2011. május 9., hétfő

Múltunk nyomában Ópusztaszeren- osztálykirándulás felsőfokon

Nem tudom, vajon hány pedagógus kolléga olvassa az oldalunkat és mennyien vannak köztük, akik idén Ópusztaszerre mennek kirándulni. Azt viszont tudom, hogy én kb 8- szor viszek csoportot, mire a tanév véget ér. 
Ópusztaszerről tudni kell, hogy szervezés nélkül nagyon gyorsan végigtrappolják a gyerekek anélkül, hogy különösebben élveznék, vagy megértenék. A terület nem túl nagy, és segítség nélkül a gyerekeket nem túlságosan érdekli. Én viszont készítettem egy olyan feladatsort, aminek segítségével érdekessé tehető a bejárása.
A módszer a következő: Már az odaúton elmondja az ember Ópusztaszer kialakulását, történetét. Megérkezve a helyszínre az az első, hogy 7 törzsre osztjuk a gyerekeket, majd minden törzs választ magának egy nevet. Én a Hét vezér nevét használva szoktam őket elnevezni. A csapatok tagjai ezután kapnak egy kitűzőt, melyen a rovásírás ABC egy- egy betűje található. Erről ismerik meg egymást. 
A törzsek választanak egy törzsfőnököt, egy "írnokot" és egy táltost. Megbeszéljük , milyen szerepük van a törzs életében, majd kiosztom a feladatsorokat és elindulunk a parkban. Érdemes figyelmeztetni a gyerekeket, hogy együtt dolgozzanak. Hajlamosak arra, hogy szegény írnokokra hagyjanak mindent.

A belépőjegyek hátulján van egy egyszerű térkép, melyen be vannak számozva a park helyszínei, így tudnak a gyerekek tájékozódni. Ehhez a térképhez kapcsolódik a feladatsor, melynek számozása  a térképpel függ össze. A feladatsor úgy van felépítve, hogy feltételezi, hogy a körképnél kezdjük a programot, ám a valóságban ez felborulhat. A mi ópusztaszeri programunk a körképen kívül tartalmaz egy "Oskola" múzeumpedagógiai foglalkozást is. (Bár a foglalkozás ára 12 500 Ft, mégis nagyon melegen ajánlom nektek, mert egyszerűen fantasztikusan van megcsinálva az 1926- os tanóra. Imádják a gyerekek.)
Tehát a lényeg, hogy érdemes előre kérni időpontot a Körképhez, illetve az Oskola programhoz is, hogy biztos legyen a bejutás. Ha az időpontok megvannak, akkor a sétát igazítsátok ehhez!

Nagyon izgalmas része a kirándulásnak a képeslap írás. Manapság már nem divat képeslapot vagy levelet írni, így a gyerekek már azt sem tudják, hogyan kell egy ilyet megcímezni, feladni. A kirándulásokon én mindig szoktam hazaküldetni velük- ez be van kalkulálva a költségekbe. Ópusztaszeren a szatócsboltban veszem meg a hét képeslapot a törzseknek, melyekhez még a kijáratnál lehet bélyeget kapni. A törzsek a postahivatal folyosóján dugják össze a fejüket, és a felnőttek segítségével megcímezik a lapjukat oda, az iskolába, majd egy kedves üdvözletet írnak maguknak. Néhány nap múlva azután lehet majd örülni a megkapott emléknek.

Ahogy mondtam, készítettem egy feladatalapot, melyet IDE kattintva letölthettek. A játék tesztelve van, bátran mondhatom, hogy a gyerekek szeretik és szívesen vesznek részt benne.

0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: