2011. június 9., csütörtök

Gap

Az autizmushoz, a hiperaktivitáshoz, a diszlexiához, a figyelemzavarhoz, vagy a depresszióhoz gyakran emésztési rendellenességek is társulnak. A nem megfelelő bélflóra és a béltraktus rendbe tételével a betegségek tünetei enyhíthetők, akár gyógyíthatók is - állítja egy brit neurológus, táplálkozáskutató. A szakember tapasztalata szerint a felsorolt zavarokkal küzdő gyerekekben közös, hogy emésztési rendellenességektől - puffadástól, hasmenéstől, székrekedéstől, bélgörcstől, refluxtól, hányástól - is szenvednek. Az emésztési rendellenességekkel a kezelőorvos, fejlesztőpedagógus rendszerint nem foglalkozik, pedig Campbell-McBride szerint a két terület szorosan összefügg: a pszichés státuszt nagyban befolyásolja az emésztőrendszer állapota. A tünetegyüttes elnevezésére egy új kifejezést javasol: Gap-szindróma ,azaz Emésztés és Pszichológia Szindróma (Gut and Psychology Syndrome)

A vastagbél belső felszínét baktériumréteg borítja: vastag, gyepszerű réteg a bélhámon, ami természetes védelmet nyújt a kórokozók, a méreganyagok, az emészthetetlen ételek, adalékanyagok és a paraziták ellen. Ha a bélflóra nem jól működik, sérülékeny és rosszul táplált lesz a bélfal, gyengül az emésztő- és tápanyagfelszívó képessége - mondja a brit orvos.
Az emésztőrendszer ráadásul összefügg az immunrendszerrel is: a béltraktus jótékony baktériumai az immunrendszer bölcsőjét képezik. Ha a bélflóra sérül, az az egész immunrendszer egyensúlyát megzavarhatja, azaz gyengül a természetes védekezőképesség.
A GAP-szindrómában szenvedőknél a bélflóra jótékony baktériumai teljesen hiányoznak, vagy számuk vészesen alacsony, így a betegek emésztőrendszerében patogén mikrobiális flóra uralkodik el, amely folyamatosan tengernyi méreganyagot termel és juttat el a belekből az agyba.
McBride szerint a megfelelő étrenddel a Gap-szindrómások tünetei enyhülhetnek, akár ki is gyógyulhatnak betegségükből. "A GAPS-betegek szüleinek és gondozóinak azonban előre szólok, hogy készüljenek fel egy legalább két éves kemény munkára. Néhány GAPS-betegnél ez még tovább is eltarthat. A kezelés célja a beteg méregtelenítése: meg kell szabadítani az agyát a toxikus ködtől, hogy az megfelelően fejlődhessen és működhessen" - olvasható a könyvben.
Mennyire elfogadott a pszichés zavarok étrendi terápiás kezelése?
A szakmán belül pillanatnyilag az étrendi terápiáknak nagyon ellentmondásos és képlékeny a megítélése - mondja Győri Miklós, az ELTE Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézetének igazgatója.
Azon a téren egyébként nagyon sok tapasztalat és evidencia létezik, hogy táplálkozással összefüggő anyagcserezavarok nagyon mélyen befolyásolhatják a pszichés státuszt, pszichés működést.
-gabi-

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: