2011. április 8., péntek

Jóanyu program- 7. nap


Éljenek a naptárak!
Nálatok van naptár? Amíg nincs, nem is tudod, mennyivel szebb az élet naptárral! Ott figyel a falon vagy az asztalon, beleírva néhány fontosabb és halaszthatatlan dolog.
Mennyivel több ez, mint a noteszkák, és miért kapott részemről külön fejezetet?
Hát azért, mert míg a noteszkák Jóanyu saját territóriumát képezik, addig a nagy naptár közös. Abba mindenki beleírhatja, hogy most aztán mikor milyen programja van. A legjobb, ha a minden családtagnak külön színe van, amivel jelezni tudja, mikor van edzés, kerámia, matek nagydoga, halaszthatatlan tárgyalás.



Javaslom, mikor naptárt keresel, kerüld az agyoncsicsázott, Kiszel Tündés variációkat. Ezekben általában a képeken van a hangsúly, neked viszont sok helyre van szükséged, hogy mindenki rendben beleférjen egy- egy rekeszbe. Olyat keress, ami lehetőleg nagy rubrikákkal rendelkezik, illetve asztali variációban lehet kapni olyat, ami órára van beosztva, így remekül el lehet benne rendezni az eseményeket.

A mai tennivaló:
  • Ha még nincsen idei asztali vagy falinaptárad, szerezz be egyet, és tedd ki jól látható helyre! Legyen mindenkinek saját színe, amivel bejegyezheti a fontosabb eseményeket a közös nagy naptárba. 
  • Ha már noteszkázol, a nap végén a fontosabb időpontokat másold át a közös naptárba, illetve kérdezd ki a többieket is, nekik van- e valami bejegyzésre méltó. (Tapasztalatom szerint a gyerekek nemigen felejtik el a feljegyzéseket, inkább visszafogni kell őket a nagy jegyzetelési mániában).
  • Készítsetek a gyerekekkel nagy, közös terveket, válasszanak maguknak célokat, s ezek teljesítésének időpontját is jegyezzétek fel. Pl. Megtanulok a biciklimmel elengedett kézzel menni május 5- éig   /Hurrá! :-) /. Vagy: Kijavítom a matek hármast április 12- ig. Vagy április 10- hez bejegyzi, hogy aznap ő készíti a vacsit teljesen egyedül.
  • Írjátok be a szülinapokat, közös ünnepeket! Így aztán könnyű lesz azokra a kérdésekre válaszolni, hogy kinek mikor lesz már végre névnapja.
Miért jó, ha ezt csinálom?
  • A gyerekeknek jólesik, ha komolyan veszik őket. A családi naptár, amiben számon tarthatja az ő saját ügyeit, azt sugallja felé, hogy ő fontos, az ő ügyei komoly dolgok, amihez a család többi tagja alkalmazkodik adott esetben.
  • A gyerekeidet észrevétlenül segíted a rendszerességre, a pontosságra. Könnyebb számon tartaniuk a feladataikat, ha látják a naptárban. Neked is kevesebbet kell magyarázkodnod a saját  ügyeidről, ha látják a tennivalóidat.
  • Ha bizonyos dolgokat határidőkhöz szabtok, a gyerekben megalapozódik a céltudatosság, a kitartás és az a szokás, hogy célokat tűzzön ki maga elé.
Mostantól a napi teendőid:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje. 
  • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.  
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.

2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Vera írta...

Én nem találtam olyan naptárat, ami esztétikailag és praktikusság szempontjából is megfelelt volna. Ezért aztán a nővérem megalkotott nekem egy gyönyörűt, klassz nagyot. Ha valakit érdekel, magát a naptár részt szívesen közkinccsé teszem, egy excel tábla, a többi kézműves munka, de nyilván bárhogyan dekorálható.
Nálunk nagyon bevált, azóta kezd a gyerekeimnek fogalma lenni a napok-hetek-hónapok múlásáról, meg a rendszerességről, figyelik, hogy holnapra van-e beírva valami, matricákkal jelzik, mikor megyünk valahová, szóval tényleg nagyon jó családi pont a lakásban.

Angela írta...

Nagyon érdekel a naptárotok!