2010. november 9., kedd

Egyensúly- erő- és pörgő gyakorlatok, játékok a térézékelés fejlesztésére


A különféle erőgyakorlatok alkalmasak arra, hogy a gyereknek fejlődjön a testtudata, egyensúlyérzéke, és térérzékelése. Alább ilyen gyakorlatokat fogok írni. Ha tudják testvérek végezni egymással, hát annál jobb, ugyanis még bizalomérzetüket is fejleszti. Ez nem biztos, hogy sikeres ötlet, ha nem tudnak együtt dolgozni, nem is kell erőltetni. Akkor jöttök Ti, kedves anyukák, hogy segítsetek gyermeketeknek.
Nézzük akkor az erőpróbákat:

- A megáll a padlón, B pedig igyekszik őt kibillenteni a helyzetéből. Nyilván B nem vehet ehhez lendületet, nem lökheti erőből az álló társát, de megfoghatja és próbálhatja megbillenteni.
- üljenek háttal egymásnak, támasszák hátukat egymáshoz, majd próbáljanak felállni úgy, hogy hátuk összeér, és egymásra támaszkodnak.
- Ebben a helyzetben lépegessenek felváltva mindkét irányban.
- Lazítsanak úgy, hogy közben egymásra támaszkodnak. Próbálják karjukat, fejüket leengedni, és testsúlyukat a másikra támasztani.
- A hason fekszik, B ráül a hátára. A próbál négykézlábra állni, B engedi, majd megcsinálják úgy, hogy B igyekszik megakadályozni ezt a műveletet. A játék arra is jó, hogy lenyugtassa a gyerekeket, ha túl vannak pörögve.
- Erőjáték még a kakasviadal is. Ehhez azonban viszonylag nagy tér kell. Rajzoljunk egy kört, a két kiskakas pedig hátrateszi a kezét, és fél lábon ugrálva igyekszik egymást kilökni a körből. Győztes, aki bent tud maradni a körben.

A pörgés- forgás a kicsi gyereknek csodás élvezet, mi, felnőttek már gyakran ódzkodunk ezektől a játékoktól. A forgás- azon túl, hogy energiát ad- erősen stimulálja az agyat, fejleszti az egyensúlyérzéket, és a koncentrációt.Nézzünk akkor néhány példát ezekre:

- Üljön a földre a gyerek, és pörgesse be magát ebben a helyzetben úgy, hogy a lábait felhúzza, és a kezével pörgeti magát (popsin pörgés).
- Feküdjön hasra, emelje meg a lábait, és a kezével ebben a helyzetben forgassa magát.
- Négykézláb forogjon, ahogy a kutya kergeti a farkát.
- Gurulás. Ez a mozgás nagyon fontos, és a terápiának is mindig része. A mélyreflexeket (gerincvelői reflexek) fejleszti erőteljesen (csakúgy, mint a forgások).
- Guruljon úgy is a gyerkőc, hogy ő elhagyja magát, és te gurítod a padlón.
- Kapaszkodjatok össze, és sörögjetek így (kisgyerekek kedvelt játéka).
- Forgás szabadon először balra, majd jobbra. Engedd, hogy szédüljön a gyerek, majd mikor megáll, tegye össze maga előtt mindkét kezét, és próbálja megtartani az egyensúlyát.
- Feküdjön a padlón, fogd meg a bokáját, és úgy forgasd a hátán.


A forgások egyébként nagy szabadságérzetet adnak a gyereknek (IS), amit úgy élnek meg a kicsik, hogy őrületes energiák kezdenek bennük buzogni. Tapasztalhatod, hogy a gyerek kicsit "megőrül" ezektől a játékoktól. A legtöbb kicsinek eufórikus boldogságot okoz, ha foroghat.
Végezetül jöjjön egy többszörösen mozgásfejlesztő játék:

Kövér török és a darázs

Párnán ül egy kövér török,
Hosszú pipán füstöt pöfög,
földig lóg a hosszú bajsza,
piroslik a tömpe orra.

Egy kis darázs jót belécsípm
kövér török nagyot visít,
ugrik egyet, s úgy elszalad,
utána csak híre marad.

A gyerekek a földön ülnek (mondjuk ülőpárnán), és együtt mondjuk a mondókát. A játék eredetije szerint eljátsszuk mozdulatokkal a mondóka tartalmát, de jelen esetben én a ritmusra ringatózunk törökülésben  variációt használom (ringatás= gerincvelői reflexek fejlesztése, szöveg ritmusának kiringása, ezáltal olvasás, helyesírás elősegítése). Amikor a mondóka véget ér, felpattannak a gyerekek (vagy egy gyerek, aki a tiéd :-) ), szabadon szaladoznak (vagy pörögnek), majd tapsra gyorsan meg kell keresni a helyüket, és visszaülni. Ha több gyerkőcöd van (mondjuk csoport), akkor egy- egy párnát kivehetsz a pörgés- futás ideje alatt. Ebben az esetben nem a saját helyüket keresik a játékosok, csak egy helyet a sok közül. Akinek nem marad párna, az kiáll a játékból. Otthon azonban nem kell ennyire variálni, elég a ringatózás, pörgés, helykeresés (térbeli tájékozódás), és maga a ritmikus mondóka.

 Remélem, találtatok kedvetekre való játékokat, gyakorlatokat és kipróbáljátok valamennyit. Számíthattok féktelen jókedvre, és boldog felszabadultságra.


Ami jön: Bővebben a térérzékelésről, annak labilitásáról, és tanulásra gyakorolt hatásáról.

2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Szertár írta...

Köszi Doris! A popsin pörgés nagy sztár. A kövér török ás a darázs jó úton halad a napi rutin felé. A könyvtári lapbookkal elkészültem, most gyártom 25 példányban, ha megvan felteszek egyet belőle, majd akkor, ha megtartottam a könyvtár órát. Jövő kedden lesz! Szia: Erika

Angela írta...

Nagyon várom a lapbookodat! :-)