2011. május 11., szerda

Csak hagyni kell !

Azt írta a süteményes cikkemhez Anonymous , írjak recepteket és mesterfogásokat. Hogyan kell a gyerekkel sütni?

Hááát...Szerintem én nem is tudok se sütni, se főzni. Csak csinálom. Tudni az tudja, aki minden alkalommal ugyanúgy, ugyanolyan sütit tud sütni. Tudjátok, mint a dzsesszzenekar, bármikor képesek ugyanazt újra lejátszani, mert "tudják". ( Ez a dzsesszzenekar szó nagyon kemény-kétszer is megnéztem, tényleg így kell-e leírni).
Én meg csak műkedvelő vagyok. Lelkes amatőr. Ahogy utánaszámolok, 15 éve főzök naponta, ennyi idő alatt már kínaiul is megtanultam volna, ha ilyen rendszerességgel gyakorlom.

Nehéz volt. Nehéz volt úgy ehető ebédet főzni, hogy alapfogásokat sem ismertem. A szakácskönyvek " ízlés szerint, csipetnyi, gondolatnyi" szavai meg jól föl is bosszantottak, tudok én nagyot is csípni a sóból, meg kicsit is. De nem adtam fel. Ezen a helyen-bár, nehezemre esik dicsérni :) kell megemlítenem a férjem kitartását, aki minden általam lelkesen felszolgált ételt megevett. De legalábbis nagyon kedvesen azt mondta: -Jajj, drágám, ez nagyon finom! Van itthon esetleg egy kis szalonna?

Szóval, tudom, hogy mindenki rohan, hogy mindenki fáradt és sokan járnak a nagyihoz, ha jót akarnak enni a menzakaja után, mégis azt mondom, a gyerekeket meg kell tanítani főzni, sütni. Egyszerű, könnyen elkészíthető, sikerélményt adó recepteket kell keresni. Ha mosogatással és zöldségpucolással kell kezdenie a konyhai munkát, biztosan elmegy a kedve az egésztől. Nekem is össze kellett szorítanom a számat, amikor lepottyant a tojás, kiömlött a tej és a plafon is lisztes lett. De megérte. A fiam 10 évesen elém állt : "Sütök képviselőfánkot." Így, kijelentő módban. Mikor óvatosan megemlítettem, hogy az még gyakorlott háziasszonyoknak is feladat, nekem se sikerül mindig szép magasra, sajnálkozva rám nézett és "Aki olvasni tud, az sütni is!" felkiáltással megcsinálta.

Tegnap pedig rövid párbeszédet hallottam a gyerekszobából:

-Naaa, lécci!

-Mondtam már, hogy te is meg tudod csinálni, nem hegyezek helyetted ceruzát!

-De lécciiii... Ha megcsinálod, főzök neked tejbegrízt.

A fiam pocakja megtelt , a lányom pedig hegyes ceruzákkal ment ma suliba. A tudás hatalom.


1 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Névtelen írta...

:D Köszi!!!