2011. március 22., kedd

Akasztófa

Ismeritek az "akasztófa" játékot? Tudjátok, mikor van egy feladvány (egy szó, kifejezés vagy egy verssor), amelynek a betűit csak vonalak jelölik. Ketten játszunk, én adom a rejtvényt, te találod ki. Ha olyan betűt mondasz, ami van a feladványomban, beírom azt a megfelelő helyre, ha olyat, ami nincs, akkor az akasztófá(d)hoz épül egy darabka. Először van a talaj, majd a rúd, a keresztrúd, a merevítő háromszög, a kötél, a fej, törzs, egyenként a négy végtag, a szemek, száj, végül a két fül. Ha eddigre nem sikerül kitalálni a feladatot, a partner felakasztódik, azaz elveszti a játszmát.
Nagyon sokat játszottuk gyerekkoromban és már a fiaim is játsszák az iskolában, bár hírül sem annyit, mint mi. Én elég gyakran használom itthon, nagyon jót tesz mind a betűismeret, az olvasás és írás fejélesztésében, sőt, olyankor is hasznát veszem, mikor szabályt vagy verset kell tanulni.

Készítettem egy közel 50 darabos gyűjteményt, amely már nagyobbaknak való, hisz szólásokat, közmondásokat tartalmaz. Igazság szerint azért készült- és bővül majd tovább, mert ebből szeretném a már favorizált társasjátékom előkészítő játékát megcsinálni. Elsőre az Activity nagyon nehéz, így a szólások- közmondások előzetes "akasztófás" megismerése sokat segít a későbbi megoldásokban.

Ez a játék 48 feladványt tartalmaz, illetve egy megoldási listát. Van hely elkészíteni a kis akasztófát a feladványok mellett és utóbb is megmaradnak egyben.

A játék letölthető 


kattintva.

Egyébként akasztófát találtok az interneten is többféle változatban, én most EZT ajánlom, ha egy kis nyelvi fejlesztést szeretnétek a gyereknek vagy magatoknak.

2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Csaba írta...

Mint régen a Szerencsekerék, illetve Dos alatt az Észkerék:
http://retro.games.hu/download/Esz-kerek.rar
Ezt is érdemes feltenni mellé:
http://download.chip.eu/hu/DOSBox-0.65_118616.html

Angela írta...

Nem tudja a gépem megnyitni :-( Amúgy tényleg olyan. Örök játék :-)