2011. július 7., csütörtök

Játékok a strandon és programajánló


Hétvégén kiváló strandidő lesz, javaslom, menjetek fürdeni. Mi bizonyosan ezt tesszük.
Van azonban olyan, mikor éppen nem vízben van az ember, hanem inkább az árnyékban hűsöl. Nem rossz, ha  ilyenkor van valami érdekes játék a tarsolyunkban.

Barkochba                                                                                    .

A barkochba örök klasszikus. Én kitalálom, te kérdezhetsz, de csak meghatározott szabályok szerint. Nagyon komoly feladat a gyerekeknek, de alaposan megedzi az agyukat.

Asszociációs játék                                                                                                                           .

Ennél a játéknál nincs szükségünk különösebb szabályokra, és még az agytekervényeinket sem kell túlságosan igénybe venni. A játék során olyan egyszerű kérdésekre kell felelnie mindenkinek, mint például milyen gyümölcs lennél, vagy mi lennél, ha kerti szerszám Mivel ez a játék nem igényel semmilyen eszközt, így nemcsak a strandon, hanem bármilyen unalmas helyzetben a segítségetekre lehet.

BAS:                                                                                          .

 hazudni, már kezdhetünk is Bast játszani. A gyufaszálakkal jelzik az "életeink" számát, eredetileg három kell, hogy legyen mindenkinek. Egymás után mindenki dob a kockákkal, de az eredményt nem fedi fel, hanem gondosan eltakarja markával, és csak ő nézheti meg. Mindig a nagyobb számot kell megszorozni tízzel, a kisebbik számot pedig hozzáadni ehhez. Tehát egy hármas és egy kettes harminckettőt ad, egy négyes és egy ötös ötvennégyet, és így tovább. A "felemás" számoknál többet ér, ha bast dobunk, vagyis, ha a két kockán azonos szám jön ki. Legértékesebb a hatos bas, leggyengébb az egyes bas. A huszonegy mindent visz, ha ennyit dobunk, megnyertük a kört, újat kell kezdeni. A játéknak az adja az izgalmat, hogy nem kell feltétlen igazat mondani, arról, hogy hányat dobtunk. A lényeg, hogy nagyobb értéket mondjunk, mint amit az előttünk lévő játékos mondott. És most jön a lényeg: a soron következő mindig eldöntheti, hogy hisz-e a szomszédjának. Ha elhiszi, megy tovább a játék. Ha azt állítja, hogy játékostársa hazudik, akkor annak meg kell mutatnia a kockákat, és az veszíti el egy életét - gyufaszálát -, akinek nincs igaza. Előnyben a pókerarcok, és gyors észjárásúak!


Malom a homokban                                                                                                                                .


Gyerekkorunkban a dohányzóasztalnál gombokkal malmoztunk papírlapon, a játék szabályai azóta sem változtak, csupán a hozzá szükséges infrastruktúrát kell a strand által kínált lehetőségekhez igazítani. A négyzet alakú pályát a homokba rajzoljuk, a gombokat pedig cseréljük le kagylókra és/vagy kavicsokra. Ha ezzel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint a lábunkat a vízbe lógatva azon gondolkodni, hogy milyen taktikával kaparintsuk meg az ellenfél összes pozícióját. Az igazán rutinos játékosok már a mérkőzés elején tudják, hogy melyek a stratégiailag legfontosabb pontok, ahonnan aztán könnyűszerrel nyerhetünk. A cél pedig nem más, hogy birtokunkban lévő kagylókból vagy gombokból a legtöbbször tudjuk összerakni hármas kombinációkat és ezzel elnyerni az ellenfél összes bábuját.


Ha pedig már a homoknál vagyunk, el ne feledkezzünk a mindenféle elásásokról, amikkel remekül lehet szórakozni, vagy a sarazás- pacsálásról, ami szintén hűsítő és pihentető elfoglaltság.

És ha már strand, akkor legyen egy kis ajánló (bár nem fizetnek érte).

Programajánló:                                                                  .

Ha arra jártok, ki ne hagyjátok Kiskunmajsát az ő strandjával!
Korrekt (meglepően korrekt) árakkal, csúszdaparkkal, többféle szolgáltatással várja a vendégeket. Ha a belépőt megvettétek, minden csúszás ingyenes. Nincs karszalag, nincs külön díj, mehetnek a gyerekek hullámfürdeni, "jéghegyet mászni", siklani, csúszni.



Ha tetszett, add tovább:

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: