2010. november 22., hétfő

Mogyorókrémes palacsinta- testtudat és tojások?!

A palacsintasütés nálunk évről évre nyomasztóbb és fárasztóbb feladat (ahogy a fiúk étvágya növekszik). Elképesztő mennyiség képes eltűnni egy- egy alkalommal ebből a csemegéből. Ezt én már képtelen vagyok egyedül kisütni, így hát a őket, mint fő fogyasztókat is próbáltam minél inkább bevonni az elkészítésbe. Recept bizonyosan van millió, most itt az álljon, amit én használok.
Hozzávalók:
3 tojás szétválasztva, fehérje habbá verve
1 kg liszt
1 l tej
2- 3 dl szóda
pici cukor
csipet só
kb. 1 dl olaj

A tojás sárgáját az olajjal, cukorral, sóval elkeverjük, felöntjük tejjel és liszttel felváltva, majd a szódából is annyit adagolunk, hogy klassz palacsinta tésztát kapjunk. Mindezt robotgéppel keverjük addig, míg csomómentes lesz. Akkor a felvert tojáshabot finoman beleforgatjuk.
Indulhat a sütés:


Nagyon bonyolult és összehangoltságot igénylő feladat. Eleve a tojás szétválasztása komoly lecke egy gyereknek. Finommozgást illetve a testtudatot fejleszti, hiszen ügyelni kell, hogy a tojást ne zúzza porrá, de mégis elég erővel üsse meg ahhoz, hogy szét tudja nyitni. Később nehéz bal kézzel tartani a tepsit, jobbal adagolni a tésztát, azután egyenletesen eloszlatni a felületen... Elhiszed, hogy millió érzéket igénybe vesz? Jobb és bal oldal külön tevékenységben mozog, a tészta elkenése pedig a térérzékelést fejleszti. Az egész folyamat erősíti a monotónia tűrést (nekem olyan nincs például :-)). Az alányúlok, megforgatom részeket szintén érdemes megemlíteni, mint finommozgás fejlesztést. Milyen nehéz átfordítani a serpenyőben a félig kész lapokat, te jó ég!


Ha készen van a tészta, jöhet a kenés.
Itt szeretnék egy receptet mutatni nektek, ami a kakaós- lekváros- túrós mellett az egyik kedvenc nálunk. Mogyorókrémes palacsinta egy ideje már nem bolti nutellával.
Mogyorókrém házilag:


Hozzávalók:
30 dkg pirított mogyoró
1 tábla étcsoki
2 ek. kakaópor
3 ek. porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 dl méz
500 gr. vaj

Elkészítés: 
A pirított mogyorót ledaráljuk, elkeverjük a porcukorral... meg minden hozzávalóval. Közben lehet kóstolgatni, hogy a végén pont olyan finom legyen, ahogy ti szeretitek. Esküszöm, százszor jobb, mint a bolti, bár nem olyan egyenletesen síma. Hogy is lehetne az, hisz ebben valódi mogyoró van, amit ugye, lehetetlen por állagúra darálni.
A palacsintákat megkenjük, és kész is az ebéd.

Ami jön: Idegrendszer fejlesztés- 2. hónap, majd egy gyönyörű játék a 2., és 4. osztályos természetismerethez.

Játék még két napig elérhető ITT. Az első e- bookok pedig már ma éjjel elindulnak.

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: