2011. február 14., hétfő

Freestyle- vagány fiúk bandája

Szombat délutáni sporttevékenység gyanánt Bobi a biciklijét, Ákos a gördeszkáját, én pedig Nagyfiam rollerét kaptam el, hogy ellibegjünk a közeli betonozott piactérre akrobatikázni (részemről maradtam a 3 évesen tanult "hajt- hajt- gurul verziónál). Alig tíz percnyi ott tartózkodás után három 16- 17 éves kamasz érkezett, szintén bicajjal, deszkával, illetve a harmadiknál egy színes labda volt (Nem is tudtam, hogy az ügyességi játékok közé bekerült a labda is újabban). Ugráltak, pattogtak, az én két fiam pedig gátlástalanul és ámulva bámulta őket. Na, persze, tanulták, mit hogyan kellene. Ákos a labdára vágyott igazán. Miért is nem vittünk labdát? Focizni kellene! 
- Ákos, ők nem fociznak, ez más. Nézd, meg, mit ügyeskednek a lábukkal! Ez egyszemélyes játék. De, ő megkérdezi, fociznak- e vele. Nem kell megkérdezni. Nem fog egy 16 éves focizni veled, mikor éppen gyakorol. De, ő megkérdezi. Jó, kérdezd meg.
Keringtem a rollerrel, hogy a nagyok ne érezzék, anyuka irányítja a kicsiket, viszont azt tudják azért, hogy a fiúk a védelmem alatt állnak. Még fél füllel hallottam, ahogy Ákos megkérdi: Focizhatunk veletek? Majd jött a kelletlen válasz: Hát, ööö... most inkább nem. Ó, szegény gyerekek- gondoltam- milyen csalódottak lehetnek. Ekkor Bobi tekert hozzám lelkesen száguldva a biciklivel. Az arcán átszellemült és bizakodó mosoly:
- Anya! MEGKÉRDEZTÜK !!! Tudod, mit mondtak? Hogy most nem! Érted?! MOST nem!
Láttam, a hite töretlen. Szerinte mostantól nincs más dolguk, csak ki kell várni a megfelelő pillanatot.

Amúgy ti mit gondoltok ezekről az akrobatikus sportokról (gördeszka, roller, kerékpár) ? Ti engednétek a gyereketeknek, hogy ilyen- egyáltalán nem veszélytelen- sportot űzzön?

Köszi, hogy lájkolod!


8 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Bergamott írta...

Zs. is ilyen. Nem tudja kikódolni, hogy mit is jelentenek az ilyen tapintatos mondatok. Sokat szoktam azon gondolkodni, hogy jót tennék e vele, ha kiábrándítanám.

Zs. szeret elesni, vetődni, mert az az izgalmas. Ebből gondolom, hogy nem lenne ellenére efféle sport, de én biztos, hogy nem engedném.

a mesélő írta...

Hát én sem engedném, de van amikor már annyi idősek, hogy nem kérdezik csak mennek és nyomják, szerencsére Márkó nem szeret esni, nem szereti ha itt- ott fáj, neki elég a foci a kick- box és a hegyek.
Egyébként én nem is csak a balesetek miatt félteném a gyerekem ezektől a divatos, bandázós sportoktól, hanem mert ott más is ragad rájuk pl. káromkodás, szleng, folyamatos vagánykodás, bizonyítási vágy, és belefolyhat a képbe a cigi, az alkohol és a drog is, hiszen könnyebb bátrabbnak lenni bátorítószerekkel is. És akkor még nem írtam a divatos cuccokról és a divatos felszerelésekről, extrém sportszerekről , amik igen csak húzós árat képviselnek...

Norina írta...

Nálunk ez alapvetően érdekes, mert Bernát csinált hasonlókat (leginkább rollerrel), de soha nem volt ez a bandával kijárunk együtt dolog, pedig a környékünkön ez nem ritka, sőt, általánosan elfogadott. Ehhez képest ő nyáron inkább a háromballábas nővérének mutogatta, hogy mit tud, én meg jószerivel szívrohamot kapok tőle, pedig azért annyira extrém dolgokat nem követ el. :)
Nekem egy időben a görkorcsolya volt a szerelmem, de én örülök, hogyha sík terepen nem esek el, így is csak a Bernáttal merek elmenni. A rollert azt kreatívan gyerek szállításra használtam, amikor a kicsi nem volt hajlandó sétálásból addig hazaindulni, amíg nem kellett cipelni, az meg annyira nem egyszerű így, hogy hegyen lakunk :)

egy anya írta...

Véleményem szerint az enyémek extrém sportokat űznek. :)
Fiúk a kajakkal: március 15-én vízre szállnak, ilyenkor még bizony csak pár fokos a Duna vize, nos előfordul, hogy beborulnak. :)
Egyszer Zsombi éppen pottyant, az edzőnek meg elromlott a motorcsónakja, így aztán úsznia kellett néhány száz métert a telepig.
Hárman ugye lovagolnak, ez sem egy biztonságos sport. Előtte Emese sokáig tornázott, de azt nem bírták az izületei, sokat sérült. Egyszer-kétszer frászt hozott rám, mikor itthon, a parkettán gyakorolt. Na azt azért megtiltottam.
Most Soma kitalálta, hogy vívni szeretne a lovaglás mellett, hogy igazi lovag lehessen. Egy edzés után másik két testvére is kedvet kapott. :)

Angela írta...

Bergamott: Nekem rögtön az a borzadályos Dumb és Dumber jutott eszembe, mikor elhangzik a kérdés: És mit gondolsz, mekkora esélyem van rá, hogy legyen köztünk valami?... Úgy egy a millióhoz.
- Igen??? Akkor ezek szerint van esély?
Van, aki sose jön rá, hogy valójában mit jelentenek ezek a mondatok. :-)
A mi gyerekeink remélem nem ide tartoznak. Ki kell tapasztalni ezeket a finom utalásokat.

Banyuc: Hm. Az a helyzet, hogy én ámulok ezeken a srácokon. Valami elképesztő ügyesek és gyakran arra gondolok, bár ilyesmire kapnának rá a fiaim, mint hogy a plázákban kellene majd hajtanom őket.
Vajon mekkora erő és kitartás kell ahhoz, hogy milliószor gyakorolják ezeket a bonyolult mozdulatokat és minden esés után újra nekilendüljenek?
Most hülyének fogtok nézni, de én támogatom Ákost az elhatározásában. Őrületesen fejlődik az egyensúlyérzéke, mióta deszkázik. Azt se nagyon bánnám, ha hasonlóan kemény fiúkkal lógna kamaszként- persze cigi nélkül :-).

Norina: De jÓ! Szerintem különben nem is feltétlen bandához kötött,hisz Bernát is 12 éves, ilyenkor ez még ritkán megy, viszont maga a sport sok örömet adhat neki.
Sajna az én ifjú koromban még nem volt görkori, de azt is szupernek tartom. Én kicsit hülyén néznék ki vele.

Virág: Akkor téged nem kérdezlek, mit gondolsz a kemény sportokról :)

a mesélő írta...

Igen Angi ügyesednek, de ott nincs edző, ott mindent maguktól csinálnak, egymástól lesnek el, nincs deszkás gyerek könyök, csukló, boka, térd, váll törés nélkül és hidd el nem csak a deszkázást lesik el egymástól hanem mást is - belőlem persze az anya mellett az ex rendőr is beszél, de nem, és nem akarnám, hogy ismeretlen helyen és ismeretlen gyerekekkel lógjon a fiam, azaz egy "más világban", ha sport akkor az edzés, felnőttekkel, gyerekekkel, versennyel, küzdelemmel, ellenőrzött keretek között.

Virág 10 évig vívtam, a legjobb sport:)!

marywolf írta...

A férjem ejtőernyőzött, agresszív korizott, én úsztam, aerobikoztam, bokszoltam, ezek után nem tudom, hogy illik-e két fiúnak tiltani az extrém sportokat:)
Úszás alap, mert minden izmot mozgat, fejleszt, biztonságos;) Bernát már lovagol, korizni én viszem.
Labdával, korival, bringával engedném, de pl motorral nem! Határozottan nem!
Nekem amúgy sok ilyen sport tetszik, jó izomzat kell, sok gyakorlás, nem lehet hebrencs módon végezni és tudják is ezek a srácok! És mindemellett eszméletlen vagányak,és az ujjaimat porrá tördelve büszkén feszítenék a pálya szélén:)

Angela írta...

Banyuc: Megértelek.

marywolf: Hallod, nagyon egyet értünk! A motortól én is sokkot kapnék. Jaj, motort azt ne! A deszkán viszont imádom látni őt. Meg a többieket is. Miket művelnek! Azt hiszem,tavaszra sisakot és térdvédőket kap a fiam. :-)