2011. március 31., csütörtök

Beszédészlelési zavar- Miről ismered meg?



Mint azt már mondtam is nektek, a nevelési tanácsadóban kiderítették, hogy Bobinak enyhe beszédészlelési zavara van. Sajnálatos módon ez egy olyan készség, ahol valójában nem sokat számít, hogy enyhe, vagy súlyos a helyzet. Számít persze, de ha meggondolod, a tanulás szempontjából egy tíz százalékos zavar tökéletesen elég ahhoz, hogy a végső eredményeket lenullázza. Szóval tíz százalék, mely megmutatkozhat az alábbi módon is (megtörtént eset):

 
- Bobi, ez egy 5 perces kép lesz. Azt mondom neked, hogy zene, vagy muzsika, és ebbe a kis keretbe gyorsan rajzold le, ami erről a szóról eszedbe jut. Bármi lehet- akár csak színek, vagy egy álom, vagy egy elképzelés.
(csend)
- Csinálod akkor?
- Ööö, elmondanád megint? Azt hiszem, nagyon elelmélkedtem és EGYÁLTALÁN nem hallottam, mit kell csinálni.

Na. Így működik. Éljen és hurrá, hogy nekem legalább mer szólni és meg tudja fogalmazni, mi a problémája. Az iskolában ilyenkor csak ült és hallgatott arról, hogy fogalma sincs, mi az ábra. Vagy idétlenkedett. Aztán ráírták a füzetére, hogy hanyag és figyelmetlen. Pedig csak tíz százalék!

Éljenek a pedagógusok, akik felismerik és tolerálják a figyelemzavarral, beszédészlelési zavarral és mindenféle zavarral tanuló gyerekeket! Éljenek, akik segítik őket!
Éljenek a felnőttek, akiknek el lehet mondani, ha valaki nagyon "elelmélkedik"!



0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: