2011. április 17., vasárnap

Jóanyu program- 14. nap


Azt írom: Feküdj időben. És hozzáteszem: a héten legalább egyszer :-)
Én már rég letettem arról, hogy mindig kipihent és üde legyek, viszont hetente legalább egy estén  időben ágyba bújok.
Állítólag az alvásigényünk csökken az évek előre haladtával. Nos, én huszonévesen simán átvirrasztottam a hét minden éjszakáját, ha buliról volt szó. Reggelente felkeltem és mentem előadásra, vagy  tanítási gyakorlatra. Igen, így volt. Most, középkorúként (igen, tavaly én is beléptem ebbe a kategóriába) csökkent alvásigénnyel rendelkezem, vagyis átlagosan 23 perccel alszom kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. 

A szakirodalom szerint. Gyakorlatilag pedig arról van szó, hogy rögtön szörnyet halnék, ha hasonló- néhány órás- alvással kellene az életemet élni. Belecsúszik azért az ember abba a hibába, hogy jaj, még egy kicsit fent maradok, mert még ezt is, meg azt is, meg úgy egyáltalán... olyan hosszú az éjszaka. Miért van ez így? Szerintem a magyarázat egyszerű: Egy átlagos Jóanyu egy átlagos napon fektetés után tud kicsit magával foglalkozni. A "magával" természetesen nem azt jelenti, hogy fodrászhoz, kozmetikushoz megy, vagy a barátnőivel találkozik, hanem hogy esetleg elmosogathat olvasgathat, kivasalhatja a száraz ruhákat hódolhat a hobbijának, összeseperheti a vacsora morzsáit élvezheti a csendet. Egy átlagos Jóanyuról beszélek, nem a kiváltságosokról, akiknek élete párja olvassa a női magazinokat, megokosodik az önjelölt párkapcsolati trénerek cikkeitől és kezét lábát törve segít az otthoni feladatokban. Ők- a kiváltságosok-  az estéket természetesen pihenéssel töltik. A többiek pedig először megoldják a feladataikat, majd próbálnak még némi egyedüllétet, felhőtlen "azt csinálok, amit akarok" tevékenységeket belevinni a napjukba. Igaz, van már azért tíz perced minden nap, amit kiszakítasz magadnak, de lássuk be, az nem ugyanaz, mint akár órákat ücsörögni és élvezni, hogy nyugodtan tudsz tenni- venni. Óóó, hogy már éjfél is elmúlt? Hatkor meg csörög az óra? Ne törődj vele! Csináld nyugodtan. Amíg bírod. Előbb- utóbb úgyis kidőlsz. Mi lesz akkor? Undokság, türelmetlenség, bosszankodás... ELSÁRKÁNYOSODÁS.
Mai teendő:
  • Legyen ez a nap az a nap, mikor időben lefekszel. Legyen a héten legalább egy este, mikor úgy osztod be az estét, hogy lehetőleg tíz óra felé már vízszintesben vagy. Pihensz a szó szoros értelmében és jó korán el is alszol.
Miért jó, ha ezt csinálom?
  • Amint az első ilyen este után a tükörbe pillantasz, rá fogsz jönni, miért is jó, ha pihensz néha. Például elhalványodnak a szemed alatti karikák, jobban érzed magad és a türelmet is bővebben tudod mérni. Ha már eddig is meg tudtad oldani, hogy időben lefeküdj, akkor ezt a pontot akár ki is pipálhatod, azonban ha rendszeresen éjszakázol, kialvatlan és fáradt vagy, akkor egy este, mikor pótolod a kimaradt pihenést, csodát fog tenni veled.
Mostantól a napi teendőid:
Reggel:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje.  
 Napközben:
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
  • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.   
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.
  • Bármikor, ha úgy érzed, ideje lazítani, dobj be valami zenét és rázzatok egyet!
Este:
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Keress a vacsorának egy olyan időpontot, amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. Legyen ez egy napi szertartás, ami mostantól állandóvá válik.
  • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutniuk az ágyig és ezt mikorra kell teljesíteniük.
  • Gondold át, ki volt ma a leggyengébb láncszem. Valaki, aki kevesebbet kapott a többieknél, vagy megoldatlan problémája maradt, vagy igazságtalan voltál vele (hisz ember vagy te is, tévedhetsz, hibázhatsz). Kapjon ő egy plusz ölelést, hogy mindkettőtök lelki békéje helyre billenjen.
  • Kérdezd meg a nap végén a gyerekeidet, kinek mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb esemény a napjában. Mondd el te is nekik a tiédet (amennyiben ez publikus egy gyerek számára- tudod, kíméld a barátságodtól!).
  • Igyekezz időben lefeküdni (legalább a héten egyszer). Pihenten szebb a világ (és szebb vagy te is), több a türelem, jobb a hangulat. 
  •  

2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Vera írta...

:)én ezt nem tudatosan alkalmazom, de minden héten eljön az az egy nap, amikor a kétéves ikrek altatásából már nem jövök ki, ott bedőlök és alszom reggelig :) most már tudom, hogy ez jóanyuság :D

Angela írta...

Na, igen. Amikor a test megköveteli, ami jár neki. Nálam luxus a pihenés, úgyhogy muszáj ráfigyelnem, hogy igenis egy nap egyszer legalább pihenjek. Mindig bagoly voltam, így fent maradni nem nehéz- főképp ha olyan dolgot csinálok, ami érdekel, viszont a reggeli felkelés nagyon nehéz.