2011. július 2., szombat

Észkerékkapcsoló- tanulást segítő sorozat


Új sorozatot szeretnék elindítani az oldalon Észkerékkapcsoló címmel.
A sorozat alapját Paul E. Dennison és Gail E. Dennison azonos című könyve adja, mely néhány hónappal ezelőtt került a kezembe, s még akkor használni is kezdtem nehezen tanuló kisfiamnál. Úgy döntöttem, megosztom veletek a módszert, hátha tudjátok használni és ezzel segíteni tudjátok gyermeketek előre jutását.

Bizonyosan mindannyian tudjátok, hogy agyunk két féltekéje különböző funkciókat lát el. A jobb agyféltekénk irányítja a testünk bal oldalát, és ő felelős például azért, hogy kreatívak legyünk, hogy ötletek jussanak az eszünkbe, hogy vágyaink legyenek. A bal agyféltekénk értelemszerűen a testünk jobb oldalát vezérli, és ő felelős azért, hogy az ötleteinket cselekvő módon meg is valósítsuk. Ebből az következik, hogy az életünket csak akkor tudjuk emberi módon élni (azaz gondolkodó ÉS cselekvő emberként), ha a két agyféltekénk megfelelően fejlett és összedolgozik, egymással összhangban együttműködik, egységet alkot.

Hogy melyik agyfélteke az erősebb nálad, azt könnyedén tudod tesztelni az alábbi módon:


Próbáld meg felsorolni a táblázat oszlopaiban látott színeket, ne pedig a szavakat!

 SÁRGA
 KÉK
 ZÖLD
 FEKETE
 LILA
 FEKETE
 LILA
 SÁRGA
 SÁRGA
 NARANCS
 NARANCS
 NARANCS
 KÉK
 FEKETE
 LILA
 ZÖLD
 ZÖLD
 KÉK

Amennyiben nehezen boldogulsz, és inkább a szavakat érzékeled, biztos lehetsz benne, hogy- ezúttal legalábbis- a bal feled dolgozik jobban

A teljesítményünk azonban akkor a legjobb, mikor agyunk két féltekéje egyforma intenzitással dolgozik. Sajnos ez az ideális állapot csak nagyon ritkán és rövid ideig állhat fenn. Általában agyunk két féltekéje ki - be kapcsolgat, hogy így nyerjen magának olykor egy kis pihenőidőt. Ezért lehetséges, hogy munka, figyelés vagy tanulás közben időnként "elveszítjük a fonalat", azaz kikapcsolunk.

Paul E. Dennison és Gail E. Dennison kidolgozott egy olyan mozdulatsort, amely alkalmas arra, hogy agyféltekéinket  be tudjuk kapcsolni, ébren tartani olyankor, mikor arra szükség van, illetve felismerjük, mikor kapcsol ki valamelyik oldal. Olyan gyerekek segítésére dolgozták ki Észkerékkapcsoló módszerüket, akik nehezen tanulnak, gondjaik vannak az írás.- olvasással vagy a szövegértéssel. Tapasztalataik alapján ugyanis a nehezen tanuló gyerekek 80%- a csak egyik agyféltekéjét használja a tanuláshoz

Hogy mi utalhat arra, hogy egy gyereknek így (féloldalasan) működik az agya? Mondjuk viszonylag jól olvas, ám nem érti a szöveget. Vagy éppen a könyv térbeli középvonalához érve belezavarodik az olvasásba. Keveri a b és d betűket. Úgy tűnik, gyakran figyelmetlen. Ilyenkor olyan, mintha meg sem hallaná, amit mondanak neki. A sok gyakorlás ellenére nem tudja egy szó helyesírását, elválasztását megtanulni, megérteni.
És ha mindezek még nem volnának elegek, komoly probléma, hogy az effajta "létezés" a lélekre is nagatívan hat, ugyanis a sorozatos kudarcok arra sarkallják a gyermek agyát, hogy egyre erősebben használja "próbálkozó" bal féltekéjét, ám ezzel a jobb, mely a képzeletet irányítja végképp elalszik, így hát a gyermek nem tudja megjegyezni, amit tanult. Ördögi kör alakul ki, amelyből a kisgyerek nem tud kitörni, egyre több sikertelenség és kudarc éri. 

Dennisonék módszere segít nekünk, szülőknek meglátni, milyen állapotban van gyermekünk, segít őt behangolni- áthangolni a könnyebb tanulásra, rövid gyakorlatsorokat ad a kezünkbe, amiket megtaníthatunk neki, hogy tudjon magának segíteni, mikor azt érzi, hiába erőlködik, nem megy a tanulás.

Úgy döntöttem, most a nyáron egy rövid sorozatban ismertetem ezeket a lehetőségeket, kipróbálhatjátok, megnézhetitek, megtanulhatjátok. Mire ősz lesz, már profi észkerékkapcsolót csinálhatunk a gyerekből.

Mi tavasszal kezdtük el a fiammal. Nagyszerű kiegészítése a terápiás tornának, ráadásul azonnal alkalmazható. Sajnos az iskolába visszakerülve elhagyta, mert szégyellte a többiek előtt használni a módszert. Nem baj, most újra elővettük, van még két hónap, hogy hozzászokjon.

A sorozat fejezetcímei:
  • Az izompróbák alkalmazása. Melyik tekém működik?
  • A laterális áthangolás- összehangolás
  • A középvonal keresztezésének problémái olvasásnál, írásnál. Hatásai a memóriára a figyelemre és az általános idegállapotra. 
  • Barátunk a lusta nyolcas!
  • Pozitív gondolatok a fejlődésért. Lelki áthangolódás.
A téma anyagait fokozatosan fogom feltenni az oldalra- remélem minden hétre jut majd egy, melyet a fenti menüsor Észkerékkapcsoló tagjára kattintva fogtok megtalálni. Remélem, haszonnal fogjátok nézegetni és jól megokosodtok majd tőle Ti is és gyermekeitek is.

Ha tetszik, add tovább

2 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Kósa Márta írta...

Olvasom és gondokkal küszködő ismerősnek is továbbítom!
Gondolom némi köze lehet az agykontrollos agytornához - már csak a lusta nyolcas kapcsán is...

Angela írta...

Igen. Edukinesztétika néven jegyzett. Picit ismerem az agykontrollt és picit a kinezológiát. Úgy látom, a kettőt ötvözi. Egyszerű, logikus, működik. Örülök, ha sokan megismeritek és használjátok.