2011. március 22., kedd

Tekézzünk!


Ezt tanultam ma Hámori József: Az emberi agy asszimetriái c. könyvéből:

A beszéd az egyik félteke, rendszerint a bal( =domináns=beszélő ) tulajdonsága, a balkezesek beszédközpontja is 85 %-ban itt található, de létezik néhány jobbkezes, akiknek a jobb (=néma) féltekében. Vagyis: Nincs összefüggés a kezesség és a beszéd félteke lokalizációja között! Egyenként kellene mindannyiunk agyát megvizsgálni:)

A bal féltekében található ( általában) a beszédcentrum 95 %-a, a jobb agyfélteke 5 %-ban a tökéletesítésben vesz részt. A jobb félteke csak tárgyakat és főneveket képes azonosítani.
Az ember 2 agyféltekéje egyszerre alszik, de pl. a delfin 24 órás aktív állat, mert agyféltekéi felváltva alszanak. A Wada -teszttel emberrel is kipróbálták, az egyik féltekét injekcióval elaltatták, az ellenoldali magasba emelt kar leesett, jelezve, hogy a páciens elaludt, azonban simán válaszolt a feltett kérdésekre az ébren lévő féltekével.
Az agy direkt elektromos ingerlésével ( az agynak nincs fájdalomérzete) kiderült, hogy a különböző nyelvek más és más kérgi területen reprezentálódnak.
A jobb félteke önmagában nem tud mit kezdeni a bal fülből érkező verbális információkkal, átküldi a kérges testen keresztül a balnak további feldolgozásra ( "Te, miii van???) és az információ ott tudatosodik.
Amiben a jobb félteke erősebb a balnál:
-tér- és színlátás
-kreativitás
-arcok, minták felismerése
-háromdimenziós térkészség
-humorérzék
-felismeri a betűk és szavak geometriai jellegzetességeit ( gyorsolvasás!)
Vagyis: A bal agyfélteke logikus, elemző, számítógépszerű, a jobb pedig szintetizáló, a beérkező ismert és ismeretlen információk feldolgozója.
 
Holnap a kezességről tanulok, remélem, velem tartotok!


0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: