2011. március 25., péntek

Petőfi Sándor: Anyám tyúkja- Madarak, tojás, húsvét, memoriter


A heti téma az alábbi módon épült fel:
  • Petőfi Sándor: Anyám tyúkja
Kapcsolódó témakörök:
  • Kiejtéstől eltérő szavak helyesírása,
  • Madarak a mezőn,
  • Baromfiak,
  • Tojás felépítése- madarak szaporodása,
  • Húsvét.

Ez egy olyan lapbook, amihez még letölthető anyag sem kell.  Két, tojás alakú kartont kell készíteni, s első lépésként az egyiket a tojás tangram vonalai mentén felvágni.
A tangram Kínából került Európába. A puzzle játék egy fajtája és többféle variációja is létezik. A feladat az alapforma kirakása egy alapos keverés után. Ha ez már jól megy, többféle motívum is összerakható a darabokból. 
Szóval mi is szétvágtuk a darabokat, majd jöhetett a kirakós játék. Ezután a szeletekre felkerültek a vers szakaszai a szokásos feladatokkal (Rajzolj képet, egészítsd ki, színezd, stb.).



Pihenésképpen mezei madarak képeit gyűjtöttük (természetismeret: fácán, pacsirta, szarka, egerészölyv, stb)  és egy nagyon egyszerű tasakot készítettem a tárolásukhoz: Két tojás formájú lapot tűzőgéppel összetűztem, a felső lap felső sarka pedig lehajtható lett. Mielőtt a képeket beletettük, a madarak neveit szépen felírtuk a fülecskére, majd a fül alá a madarak jellemzőit (csőr, szárny, toll, tojás). Ezzel pedig meg is érkeztünk a tojáshoz. Milliószor látta már Bobi, de azért felütöttünk egyet, megnéztük a részeit és meg is neveztük. Majd a lapbookba beragasztottuk (természetesen papírból) és ráírtuk a részek neveit.
Eközben persze rendszeresen gyakoroltuk a vers olvasását, majd eljött az a nap, mikor nekiláttunk a memorizálásnak. A rajzos módszerrel nem volt nehéz a tanulás.


Szintén tojás formára vágtam azt a füzetlapot, amelyre a másolás, majd a diktálás került az aktuális szókészlettel.
Az elméleti munkát a Húsvéttal fejeztük be. Az olvasókönyv Húsvétról szóló részét néztük meg, beszéltünk a hagyományokról és az ünnep lényegéről. Bár a tankönyv EGYÁLTALÁN nem említi, de gyakorlatilag ez a kereszténység legnagyobb ünnepe- ugyebár. Ezt azért újra- többedszer megbeszéltük.



 Bekerült a gyűjteménybe egy locsolóvers is, valamint játszottunk akasztófát olyan feladványokkal, melyek a "tyúklét" szépségeivel foglalkoznak (Annyit ért hozzá, mint tyúk az ábécéhez, Tyúkeszű), vagy a vers egy- egy sorát tartalmazzák.

Néhány kísérlet is része még a feladatsornak. Az egyik egyben már az ünnepre készülődéssel is összefügg: 
Virágnagykerben szereztem be preparált, kivájt dísztököket, melyeket az alábbi módon készítettünk elő:
Hobbiragasztóval rafiaszálat erősítettünk a külső falára, majd hármasfonással fület készítettünk, melyet szintén ráragasztottunk a tököcskére. 
A hármasfonást nagy hisztik árán most tanulta meg Bobi. Nehéz harc volt, s annál nagyobb siker, mikor végre ráállt a kezére a mozdulat. A tököcskéből így lett kosár, melyet száraz virággal díszítettünk, végül a belsejébe virágföldet szórtunk, s egy kanálnyi kölesmagot. Reményeim szerint néhány nap múlva gyep sarjadzik a magokból, s húsvétra nemezelt csibéket ültethetünk rá.
A másik két kísérlet még folyamatban van, és meg is hagyom új bejegyzésre, hisz önállóan is megállja bármelyik a helyét. Vicces, meghökkentő és tanulságos játék lesz. 

Egyelőre mellékelem az Anyám tyúkja folyamatképeit, gondolva, hogy esetleg tudtok belőle ötleteket meríteni.
A vers nyomtatott változatát INNÉT letölthetitek, ezen kívül nincs a lapbookban nyomtatott kérdéssor. A téma szabadon hajlítható, tárgyalható, amerre csak szeretnétek vinni.



A téma feldolgozása és a vers megtanulása kb.5 órát vett igénybe elosztva 3 napra.

Add tovább :-)

2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

batorba írta...

Szia.
Régóta olvasom a blogodat,és meg kell mondjam,nagyon tetszik az egész,amit csinálsz,azért kapsz tőlem egy pontot az "egy jó szó" játékban :)

http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

További szép napot :)
Csilla

Átköltés írta...

Fenyőfi Nándor: Apám tyúkja
http://www.youtube.com/watch?v=iwc6lM__oSU