2011. április 30., szombat

Jóanyu program- Szombat /Együtt a banda/

Igen, azt hiszem, szükséges, hogy legyen egy olyan, nap, amikor "együtt a banda". De mit is csináltok olyankor? Én például ma céges ügyekben futkostam, pedig kirándulást terveztem eredetileg. Ebből ne induljatok ki azért, én ugyanis elég extrém életet élek, amire nem az a jellemző, hogy következetesen tudhatom, holnap mit csinálunk. Kirándulást tervezünk? Biztos (na, jó, azért nem teljesen biztos), hogy valami közbejön. Nem adom fel, így ragaszkodom hozzá, hogy mindenképpen kell néhány óra, a héten, amit közös programmal töltünk. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy jobb híján dobunk egy focipartit, vagy röplabdázunk, vagy kimegyünk a közeli erdőbe sétálni egyet, télen pedig társasozunk, vagy alkotunk a nappaliban.. Néhány óra az egész és nem is kell elutazni hozzá.
Jó együtt lenni úgy, hogy nem a hétköznapi dolgokat csináljuk. Nem minden olyan egyforma. Mikor a család élvezheti azt, hogy valami mást csinál. Persze azért a legjobb, ha időnként van valami komolyabb kirándulás, vagy közös program- tudod, ameddig lehet. Ameddig a gyerekek nem lesznek akkorák, hogy már ne akarjanak a szülőkkel tivornyázni a szabadnapjukon.

Hétfő:
 • Az elintézős napon tedd rendbe a gyereked dolgait. Küldd be a színházbérlet árát, vedd meg az új tornacipőt, csomagold el a hétvégi bulira vett ajándékot és hívd fel a családot, akikhez megy a szülinapozni, hogy tudd, pontosan mikor, hol várják. Legyen feltöltve a tolltartó és elcsomagolva az új adag festék, amit be kell vinni az osztályba. Némi előzetes munkát igényel a dolog, ugyanis érdemes a közös naptárba bevezetni a dátumokat, ügyeket még akkor, mikor napokkal a határidők előtt az orrod alá dugja az értesítést aláírásra.
Kedd: 
 • Apás nap. Vedd tudomásul, hogy a gyerekednek szüksége van az apjára, aki nem ugyanazt és ugyanúgy képviseli, amit te. Hagyd őket magukra és kíméld őket attól, hogy te teszed le az együttlétük alapjait. Hadd döntsék el, hogy betontömböket vernek szét légkalapáccsal, vagy gilisztákat gyűjtenek a szomszéd trágyarakásában. Legjobb, ha addig elvonulsz és élvezed, hogy ezúttal nem te irányítod a dolgokat.
Szerda:
 • Keress egy olyan időszakot a napban, mikor nyugodtan tudsz a pároddal beszélgetni. Menjetek el sétálni, vagy üljetek le egy kávézóban, vagy egyszerűen húzd ki a tévét a falból és szemtől szemben ültesd le. Kérd meg, hogy most úgy beszélgessetek, hogy ő csak figyeljen rád, bólogasson nagyokat, vagy hümmögjön, jelezve, hogy megértette, amit mondasz neki. Ne adjon tanácsokat, ne akarjon helyetted megoldásokat találni, csak hagyja, hogy elmondd, ami benned van. A beszélgetés végén sokkal jobban fogod magad érezni és boldog leszel, hogy van egy megértő, fantasztikus férjed, aki törődik veled és képes rád figyelni. Gyertyák, szexi fehérneműk és salsa leckék nélkül is többé válik a kapcsolat egy- egy ilyen beszélgetés után. És végre azt érezheted majd, hogy te vagy az, akire tényleg odafigyelnek.
Csütörtök:
 • A leggyengébb láncszem napja. Ő az, aki valami miatt nehéz helyzetbe került. Bántja valami, egyedül érzi magát vagy problémája van. Beszélgetésre vágyik. Törődésre vágyik. Anyára vágyik. Neki ezen a napon jusson egy kicsit több belőled. Legyen alkalma, hogy elmondhassa a gondját. Töltsetek egy kis időt kettesben.
Péntek: 
 • Ez a nap a tiéd (vagy legalábbis egy szelete). Legyen ma valami, amivel megleped magad, ami örömöt okoz, kikapcsol, netán boldoggá tesz. Van persze minden nap tíz perced, amit egyedül töltesz, tégy hát mellé még egy órát (vagy csak felet), ami szintén a tiéd. Ha ezt nem tudod megtenni, lepd meg magad valamivel. Szerintem egy csokoládé, egy fagyi vagy egy új ruhadarab tökéletesen alkalmas rá, hogy kicsit feltöltsön és elmondhasd: Ennyi jár nekem. Mert jár tényleg. Még ha nem is mindig hiszed el.
Szombat: 
 • A hétnek ezen a napján szánjatok időt a közös programra. Már törődtél mindenkivel, magaddal is, a leggyengébb láncszem is "kipipálva", itt az idő, hogy kicsit közös, örömteli dolgot csináljatok.
Rutinok:
Reggel:
 • Szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után.
 • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna.
 Napközben:
 • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet.
 • Legyen a napi ölelés- adag legalább 15- 20.
 • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket.
 • Bármikor, ha úgy érzed, ideje lazítani, dobj be valami zenét és rázzatok egyet!
Este:
 • Az utolsó puszinál erősítsd meg a gyereked abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit.
 • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
 •  Legyen a vacsora szertartás, ami mostantól állandóvá válik. Egy igazi sóderparti.
 • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutnia az ágyig és ezt mikorra kell teljesítenie.
 • A "leggyengébb láncszem kapjon egy plusz ölelést, hogy mindkettőtök lelki békéje helyére billenjen.
 • Kérdezd meg a nap végén a gyerekeidet, kinek mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb esemény a napjában. Mondd el te is nekik a tiédet.
 • Igyekezz időben lefeküdni (legalább a héten egyszer). 
 •  

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: