2011. január 27., csütörtök

Játékok hallás és koncentrációs képesség felesztésére.

A kalóz kincse:
A kalóz kincsét bármennyien játszhatjuk- akár ketten is. A kalóz bekötött szemmel leül a szőnyegre, elé kulcscsomót, pénzérméket és más zörgős holmikat teszünk, majd igyekszünk előle elcsenni őket. Ha a kalóz neszt hall, "lecsap", s akinek a kezét elkapja, az kénytelen a zsákmányt letenni és visszavonulni, majd a játék újraindul.

Komámasszony, hol az óra?
Rejtsünk el a házban egy régi típusú ketyegős órát, majd jelet adva el kell indulni a játékosoknak, hogy megkeressék a hangot követve.


Karmester játék:
Csoportjáték, de megint az a tapasztalatom, hogy egy családban is játszhatjuk- főleg a kisebb gyerekeknek lehet viszonylag nehéz, akiknél az észlelés még nem annyira fejlett. Valakit kiküldünk a helyiségből, s megbeszéljük, hogy bent maradók közül ki a karmester. Az ő mozdulatait kell mindenkinek utánozni. A hunyónk feladata, hogy kitalálja, ki a karmester. Ezt a mozdulatok késletetetéséből tudja ügyesen kikövetkeztetni.

Tedd meg!
Ez a meggyőzés játéka. Egyikőtök  szorítsa ökölbe a kezét, másikótoknak pedig rá kell venni, hogy kinyissa azt. Tilos persze az erőszak, de lehet szóbeli meggyőzés, pillantások, mosoly, simogatás, vagy néma jelbeszéd. Minden, ami a szelíd meggyőzés kategóriája. Ha sikerül a meggyőzés, kinyílhat az ököl.
Szeretem ezt a játékot, mivel a gyerekek egyébként hajlamosak rapid módon és keményen lerendezni az ügyeiket. Egy ilyen játék tanítja őket a kultúrált érvelésre és a kommunikációra.

Ez a fülem!
A koncentrációt erősíti az az alábbi játék.
Szemközt állva egymással egyikőtök azt kiáltja: Ez a fülem, és mondjuk a lábára mutat, mire a másik azonnal rávágja: Ez szemem! miközben például a nyakát mutatja. Kérdés, meddig lehet ezt bírni anélkül, hogy belezavarodnátok.

Kellemes játszadozást nektek!
Mozogj és fejlődj!
Játssz és fejlődj!
Nevess és fejlődj!

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: