2011. augusztus 26., péntek

A bárányok sírnak... de macska van bőven

Bizonyosan sokan láttátok A bárányok hallgatnak című filmet. Abban van az a rész, mikor Clarice, a nyomozó tanonc arról mesél Hannibal Lecternek, milyen érzés volt, mikor gyerekkorában a húsvétra készülve hajnalonta hallgatta a levágásra vitt bárányok sírását. Azután egyszer már nem bírta tovább, kiszökött, felkapott egy bárányt és szaladt vele, hogy megmentse.
Azt az egyet.
Volt értelme?
Dehogy. És igen. Minden megmentett bárány halkítja a sírást.

Én összeszedtem minden törött szárnyú madarat és kiéhezett kismacskát. Tudtam, hogy jönnek újak, mégis muszáj volt megmenteni őket. Talán, hogy halkuljon a sírás a fejemben. 

Van az elesetteknek egy jellegzetes pillantása, ami akkor is sírásra emlékeztet, ha a szájuk nevetésre áll. 

Néha eszembe jut Teréz anya is. Vajon gondolt- e bármikor arra, hogy a munkája meddő és csak egy semmiség  a világ szenvedései közepette? Szerintem soha nem jutott volna oda, ahová eljutott, ha szemernyi kételye lett volna arról, hogy érdemes egyenként minden elébe kerülő bárányt felemelni és megmenteni.

Jól van, ez most nem az, amire gondoltok. Nem lesz ebből semmiféle megmentős és drámai poszt. Mindössze arról van szó, hogy lassan egy hete, hogy azon kaptam magam, hogy kiugorván az autóból, az út széléről felkapom, aztán be vissza és uzsgyi. Azóta itt él nálunk, csengettyűs nyakláncban, hogy akkor is tudjuk, merre jár, ha éppen valamelyik szekrénybe bújt be kutakodni. Kedves, hálás, puha és illatos. Ki lehet ő?
2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Angela írta...

Mielőtt kétely merülne fel a becsületességet illetően elmondom, hogy lehet, hogy mégsem kidobott volt, azonban az bizonyos, hogy a bőre rá volt száradva az éhségtől, úgyhogy jómagam elhagyott, kóborló szerencsétlennek minősítem

Zsuzsi írta...

Kedves Blogszerzők, otthonoktatással kapcsolatban írom a szakdolgozatomat, hálás lennék, ha kitöltenétek, esetleg ki is tennétek a blogotokba felhíváskánt az alábbi kérdőívet:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGRyQ2tMZnpROFR4bnlJaEpPY1NIakE6MQ

Köszönöm: Zsuzsi