2010. november 15., hétfő

Tejes pite karamella krémmel- ronda, de finom

Palacsintának indult, aztán tejes pite lett belőle. Hogy miért? Mert az idő csodás volt hétvégén, és menet közben rájöttem, hogy sem a gyerekeknek, sem nekem nincs kedvünk órákig a palacsintasütő mellett állni, így gyorsan váltottam.
Legfőbb segítőm a konyhában Bobi. Nyilván ennek az is oka, hogy az emberi természet minden tekintetben egyensúlyra törekszik. Az a gyerek, aki elméleti dolgokban nem túl ügyes, inkább erősödik a tevőleges, "világi" tevékenységekben. Valahol muszáj sikerre lelnie, hogy tisztelni tudja önmagát. Talán ennek köszönhető, hogy ő az, aki egész kis kora óta lelkesen pakol, takarít és főz. A recepteket elolvassa, hozzávalókat leméri (közben tanulja a mérést- mértékegységet, becslést), tojást tör és választ szét (finommozgás). Kavargatja a pudingot, vagy éppen süti a palacsintát (monotónia tűrése). Most is segített a tészta keverésénél, amit tejes pitének hívtunk, bár - mint mondtam- eredetileg palacsintának indult.

 Hozzávalók (a valódi tejes pitéhez):
5 egész tojás
csip. só
1 e.k. kristálycukor
2 dl bubis víz
5 dl tej

1 zacsi karamella puding
5 dl tej
1 tábla tejcsoki
2 ek. cukor
tejszínhab

Hogyan csináld?
Amíg a gyerek keverőgéppel összedorbézolja a hozzávalókat, addig nyugodtan kiporszívózhatsz, vagy ihatsz egy szombat délelőtti kávét. Mikor a massza kész, zsírozzatok ki egy tepsit, hintsétek meg liszttel, és öntsétek a folyékony tésztát bele. Forró sütőben rózsaszínre süssétek!

Míg a tészta készül, megfőzhetitek a pudingot. Most ezt leírjam, hogyan? Hát egy gyerek is tudja! Szóval puding, és mikor már kész, olvasszátok bele a csokit.
A felszeletelt tejes pitét mártsátok a pudingba, majd tányérra tegyétek, és porcukorral hintsétek meg a tetejét. 
Csodás csemege egy jó babgulyás után tejszínhabbal. Nálunk ezúttal  hab nélkül, mert az sajnos elmaradt a hirtelen jött ötlet miatt. Legközelebb bizonyosan ott lesz a tetején, bár nem is hinnéd, mennyire finom így is. 

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: