2011. március 28., hétfő

Húsvéti (tojásos) kísérletek

Ígértem nektek kísérleteket tojással. 

 
 
Mielőtt a rendkívüli izgalmakat tartogató videóinkat megtekintenétek, íme az ismertetők:
A tojáshéj és ecet reakcióját lehet megfigyelni a mellékelt sorozaton:
 

Ha a tojást ecetbe rakjuk, egyetlen nap alatt a gumiszerűvé válik, ugyanis az ecet egyszerűen leoldja a külső, kemény burkát, így marad a belső hártya, amely meglepően erősen fogja össze a lényeget :-)
Lássuk csak, mit tanulunk közben? Kálcium- karbonát, oldódás (mely nem egyenlő az olvadással), a tojás felépítéséhez kapcsolódva pedig a belső hártyát figyeljük meg.

A következő kísérlet annyira egyszerűnk tűnik az interneten, hogy kezdtem már önvizsgálatot tartani, mikor 25- szörre sem sikerült. Több hátráltató tényező is közbeszólt.
Először is ki kellett élvezni a videózás adta örömöket:


Majd nekiláttunk a kísérletnek. Az üvegben az égés következtében vákuum keletkezik, mely a keményre főtt tojást beszippantja- legalábbis így képzeled. Most nem mutatom be azt a 22 videót, ahol NEM TÖRTÉNT SEMMI több annál, hogy a tojás rátapadt a palack szájára. Vagy azokat, ahol már nem volt oxigén az üvegben, ezért a gyufa átlépve az üveg száját, azonnal elaludt. Itt, amit beraktam,  végre láthattunk valami biztatót, ugyanis a vákuum letépte a tojás alját. Nem volt nagyon drámai :-)


Ellentétben a most következő felvétellel, ahol az előzőleg ecetben áztatott tojást "szívattuk" a vákuumos palackban. Méltó vége volt a kísérlet- sorozatnak.



Jó volt? Jó. Nem tökéletes, de emlékezetes kísérletek. Viccesek. Az égés, a vákuum keletkezése és működése mostantól rendben vannak. Amúgy meg remekül szórakoztunk. Azóta gondolkodom, mit is kellene legközelebb felrobbantani?

3 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Névtelen írta...

Kindertojás belseje, sütőpor + víz.
És: www.szertar.com :)

Gabi írta...

Hát, legyen. Elküldtem a fiam levelezésére a szertar.com-ot, most pedig indulok emelt összegű biztosítást kötni a házra..

Angela írta...

nagyon jó a szertár. Mikor ősszel voltunk a Csodák Palotájában, "beleszerettem" a szertáros srácba, aki az Öveges terem felelőse ott, úgyhogy azóta rendszeresen garázdálkodok az oldalon.
Én a sütőpor- ecet kombót ismerem durrantásra.