2011. április 9., szombat

Jóanyu program- 8. nap

Nálatok is úgy van, hogy a közös helyiség a konyha? Nem, nem a nappaliban szoktunk legjobbat dumálni, hanem kint a konyhában.
De mikor?
Reggel... Nem, a reggel az nem jó. Túl sietős. 
Dél... Akkor nem is vagyunk otthon! Marad hát az este. A vacsora egyben a társasági élet ideje- helye is. Tedd minél inkább azzá. Legyen  nagyjából ugyanakkor az ideje és lehetőleg legyen rászánva annyi idő, hogy közben nyugodtan lehessen beszélgetni. Ilyenkor ott van mindenkiben a nap minden élménye és mindenki szeretne úgy lefeküdni, ha ezt előtte kiadhatná magából. Mindegy az, hogy szendvics vagy hipi- hupi főzött kaja mellett, lényeg, hogy remek érzés hosszan elnyammogni az asztalnál, miközben megy a sóderparti.

Javaslom, ha eddig nem úgy volt, keresd meg, mi az az időpont, mikorra mindenki hazaér és le tudtok úgy ülni, hogy nyugodtan, kapkodás nélkül lecsúszhat a vacsora. Kérdezz és kérdezz, ha pedig elkezdenek mesélni, próbáld elkerülni azokat a tipikus kommunikációs gátakat, amik megakasztják a gyereket abban, hogy bizalommal és örömmel meséljen neked.
Mik azok a kommunikációs gátak? 
Erről is hamarosan szó lesz majd a hosszútávú programban.

A mai tennivaló:
  • Keress a vacsorának egy olyan időpontot., amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. 
Miért jó, ha ezt csinálom?

  • Lefekvés előtt mindenki kiadhatja az érzéseit, a gondolatait és mindazt, ami napközben foglalkoztatta őt. Ha ehhez nyugodt körülményeket teremtesz és tudod alkalmazni az értő figyelem fogásait, a gyerekeid hálásak lesznek és nagy örömmel fogják várni az estéket.
  • Ezek a beszélgetések alapozzák majd meg a későbbi nagy beszélgetéseket, mikor már nem az fogja a gyereked foglalkoztatni, hogy melyik haverral cserélt kártyát a napköziben, hanem mondjuk az, hogy elfogadja- e az első füves cigit ugyanattól a haverjától. 
  • Mikor végül fel kell állni az asztaltól, érdemes megköszönni nekik a szép estét. A gyerekek boldogok és fontosnak érzik magukat, mikor azt mondod: Nahát, milyen remek dolog veled beszélgetni! Óóó, micsoda pompás gondolataid vannak! Nagyon szeretek veled dumálni. Ezek a mondatok egyszerűen csodát tesznek a gyerekekkel.
/Nálam például már zarándokhely a konyhaasztal. Még csak készítem a vacsit, mikor már valaki leül oda és kezdi a mesélést. /

Mostantól a napi teendőid:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje. 
  • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.  
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.
  • Keress a vacsorának egy olyan időpontot, amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. Legyen ez egy napi szertartás, ami mostantól állandóvá válik.

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: