2011. február 18., péntek

Pimpimpárévirág és csilpcsalfüzike- Játék a javából!

Kedves Olvasóim,

Közeleg a hétvége, mikor van egy kis idő a családra. Gondolkodtam, hogy vajon mi lehet az oka, hogy a rajzos játékra annyira elenyésző a jelentkezések száma, pedig az ajándék igazán nagyszerű. 
Vajon miért akkor ez a hallgatás?
Arra a végeredményre jutottam, hogy talán nem elég egyértelmű a játék meghatározása, vagy elsőre túl bonyolultnak tűnnek a szabályok. Most ezért pontosabban szeretném leírni mind a jutalom, mind a feladat lényegét.

A játék, amit a résztvevők között sorsolok ki, egy nagyon érdekes és összetett Activity. A feladványok olyan szólások, közmondások, melyeket az általános iskolában tanulnak a gyerekek, illetve amelyek a hétköznapi életben gyakran előfordulnak. 
Nem tudom, mondtam- e már, hogy rajongok a szólásokért- közmondásokért. Valami eszméletlen módon fejlesztik az ember kreatív gondolkodását, mozgatják a fantáziát és megtanítják a gyerekeket a mögöttes tartalmak meglátására, az elvont gondolkodásra. Most ezekből gyűjtöttem egy csokorra valót (pontosan 270 darabot), ám a játéktáblát kiegészítettem egy plusz játéklehetőséggel. Remek az Activity, de "csak" háromféle tevékenységre ad lehetőséget. Én a játékhoz külön "szerencsekártyákat" is készítettem, melyek egyéb képességeket is megmozgatnak a verbális, a mozgásos és egyéb területeken. Van, mikor a csapatnak verset kell kiegészítenie, van, mikor dalt kell énekelni, illetve az ungame játék jónéhány kérdését is felhasználtam önismereti célokból. A játék így egy igazán izgalmas, érdekes partivá nőheti ki magát családi, vagy baráti együttléteken. 

Akik a pályázatomon részt vesznek és képet küldenek nekem, kemény kartonra nyomtatva kapják meg, így időtálló is lesz.

Természetesen kérek azért cserébe valamit. Nemrég szavaztatok arról, hogy az oldalon jelenjenek meg gyerek alkotások, ám képek még azóta sem érkeztek. Most itt az alkalom, hogy a galéria megnyíljon, ugyanis várom a képeket az alábbi témában. A Nemzeti Tankönyvkiadó irodalmi pályázatot hirdetett, ahol a legkülönlegesebb helység- állat és növényneveket gyűjtötték össze, s ezekhez kell a gyerekeknek eredetmondát írniuk. Ugyanezeket a különleges neveket használjuk fel mi is, csak éppen nem fogalmazásokhoz:

Nemesboldogasszonyfa
Ökörítófülpös
Szépkenyerűszentmárton
Berzengőmag
Boszorkányléptefű
Pimpimpárévirág
Angyalbojt
Semfűemfa
Csilpcsalüzike
Szemercsésvakászka
Szélhajtóküsz
Bábakalács
Kalaposszattyú
Közönséges békakonty
Nyúlszapuhafű
Ékfarkú halfarkas
Aranyos bábrabló
Cankópartfutó
Felpillantó küllő
Havasi pityer
Kacagócsér
Karmazsinpirók
Kormos szerkő
Kőfúró csík
Laposcsőrű víztaposó
Leánykoncér
Parlagi pityer
Rövidkarmú fakusz
Széles durbincs
Vésettajkú paduc
Vízibuzganika

Hát nem csodaszép, különleges kifejezések???

Mi már túl vagyunk néhány képen, ezért   teljes bizonyossággal mondhatom, nem fog menni úgy, hogy azt mondjátok a gyereknek, na, szerinted mi lehet ez vagy az? Rajzold le! Fogalma sem lesz, mit akartok tőle.Mi a szélhajtóküszt beszélgettük át. 
Ki is az a szélhajtóküsz?
Nem tudjátok?
Ő az Időjárásügyi Hivatal szélcsoportjának megbízott igazgatója. Teljes körű felelősséggel bír mindenféle szeleket, fuvallatokat, füttyenéseket és tornádókat illetően. Irodája a felhők tetején áll, s mellette van a nagy szélhajtója, melyet csakis ő tud megfelelő módon kezelni. Lábbal hajtós, kerékáttétekkel tarkított szerkezet...Valahogy így szól a mese.
Éppen így született Berzengőmagról is egy elképzelés, aminek köszönhetően meg tudták rajzolni a fiaim ezt a különös erdei manót (illetve mi zsírkréta- alapra festettünk, azután fogpiszkálóval kapartuk fel az ábrákat).

Nos, ha szántok erre a fantáziajátékra időt, és küldtök nekem képeket, akkor megnyílhat a galéria, s elindulhat a játék is. A határidő elvileg vasárnapig szól, de meghosszabbítom, s jövő szerdán, február 23- án zárom a játékot. Boldog lennék, ha minél több pályamű érkezne addig, úgyhogy munkára fel, küldjétek a képeket a csomorika.a(kukac)gmail.com- ra!
3 beküldő lesz, akiket majd kihúzunk, és megnyerik a játékot, illetve további két gyereknek is elküldöm az Activityt, akiknek a rajzára a legtöbb szavazat fog érkezni. A galéria megnyitását követően ugyanis szavazással dönthetitek el, hogy melyik a két legeslegszebb mű. Összesen tehát 5 megajándékozottra számítok, emellett pedig sok- sok képre.

Hm. Nagyon hosszan írtam a szabályokról, de talán maga a játék nem annyira bonyolult. Ha mégis van valami, amit nem pontosan fogalmaztam meg, kérlek, hogy írjátok meg, s pontosítok.
Remélem, sokan kedvet kaptok hozzá, hogy egy jót fantáziáljatok.


Köszönöm, hogy lájkolod!

10 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

márta írta...

Annyira jó, amiket itt csinálsz, úgy minden... Megkérdem a lányaimat, ha mind hazajöttek, lenne-e kedvük hozzá, remélem, igen.

marty írta...

hétfőn este elküldtem a 6 és fél éves lányunk rajzát. Nagy igyekezettel készítette, a kérdésem az, hogy a korosztály meghatározott-e, mert a 4 és fél évesünk is örülne, ha elküldeném az övét is, de igazából nem mertem:)

Norina írta...

Én is megpróbálok majd alkottatni, csak nálunk sajnos hét közben erre nincs idő... meg azon is gondolkodtam, hogy mennyire lenne "csalás" (mennyire venném el a gyerek elől a lehetőséget), ha ötletet adnék, mert a pici még lehet, hogy igen, de a nagyobbik biztosan nem merne magától elkezdeni bármit. De erre már kaptam választ. :)

(De jó ez a zsírkrétás-lefestős, kb. négy-öt éve én is csináltam ilyet, köszönöm, hogy eszembe juttatta!)

Angela írta...

Márta: De jó, hogy itt vagy! Nem is gondoltam, hogy szoktál itt is olvasni! Nagyon nagyon szeretném, h küldenétek képet. Sőt, a te fotóidból is annyira elfogadnék párat :-) Hé! Tudnál fotózni esetleg egy Felpillantó küllőt? :-)

marty: Feltétlen küldjétek!

Norina: Csak hajrá ! :-) Ez egy nehéz feladat, mert kell dolgozni a fantáziának rendesen.
A zskrétásba most bele vannak szerelmesedve a fiaim. Ezzel a hegyes fogvájóval készítenek gyönyörű, kifinomult karcokat.

márta írta...

Készen van a három rajz, csak várom, legyenek kicsit jobb fényviszonyok a fotózáshoz. Nagyon szép délutánunk volt neked köszönhetően.
A másik pedig: bár más könyvet akartam elkezdeni olvasni, az előző bejegyzésed miatt a Kincskereső kisködmönt olvassuk mégis.

Norina írta...

Elég lesz, ha holnap küldöm el (délután három-négy körül)? A képek készen vannak (végül csak a kicsi rajzolt, de ő hármat is), csak jelenleg még nem tudom lefényképezni... A másik kérdés: lehet, hogy ide rakom be a képek linkjét? Sajnos az e-mail címem napok óta nem működik...

Angela írta...

Küldjed, persze. És a link is jó. Bernátot csókoltatom :-) Végülis jól okoskodott. A húga majd megnyeri a játéot, és ha kedve lesz, beszáll ő is. Az a gond, hogy a postázáshoz muszáj megírnod a címeteket.

Norina írta...

(Bernát kijelentette, hogy ő csak autót tud rajzolni, mást meg nem is akar :) A kicsi meg legszívesebben egész nap rajzolna, tegnap is kb. két órán keresztül az egyik barkácskönyvből rajzolta ki a képeket :) Eszméletlen tud lenni.)

Szóval a képek: (mindegyiket Hilda készítette, ő most öt éves)

http://kephost.hu/image-69C5_4D6663AF.jpg
Békaország fodrászatában frizuraversenyt rendeznek, ahol a győztes a jobb oldalon látható békahölgy a "közönséges konty" című produkcióval. Jutalma egy légytorta.

http://kephost.hu/share-72DB_4D6663AF.html
Laposcsőrű víztaposó foglalkozása az, hogy a virágokat öntözi, úgy, hogy a lábával felfröcsköli a vizet.

http://kephost.hu/image-C806_4D6663AF.jpg
Kőfúró csík egy bányában dolgozik (természetesen Meseországban), a feladata, hogy sziklákat aprítson fel.

(A címet majd valahogy megpróbálom elküldeni, szerintem még van egy régebbi e-mail címem is. És nagyon szépen köszönjük! A feladatot is, jó móka volt. :) )

Norina írta...

A második képnek nem jót másoltam be, a helyes:
http://kephost.hu/image-72DB_4D6663AF.jpg

Edit írta...

Szia Angéla,

leírnád pontosan hogyan kell elkészíteni ezt a zsírkrétás festést, hogy ilyen gyönyörű legyen?

köszi
Edit