2010. október 10., vasárnap

Abakusz, te örök!


Vajon miért is tűnt el a köztudatból ez a több ezer éves számológép? Miért felejtettem el én is, mikor anno végigkísért a számolás tanulásában?
Két napja hoztam haza, mikor véletlenül rábukkantam a papírboltban, míg színes kartonok után kutattam.





Itt találtam eladót, bár én a helyi papírboltban töredék áron kaptam.  Szerintem a miénknek a színezése is a lehető legjobb, ugyanis nem csak a tízes számrendszert segíti, hanem ötösével, ötvenesével is elkülönülnek az értékek.
Bobiék most tanulják a helyi értékeket, valódi értékeket- az erre vonatkozó adatokat is le tudja olvasni az abakuszról (hány tízes, hány egyes van a számban), de a számszomszédokat, sőt, majd a kerekítést is látja azonnal.
Nagyon örülök neki, hogy rátaláltam, és mindenkinek javasolni tudom a beszerzését. Nagyságrendekkel átláthatóbbá tesz mindent a százas számkörben.

8 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

a mesélő írta...

Hali! Violáék- szorobánnal számolnak első óta http://www.szoroban.hu/ - ha gondolod nézz utána, tetszeni fog neked, amúgy is az abakusz család tagja, mint az előbb olvastam :))

Angela írta...

Úristen! Most nézem! Nagyon jó!

a mesélő írta...

Állítólag az benne a legjobb, hogy ha már nem is használják naponta, 4-5.-es korukban akkor is maguk elé tudják képzelni és úgy számolnak vele. És iszonyat könnyen megtanulják lökdösni az ujjukkal, rövidebb idő alatt, mint ahogy én megértettem egyáltalán a működését:)

Angela írta...

Haha, hadd ne mondja, hogy a finom mozgásokat is milyen szinten. Remek szerkezet, már ki is tettem az oldalra az elérhetőséget.

Kata írta...

A szorobánt én is ismerem. Nálunk a tesóim használták iskolában, és az alapműveleteket tőlük tanultam meg rajta anno érdekességből. Nagyon izgalmas, és elképesztően gyorsan lehet vele számolni! Ők is szerették. Állítólag egész komoly műveletek is elvégezhetőek vele.

Angela írta...

Igen. Oldalt van az alapítvány elérhetősége, ott videós bemutató van. Nem tudom, én miért ragaszkodom inkább az abakuszhoz, hisz ahhoz pölö sehol nincs útmutató, pedig szintén komoly műveletekig fejleszthető. Talán mert én abakuszon tanultam.

Anett írta...

az abakuszt ha már megunjátok százas számkörben használni, el lehet fordítani, hogy függőlegesen álljanak a rudak.
Majd elnevezzük a jobb oldalit egyeseknek, a másodikat tízeseknek...

:-)

Használjátok egészséggel!
Szerintem jobb, mint a szorobán...
főleg ha valakinek számolási zavarai vannak, nem fogja megzavarni, hogy most akkor a 6 az tíz...

Angela írta...

Egy ideig ellenkezett velem Bobi az abakusz használata miatt, és most, hogy a százas számkörben ilyen eszeveszett módon elkezdtek számolni, ő kéri, hogy használhassa. Nagyon jó az ötlet. Hogy nekem nem jutott eszembe, pedig már egy ideje filóztam, hogy elé kellene kezdeni az egyesével húzkodásból a helyiértékes felé menni. Csak arra nem jöttem rá, hogy elfordítva mennyire egyszerű.