2011. június 24., péntek

Szentiván- éji varázslatok és szokások


Ma van szentiván napja. Nem tudom, mennyit tudtok a hagyományokról, amelyek övezik, de semmiképp ne feledjétek, a mai éjszaka különleges, varázslatos. A hagyomány szerint a mára virradó éjszaka a hivatalos szentiván- éj, ám a mai ember már elég rugalmas ilyen szempontból. Legtöbb helyen ma és hétvégén tartják az ünnepségeket. Nálunk is parti lesz. Ez már hagyomány és a vakáció kezdetét szoktuk ünnepelni, ám ezúttal a szentiván- éji tűzgyújtással, tűzugrással kötjük össze.

A szentiván- éji szokásokról ITT olvashattok bővebben.
Nemcsak játékok, szokások kapcsolódnak az ünnephez, hanem különféle varázslások is. Van még idő, hogy gyertyákat szerezzetek be, hogy elvégezhessétek a különféle szerelemmel, vagyonnal és egészséggel kapcsolatos varázslatokat. Íme közülük a legizgalmasabbak:

Tűzjóslás

A sámánok a láng erejével tartották távol a negatív hatásokat, melegével gyógyítottak, vagy ha kellett, hát az izzó parázs segítségével olvasztották meg a hideg szíveket, s forrasztották örökre egy párrá a szerelmeseket. A tűznek évezredekig jelentős szerepe volt az ember életében, természetes, hogy jövendölésre is használták.

- Ha a tűzbe dobott anyag lángra lobban, és nem fröcskölődik szét az egész tűzfelületre, az a dolgok jóra fordulását jelzi.

- Az egyetlen csomóban nagy lánggal, szikrák nélkül égő zsír vagy olaj azt jelzi, a szerelmesek valóban egymáshoz tartoznak, sokáig együtt maradnak.

- Ha nagy szikrát vet az olaj, és a szikrák a tűz fészkén túlra repülnek, akkor bizony elszállnak a lehetőségek, az események rosszabbra fordulnak. A szerelmesek hamarosan külön utakon járnak.

- Ha a tűzbe dobott anyag eloltja a lángot, akkor valaki (talán épp az, aki a tüzet rakta) megbetegszik.

- Ha virágkoszorút dobnak át a tűz felett a szerelmesek, és a másiknak sikerül elkapni, biztos a boldogság. Viszont ha a koszorú a tűzbe pottyan, hamarosan véget ér a románc, az ügyetlenkedőt elhagyja párja.

Sokfelé az a szokás, hogy az ünnepi tűzgyújtás ideje alatt összeszedik a ház körüli csontokat, rongyokat, egyéb szemetet, hogy a tűz nagy füsttel égjen. Így űzik el a szegénységet. A tűz után megmaradt üszökkel körbekerítik a kertet, hogy távol tartsák a háztól a rágcsálókat, és jó termést varázsoljanak.


Gyertya-jóslás

Akinek nincs módjában tábortüzet rakni, az néhány szál gyertya segítségével varázsolhat magának szerelmet, esetleg megtudhatja, mi vár rá a közeljövőben.

- Szerelmi varázsláshoz piros és fehér gyertyát kell használni, a fehérbe a saját, a pirosba a meghódítandó férfi nevét kell belekarcolni. Először a fehér gyertyát kell meggyújtani, majd ennek lángjával a pirosat. A két gyertyát egymás mellé téve kell elégetni.

- Ha hűtlen kedvesedet szeretnéd visszaszerezni, fehér gyertya mellé jobbról és balról két pirosat kell meggyújtani. Ha a fehér gyertyáról a jobb oldalon folyik le több viasz, sikerül visszaszerezni az exet, ha a bal oldalon, kár várni rá, mert valaki mellett boldogabbnak érzi magát.

- A pénz- vagy egyéb javak megszerzéséhez zöld gyertyát kell gyújtani, amit egy tálca bal oldalára kell állítani. Azután gyújts egy fehér gyertyát, és állítsd a tálca jobb oldalára. A két gyertya elé helyezz egy-egy pénzérmét. A zöld gyertya lángját figyelve képzeld el, hogy az oda helyezett pénz megsokszorozódik, egyre több és több lesz, és hamarosan már nem kell garasoskodnod. Tizenöt perc múlva oltsd el előbb a fehér, majd a zöld gyertyát, és feküdj le aludni. Ha álmodban a gyertyát ismét meggyújtod, vágyad hamarosan teljesül. Ha nem álmodsz a gyertyákkal, akkor a következő teliholdkor meg kell ismételni a gyertyamágiát, hogy vágyad valóra váljon.

- Egészség-varázsláshoz kék gyertyát kell gyújtani, a karrier-tervek segítéséhez sárgát vagy arany színűt.

Még van néhány óra a mulatságig, úgyhogy megyek beszerezni a kellékeket. Drukkoljatok, hogy a közelgő vihar ne dúlja fel a terveimet és egy igazi, varázslatos szentiván éjszakát tudjak a gyerekeknek rendezni.

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: