsolatban így módosultak, egyetértettem a gyerekeimmel, hogy szőrtelen, lassú, fogságban nem szaporodó állatokat szeretnénk. Így voltak egy darabig japán tűzhasú gőtéink. Vagyis, még vannak is szerintem, mert olyan pillanat alatt másztak ki a terráriumból a kis tapadókorongjaikkal, hogy soha többet nem találtuk meg őket a lakásban.Remélem, már nem is fogjuk.( Én is láttam a Jurassic Parkot .)


Mesélhetnék még rémülten gyerekorvoshoz rohanó anyukáról, aki karjában viszi sebesült gyermekét, akinek jobb mutatóujján egy szájzáras teknősbéka lóg. Nem műanyag, igazi. Még szerencse, hogy az összes gyerekem balkezes.
Voltak rákok, vedléskor nem lehetett megállapítani, melyik az állat, melyik az elhordott gúnyája. Így én egyikhez sem nyúltam. ( De tényleg, maguktól múltak ki.)

A halak jók.Csöndesek, diszkréten szaporodnak és az anyagcseréjüket is önállóan intézik.
Luxor, a Nagy Fehér (volt) Kandúr egy hosszabb történet. Ő még mindig hiányzik.

Nálatok laknak állatok?
-vg-

10 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Névtelen írta...

Szia!
Mi az utóbbi években kóborkutya-lerakattá váltunk.
Mév volt egy barátoktól befogadott kutyánk, mikor Buksi a keverék letáborozott a kapuban, majd beköltözött az előkertbe. Nem bírtuk ki, hogy ne etessük, így maradt. Ő a legjobb házörző, pedig a szökdösés miatt láncon van, hosszú kifutóval.
Majd Boriszka az expressz újságból mint ingyen elvihető labrador, végül Csipi a puli aki szintén kóbor egyed volt. Pár napja pedig a kerítés előtt lakik egy kis foxi....
Ebben a faluban csak 3 kutya lehet egy telken..
De a gyerekek imádják őt is, ő pedig idetáborozott. Mit kéne tennem vele?

Angela írta...

Szerintem megérzik az állatok, hova lehet menni. Nálunk is volt van kutya- macska, minden, de nálunk a befogadott kutyák sose váltak be. Egyáltalán nem éreztem olyan kötődést, mint az itt felnövőkkel, arra meg nincs erőm, hogy folyton lessem, mikor szökik el. Így most kutya egy van, macska kettő. Ennyi viszont kell is.

Gabi írta...

Egyszer mi is befogadtunk egy kutyát. Velem egyszerre lépett be az előszobába( fogalmam sincs, melyik tujából ugrott elő), ott lefeküdt és eszébe sem volt többet kimenni.Gyakorlatilag betöltötte a 3 négyzetméteres teret.A gyerekek aznap a szomszédban ebédeltek, mert nem mertek hazajönni, a férjem pedig az ablakon mászott ki ( öltönyben), hogy ne késse le a megbeszélését.

Gabi írta...

:)))) 5 gyerek+ 4 kutya? Abban a faluban hány órából áll egy nap, Sheni?

Névtelen írta...

Kutya csak 3, mivel több nem lehet. De nem fogom azt a kiskutyát sem elzavarni. 5 gyerek? Gyakorlatilag folyamatosan csinálok valamit, és majdnem mindig szalad a lakás kicsit. :)
Itt pedig, távol a nagyvárostól kicsit lassabban megy az idő, by Stephen Hawking. :DD

a mesélő írta...

4 gyerek, két macska, hét kutya - tény, hogy sosem unatkozom.
És Gabi nálunk van nagy fehér ex kandúr is, Cidri:)

Névtelen írta...

nálunk mindig minden tele volt befogadott macskával.
én meg akkor jöttem rá, hogy 10 évet szenvedtem miattuk az asztmától, amikor elköltöztem otthonról. (az allergiavizsgálat nem mutatta ki.)
Füles

Gabi írta...

Az igen, Banyuc!Én meg még azt hittem, sztár vagyok a 3 gyerek+50 hal kombinációval!

Gabi írta...

Az én uram is allergiára panaszkodott, de neki elég volt hozzá a "cica" szó puszta megemlítése, Füles!
-Gabi, vagy a macska, vagy én!
-( gyorsan érkező válasz) Oké, a macska!

Angela írta...

Lala visszaesett, megint rosszul van, úgyhogy jelenleg azért drukkolunk, hogy a reggelt megérje, de az én uram biztos összeomlik, ha meghal a kutyánk. :-(