2011. április 22., péntek

Jóanyu program- Péntek /Ennyi jár nekem/

Szoktál magadnak meglepetéseket okozni? Vagy adsz magadnak ajándékot? Van olyan, amit lelkifurdalás nélkül megadsz magadnak? Mi az? Mi lenne az, amire vágysz? Hiszel abban, hogy "megérdemled" azt a kis kényeztetést, amit szeretnél megkapni?
Van egy szabály a repülőgépeken, amit el szoktak mondani az utasoknak arra az esetre, hogy mi legyen, ha zuhanni kezd a gép: Ez úgy szól, hogy először mindig magadat mentsd. Az oxigénmaszkot először magadra tedd fel, csak azután nézd meg, a melletted ülőnek sikerült- e felvenni. Még akkor is, ha az illető éppenséggel közeli hozzátartozód. Kissé kegyetlenül hangzik, mégis logikus ez így. Ha te fuldokolsz, nem tudsz igazán segíteni.
 Nahát, ezért mondom neked, hogy az oxigénmaszk jár neked egy héten egyszer legalább. Lepd meg magad valami kedvessel, amire vágysz (nálam például egy új póló vagy cipő csodákra képes), vagy ülj össze a barátnőiddel (Már ha van olyan neked- Van olyan neked???). Menj kozmetikushoz, vagy legyen egy sportnapod, mikor edzőterembe mehetsz egy órára. Ismerek egy fantasztikus nőt, aki például minden nap kisétál (bocs: kivágtat) a város széléig. majd vissza (nyilván nem Pesten lakunk). Egyszer a legnagyobb fagyos tél közepén tapostam a fékbe, mikor megláttam loholni a sötétedő délutánban: Hé, Ildi, hová mész? Elviszlek! Ő meg nevetve küldött el: Nem, köszi, ez a hobbim. Akkor gondolkodtam el: Milyen jól csinálja! Ehhez aztán biztos nem akarnak a kamaszodó gyerekei, vagy a férje csatlakozni! Megajándékozza magát egy óra mozgással, nyugalommal, ráadásul még esélye is van, hogy közben találkozik valakivel, akivel beszélgethet egy jót. Nekem a péntek délután a hobbim. Tizenévek óta van egy kozmetikusom, akihez elmegyek péntek délután, ő átmasszírozza az arcom, nyakam, vállam, majd beszélgetünk egyet és ezzel az egyórás pihenéssel átjutok a hétvégébe. Nagy dolog ez? Szerintem nem. Mégis megkoronázza a hetet, várom már szerdán, jól esik és erőt ad. Ennyi jár nekem.

Hétfő:
  • Az elintézős napon tedd rendbe a gyereked dolgait. Küldd be a színházbérlet árát, vedd meg az új tornacipőt, csomagold el a hétvégi bulira vett ajándékot és hívd fel a családot, akikhez megy a szülinapozni, hogy tudd, pontosan mikor, hol várják. Legyen feltöltve a tolltartó és elcsomagolva az új adag festék, amit be kell vinni az osztályba. Némi előzetes munkát igényel a dolog, ugyanis érdemes a közös naptárba bevezetni a dátumokat, ügyeket még akkor, mikor napokkal a határidők előtt az orrod alá dugja az értesítést aláírásra.
Kedd: 
  • Apás nap. Vedd tudomásul, hogy a gyerekednek szüksége van az apjára, aki nem ugyanazt és ugyanúgy képviseli, amit te. Hagyd őket magukra és kíméld őket attól, hogy te teszed le az együttlétük alapjait. Hadd döntsék el, hogy betontömböket vernek szét légkalapáccsal, vagy gilisztákat gyűjtenek a szomszéd trágyarakásában. Legjobb, ha addig elvonulsz és élvezed, hogy ezúttal nem te irányítod a dolgokat.
Szerda:
  • Keress egy olyan időszakot a napban, mikor nyugodtan tudsz a pároddal beszélgetni. Menjetek el sétálni, vagy üljetek le egy kávézóban, vagy egyszerűen húzd ki a tévét a falból és szemtől szemben ültesd le. Kérd meg, hogy most úgy beszélgessetek, hogy ő csak figyeljen rád, bólogasson nagyokat, vagy hümmögjön, jelezve, hogy megértette, amit mondasz neki. Ne adjon tanácsokat, ne akarjon helyetted megoldásokat találni, csak hagyja, hogy elmondd, ami benned van. A beszélgetés végén sokkal jobban fogod magad érezni és boldog leszel, hogy van egy megértő, fantasztikus férjed, aki törődik veled és képes rád figyelni. Gyertyák, szexi fehérneműk és salsa leckék nélkül is többé válik a kapcsolat egy- egy ilyen beszélgetés után. És végre azt érezheted majd, hogy te vagy az, akire tényleg odafigyelnek.
Csütörtök:
  • A leggyengébb láncszem napja. Ő az, aki valami miatt nehéz helyzetbe került. Bántja valami, egyedül érzi magát vagy problémája van. Beszélgetésre vágyik. Törődésre vágyik. Anyára vágyik. Neki ezen a napon jusson egy kicsit több belőled. Legyen alkalma, hogy elmondhassa a gondját. Töltsetek egy kis időt kettesben.
Péntek: 
  • Ez a nap a tiéd (vagy legalábbis egy szelete). Legyen ma valami, amivel megleped magad, ami örömöt okoz, kikapcsol, netán boldoggá tesz. Van persze minden nap tíz perced, amit egyedül töltesz, tégy hát mellé még egy órát (vagy csak felet), ami szintén a tiéd. Ha ezt nem tudod megtenni, lepd meg magad valamivel. Szerintem egy csokoládé, egy fagyi vagy egy új ruhadarab tökéletesen alkalmas rá, hogy kicsit feltöltsön és elmondhasd: Ennyi jár nekem. Mert jár tényleg. Még ha nem is mindig hiszed el.
Rutinok:
Reggel:
  • Szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna.
 Napközben:
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet.
  • Legyen a napi ölelés- adag legalább 15- 20.
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket.
  • Bármikor, ha úgy érzed, ideje lazítani, dobj be valami zenét és rázzatok egyet!
Este:
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg a gyereked abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  •  Legyen a vacsora szertartás, ami mostantól állandóvá válik. Egy igazi sóderparti.
  • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutnia az ágyig és ezt mikorra kell teljesítenie.
  • A "leggyengébb láncszem kapjon egy plusz ölelést, hogy mindkettőtök lelki békéje helyére billenjen.
  • Kérdezd meg a nap végén a gyerekeidet, kinek mi volt a legszebb és a legkellemetlenebb esemény a napjában. Mondd el te is nekik a tiédet.
  • Igyekezz időben lefeküdni (legalább a héten egyszer). 

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: