2011. május 13., péntek

Nyulak puskával

Mi lesz a lányainkkal, anyukák?
Vállalom, hogy konzervatív, régi vágású és szigorú szülő vagyok. Ez ugyanis a gyerekeim egyik fő vádpontja ellenem, ha a tévézés szóba kerül. Nálunk ugyanis nem szabad hétfőtől péntekig se tévét nézni, se számítógépezni. Azaz, nézni lehet, de bekapcsolni nem .Ha valami iskolai munka adódik, ami ritka eset, nagyon rövid időre engedem használni a gépet . Egy állat volnék? A múltkor üzent is nekem az egyik pedagógus, aki beszélgetés közben hallotta a lányomtól, hogy megy ez nálunk. Azt üzente a kolléga, hogy meg kellene engednem a kamasz gyerekeimnek, döntsék el ők, mennyit akarnak tévézni, biztosan csak az első néhány nap lenne túlhúzva. Az első reakciómat nem idézném szó szerint, az udvarias, amit visszaüzentem, hogy én sem adok kéretlen tanácsot senkinek a munkájával kapcsolatban. Pedig nekem is van véleményem. Ő egyébként egy intelligens, magas szinten tanító kolléga, nagyon kedveljük.

Én a neten találkozom nap, mint nap a tévéműsorok kommentárjaival, főhőseivel, képeivel. Az még hagyján, hogy énekel, akinek nincs hallása, műsort vezet, aki nem tud magyarul. De ez az új förmedvény! Volt ugyan már egy ilyen műsor, de azt hittem, abban reménykedtem, hogy fizetett a csatorna annyi büntetést, ami elvette a kedvüket a folytatástól. Hát, nem. Úgy tűnik, így is megéri.
Erre a „Libák futnak a gúnár után, aki szívesen tapogatja őket” műsorra gondolok. A húspiaci közvetítésre. Kattintsatok a neten bármelyik napi hírekkel foglalkozó oldalra( na, jó, a politikaikon talán nem-talán), ott lesz. Ki mászott be meztelenül egy 24 órája megismert pasi mellé a fürdőkádba, ki adott intim ajándékot egy gyakorlatilag vadidegen férfinak, stb. Az eszem megáll.
Az, hogy ezek a szerencsétlenek kicsodák, hogyan kerültek ilyen helyzetbe, mikor ment el az eszük, nem is számít. Ami megrémít, hogy a lányaink ezt látják, láthatják. És azt hiszik, ezt lehet. Futhat a nyuszi a vadász után, kelletheti magát a vad, hátha valakinek kedve támad rálőni. Beszélünk vajon eleget a lányainknak a női méltóságról, ami nem összekeverendő a gőggel? A kedvességről, melegségről, ami egy nőt jellemez? Tudjuk ellensúlyozni ezt a rettenetet, amit a média idefröccsent a gyerekeinkre? Néhány évtizede, évszázada még elképzelhetetlen lett volna, hogy a bálban a grófkisasszony kérje fel a grófot táncolni. Ez lenne ma a nekünk kiszabott egyenlőség? Hogy úgy viselkedhetünk, ahogy egy férfinak kellene? Kezdeményezhetünk, tűrhetjük a visszautasítást, megalázottan elkulloghatunk? Ezért küzdöttek a nők, vagy valami nagyon félresikerült?
Ilyen ellenszélben lesz erőnk Igazi Nővé nevelni a lányainkat? Olyan nővé, aki tudja, mennyit ér egy meleg vacsora, egy kedves szó? Olyan nővé, akinek nem kell rúdon vonaglani, hogy csillogjon tőle egy férfi szeme?

11 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

szi írta...

Nem vagy régimódi (vagy én is az vagyok:-)). Szerintem, teljesen igazad van. Nekem ugyan fiaim vannak, de nem szeretném, ha ilyen nök lennének a "menyeim". A TV nézéssel kapcsolatban is egyet értek. Felesleges az egész. Nekem még csak ovisok a gyerekeim, de már most harcolunk a TV miatt, mert az oviban ök nem elég menöek ui nem ismerik a TV-ben futó aktuális rajzfilmeket. :-(

a írta...

Hasonló "jelenségek" a másik oldalon "voltak" (vannak?):
Ha nem dohányzik, nem iszik, akkor nem is rendes legény, azaz (nap)számba sem veszik falun.
Ez így volt száz évvel ezelőtt is.
A TV még mindig jobban kontrolálható (szűrhető) mint a net.

Számítógépezni pedig kell. A házi feladat megoldása Excel-ben, előadástervezés Prezi.com-mal, Photoshop-pal retusálás, ez mind-mind olyan dolog, amit nem tanítanak a számtech órákon. Helyette van: lyukkártya, tűs nyomtató, számrendszerek, hogyan kell az egérrel kattintani
(nem röhög! sok helyen mind a mai napig így van).

Fehér Bab írta...

"Én a neten találkozom nap, mint nap" és a gyerekeid nem ülhetnek a gép elé heti öt napban? Ez hogy van? Ők akkor valamilyen alacsonyabb intelligenciájú lények, akiknek az agya egyetlen tiszta lap, amire bárki azt ír, amit akar? Nagyon remélem, hogy nem így tekintesz rájuk. Csakhogy a nevelési elveidből ez jön le.

Vagy úgy gondolod, hogy a TV-ben sugárzottak fontosabbak lesznek számukra, mint az otthoni minta? Ennyire nem szeretitek egymást, ennyire nincs meg a bizalom?

És a vége: te minden nap a számítógép előtt ülsz, mert megteheted, felnőtt vagy, egy teljes személyiség, aki soha nem hoz rossz döntéseket, vagy hagyja befolyásolni magát; nálad egy nagy kő többet változik a folyó mélyén, ahogy a víz mossa, mert a te értékrended állhatatosabb annál a kőnél is... Te magadat ilyennek képzeled.

Kár, hogy a gyerekeid, amint kamaszok lesznek (ha már nem azok most) rá fognak jönni, hogy nem kezeled őket önálló lényekként, hanem nevelendő egységként, akit a saját, bizonytalan képedre akarsz formálni. Ha ugyanis a te képed nem lenne bizonytalan, nem féltenéd annyira a külső hatásoktól.

Lehetne ezt ésszel is csinálni. Tévét is hagyni, és alternatívát is kínálni. De majd észbekapsz, mikor a gyerek aszerint választ felsőoktatási intézményt, hogy ugye az az ország túlfelében van-e, ahol majd azt tesz, amit akar... tévézik... internetezik... bulizik, és mindent kipróbál, mert eddig semelyik ízét nem érezte.

Kívánom neked, hogy a gyerekeid nagyban hasonlítsanak rád, különben szomorú találkozásaik lesznek, immár szülői védőháló nélkül.

Mindezt amellett állítom, hogy ami a tévében van, szégyen. De attól, hogy letagadod, még ott van, és csak vonzóbb lesz a tiltott gyümölcs, holott épp ellenkezőleg: valójában semmi érdekes nincs benne.

Beleszólási alapom pedig van: a véleménnyilvánítás joga szabad, és... te tetted ki az internetre. Nagyon remélem, hogy nem csak egyetértő kommentekre számítottál. :)

Gabi írta...

Mi váltott ki ilyen dühöt belőled? Mert nem a ( névvel írt ) véleményem, az biztos.:)

szekata írta...

Apropó névvel írt: a megújult blogon megint nem látszik, ki írta a bejegyzést. Vagy csak én nem találom?

Angela írta...

Ezt nem értem. A szerkesztőben ki van pipálva, hogy látszódjon, és mégsem írja ki. Mondok jobbat: Olyan is pipálva van, hogy legyen minden cikk végén véleményezési lehetőség, és ezt sem teszi be elejétől fogva. Nem értem, mi alapján "dönt" a rendszer, hogy a lehetséges modulok közül mit tesz láthatóvá. Ebben a sablonban sajnos nem látni a "bejegyezte" opciót. Bosszant engem ez.

Nils Holgersonné írta...

Szerintem fehér bab nem dühbol irta a kommentet. A tiltas nem megoldas, mert nem allhatsz halalukig melletuk, megszurve, hogy mit lathatnak, es mit nem. Ez oket is csak megnyomoritja, sosem fognak a sajat iteletukben bizni. Nem ovodasok (ha jol ertem), tehat ertelmesek mar a sajat velemeny alakitasahoz, es szerintem is sokkal celravezetobb, ha sajat megfontolas miatt nem ulnek le a tv ele, es nem azert mert az tilos, es mert _allitolag_ szenny van benne, bar ok ezt meg nem lattak. Bizz magadban es a nevelesedben jobban, ha a szulok jo peldaval jarnak elo, peldaul nem toltik ok sem a delutant a tv elott, akkor a gyerekek sem fogjak.

Angela írta...

Ide kapcsolódó cikk:

http://www.nana.hu/szorakozas/showbiznisz/alekosz-szanalmas-lett-108009.html

Azt gondolom, Gabi valami ilyesmire célzott a cikkel. A gyerekek utánzással tanulnak, emiatt pedig rettentően káros, ha olyan mintákat látnak maguk előtt, amik torzak. Hagyni őket ellenőrizetlenül nézni az efféle badarságokat- ez esetleg rossz viselkedési formákat hozhat magával később. Már most is trendi felkínálkozni, olcsón adni magát egy kislánynak, rámászni a fiúkra. Az alekosz- féle hányadék műsorok csak erősítik bennük azt, hogy egy nőnek így kell- illik- lehet viselkedni.

Gabi írta...

Beszélhetünk az én nevelési szokásaimról is, bár én a lányok nővé nevelésére szerettem volna fókuszálni.Érdekes, hogy erre nincs reagálás:)
A 12 és a 14 éves kb. 2-kor ér haza a suliból. Ebéd, közben napi hírek mesélése, majd vissza szakkörre, edzésre, különórára. Mind szabadon választott, mielőtt kapok:)
Haza ismét 4 körül, lecke, kb. 5-fél 6-ig.
7-től vacsi, fürdés, együttlét, ágybazuhanás 8-fél 9-kor.
Mikor kéne tévét nézniük?
Elkerülte a figyelmeteket, hogy ezek a hétköznapok. Pénteken déltől vasárnap estig szabad a vásár.!4, azaz négy napot kell tévé nélkül tölteni.Udvari játékkal, olvasással, pihenéssel.

Gabi írta...

Még egy fontos dolog: Amit a tévében látunk, az bizony beépül. Amikor Amerikában pattanásig feszült a helyzet a faji ellentétek miatt, állami szinten kézbe vették a naponta vetített sorozatok szereplőinek megválasztását. Az összes jóságos, jószándékú, intelligens szereplő néger lett. Felmérésekkel igazolták évek múlva a felnőtt( !) lakosság szemléletváltását.
Hogy jön ez ide? A lányaink Alekoszon szocializálódnak, riadó!...persze, akinek a gyereke Spektrumot néz kizárólag, arra nem vonatkozik:)

Nils Holgersonné írta...

de ha úgysincs idejük tévét nézni, akkor miért kell tiltani?

az ellenorizetlen tv-nezes egyebkent szerintem sem jo, nem is erre gondoltam. nekem csak a tiltastol borsodzott a hatam.

mert igen, peldabol tanul az ember, de nem csak a jo peldabol. Ahogy latja a szomszed bacsit reszegen hazatenferegni, ahogy ezt megbeszelitek, hogy miert gaz, ugyanugy meg lehet beszelni a tevebol arado szennyet is. es akkor nem azt fogja mondani a tanaranak, hogy nalunk tilos, ezert fogalmam sincs, hogy mirol beszelek, hanem azt, hogy lattam, es akkora vacak, hogy nem is nezem, elfoglalom magam massal (kulonorakkal).

en ugy latom, az elmult sok szaz evben annyira el voltak nyomva a nok, hogy ez most termeszetszeruleg visszacsap. A merleg is ugy all be kozepre, hogy elotte kileng. Lefele is, folefele is. Lehet tenni ellene csaladon belul, de sajnos tenylegesen megvaltoztatni egy ilyen folyamatot nehez.