2010. november 4., csütörtök

Füves néne II. rész



Már szinte kész!
Egyedül a gyógyszeres tégelyek nincsenek elkészítve, de ez is beérik majd. Fogunk még foglalkozni ezekkel a szövegekkel (szövegértés, nyelvtan :-)), így szépen leülepszik majd az is, mely gyógynövények segítik a bélférgek távozását (hihihi), vagy az influenza gyógyulását a testünkben.


Féltem, hogy nem lesz elég kitartás a munkához, és nem is volt. De ezért tart az ember három fiút, hogy mikor az egyik elunja, jöhessen a másik. Képek felragasztása, jellemzés megkeresése, felsodrása, ragasztás mellett a növény nevének felírása.
Segítettem, felolvastam a szövegeket azzal a megfontolással, hogy tartsunk mértéket, majd olvassák ők is  még eleget.



A korona az egészen az volt, mikor teát készítettünk.
Van már csipkebogyó és cickafark filterünk (sok!), úgyhogy jöhetnek a bacilusok, állunk elébe.
Hecsedlit áztatjuk, cickafarkot forrázzuk. Nadálytőt nem eszünk, és a nadragulyától is távol tartjuk magunkat. A csalánt viszont a szívünkbe zártuk, csakúgy, mint a nagy tudású népi gyógyítókat, akik szájról szájra hagyományozták tapasztalataikat.

 A lapbook jelenleg a falra van tűzve, hogy térülés- fordulás közben lehessen vetni rá egy pillantást. Még az előzőeknél tapasztaltam, hogy a kintlét a tudást is melegen tartja.

Zárásként- ha már a teákról esett szó- néhány játék ízlelés és szaglás fronton, mely szintén az átfordítási képességeket fejleszti (tehát áttételesen a szövegértést is, illetve a mindenféle szöveges utasítások megértését, és cselekvésre fordítását.

Ízlelés:
- Gyümölcsfalatkákat, ismerős fűszereket adjunk a gyerkőcnek, miután a szemét bekötöttük. Ismerje fel így az ízeket.
- Állítsunk fel ezekből az ízekből kellemességi sorrendet.
- Tegyünk le néhány csésze teát, amiket különböző mértékben édesítünk, majd rakjuk növekvő sorrendbe az ízesség alapján.
Szaglás:
- Hasonlóan, mint előbb, csak éppen illat alapján ismerjük fel a különböző dolgokat.
- Beszélgessünk arról, felidéznek- e emlékeket ezek az illatok? Meséljük el, mi jut eszünkbe róluk? Milyen a karácsony illata? Milyen egy pékség illata? És egy könyvesbolt? Egy téli reggel?
Ezek már beszélgetős játékok is, így hát bármi kijöhet belőlük. Hadd beszéljen az a gyerek!

Ma csak ennyi játék  fért bele, mert a holnapi fantasztikus napunkat kell előkészítenem. Két hete készülünk erre, és mondhatom, halál izgalmas és tanulságos lesz.

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: