2011. július 6., szerda

Fogszabályozás- Miért, mikor, mennyiért?

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre gyakrabban nézem aggódva a fogaikat. Egyszer azt olvastam, hogy manapság a gyerekeknek szinte esélyük sincs arra, hogy szabályos fogazatú felnőttekké serdüljenek. Az evolúcióval koponyánk jelentősen átalakul. Míg az agykoponya térfogata egyre növekszik, addig állkapcsunk egyre szűkebb lesz. A 32 fog már túl sok, így törvényszerű, hogy mire gyerekeink maradó fogai előbújnak, addigra össze is kuszálódnak a helyszűke miatt.
Nem volna ez akkora probléma, ha mindössze esztétikai jelentősége lenne, ám a dolog ennél sokkal bonyolultabb.

Fogazatunk több szempontból is fontos szerepet játszik életünkben. Befolyásolja arcunk harmóniáját, beszédünk és artikulációnk módját, mimikánkat és egyéni kisugárzásunkat is.

Az ép fogazat kialakulását főként két tényező veszélyezteti. Az egyik a fogszuvasodás, amely elpusztítja a fogakat, a másik azoknak az okoknak az együttese, amelyek a fogívek és az arcszerkezet normális kifejlődését veszélyeztetik. Ezen okok lehetnek öröklöttek (a fogak mértete, alakja, a koponyaalap és az arccsontok mérete, számfeletti fogak, mélyharapás, ajak-, szájpadhasadék), vagy szerzettek (fogszuvasodás, szájlégzés, atípusos nyelés, ujjszopás, idő előtti tejfog eltávolítás, trauma, stb.).

A fogszabályozó kezelés célja a fogazat normális fejlődésének biztosítása az akadályozó tényezők elhárítása révén és ezáltal a normális funkció, valamint az ideális forma létrehozása.
A fogazati rendellenességek ok-okozati kapcsolatban állnak a fogazat más megbetegedéseivel, így a fogszuvasodással, a fogágybetegséggel, az állkapocs ízületi ártalmakkal, a krónikus ajakgyulladással, a beszédzavarral, ezért fontos a rendellenességek mielőbbi kezelése.

Mire számíthatunk fogorvosi ellenőrzésen?

A diagnózis felállítása fogszakorvos, illetve fogszabályozó szakorvos feladata, de szükség van a gyermekorvos, a védőnő, az óvónő, a tanár közreműködésére is.
Általános klinikai vizsgálat (izomtónus, fogstátusz, pszichés adottságok) és funkcionális vizsgálatot (szájnyitó és -csukó mozgások, fogsorzáródás, a nyelés módja, a nyelv nagysága, beszédhibák) követően kerül sor a lenyomatvételre (az alsó és a felső fogsorokról), illetve a megfelelő kezeléshez nélkülözhetetlen röntgenfelvételek készítése is.

Mikor végezhető fogszabályozás?

A korai időszakban elkezdett kezelés a legmegfelelőbb. Abban az időben kell beavatkoznunk, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van, általában 5-12 éves korban. Felnőtt korban is végezhetünk fogszabályozást, de ekkor csak az egyes fogak helyzeti eltérései korrigálhatók sikerrel.
A kezelés többnyire egy-két évig tart, de több évre is szükség lehet. A kezeléshez szükséges időt befolyásolja a rendellenesség jellege és mértéke.

A fogszabályozás menete

A kezelés azon alapszik, hogy a fogszabályozó készülék által a fogakra - folyamatosan, adott irányú - nyomást gyakorolva csontátépülés történik a fogakat körülvevő csontban, ezáltal a fog a kívánt irányba mozdul.
A fogszabályozás elkezdése előtt fontos a teljes körű fogorvosi kezelés (fogkő eltávolítás, szuvas fogak ellátása, ínygyulladás kezelése), és ha szükséges, fogsebészeti beavatkozás (fogeltávolítás, nem megfelelő helyen lévő fogak eltávolítása).
Ezzel párhuzamosan a sikeres kezelés érdekében fontos a rossz szokások kiiktatása, valamint az izomgyakorlatok végzése (az arc, a száj körüli és a rágóizmok sokszor évekig tartó tornáztatása) is a fogszabályozó viselésével párhuzamosan.
A fogszabályozó készülék lehet kivehető  vagy rögzített.

Mikor ér véget a kezelés?

Mindaddig, amíg a csont átépítődése az elmozdított fogak körül nem fejeződik be, fennáll a kiindulási állapothoz való visszatérés veszélye. Öröklött rendellenességek, rossz szokásokhoz való visszatérés, a bölcsességfogak előtörése, a nem megfelelő fogszabályozó kezelés, a túl rövid kezelési idő a kezelés eredménytelenségéhez vezethet.
A kezelés aktív fázisának befejezése után retenciós készülék viselése fontos, amely az elért eredmény fenntartására szolgál. Ez lehet kivehető vagy rögzített. Minél nagyobb mértékű fogelmozdítások történtek, annál hosszabb ideig szükséges a retenciós készülék viselése.
Mennyibe kerül a fogszabályozás?
Sokba, nagyon sokba.
Ott kezdődik, hogy már a konzultáció és a nyomatvétel is súlyos pénzekbe kerül. Kezdésnek 15 és 30 000 Ft körüli árat kell elképzelni.
A kivehető készülékek ára 80 és 120 000 Ft körül van darabonként (tehát alsó, fölső fogsor szabályozásakor kettővel kell szorozni), illetve havonkénti ellenőrzésük 5 és 10 000 Ft lehet fogorvostól függően.
Rögzített fogszabályozó 150 000 és 240 000 Ft között van állcsontonként, míg a láthatatlan, ún. lingual technika 300 000 Ft körül érhető el (szintén darabonként értendő).
A havi konzultációk, utánigazítások 5- és 10 000 Ft között vannak, és olykor  több, mint egy évig lehet erre a kiadásra számítani. 
A levételre 20- 30 000 Ft- ot lehet számolni, illetve szinte mindig van egy utókezelés annak érdekében, hogy ne csússzanak újra össze a kisimult fogak. Ez az utókezelés is 20- 30 000 Ft- ba kerül orvostól függően.
Nos, ha csak egy hozzávetőleges számolást végeztek, már abból is látható, hogy komoly anyagi bázist feltételez egy kisgyerek szájában villogó szabályozó készülék. Ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy már kezdettől figyeljük gyermekünk fogait. Az első előbújó fogak méretéből, vastagságából már lehet következtetni arra, hogy milyen fogazata lesz a gyereknek. Széles, erős metszőfogak megjelenése megelőlegezi a lehetőséget, hogy 10- 12 éves korában el kell látogatnunk a fogszabályozást végző orvoshoz. Éppen ezért  ne csak az esküvőjét tartsuk evidenciában, nyissunk bankszámlát majdani fogszabályozó gépére is. Mind egészsége, mind önbizalma szempontjából fontos ugyanis, hogy rendezett, szabályos  fogsora legyen. 
Ha tetszett a cikk, add tovább: 

JÁTSSZ ÉS NYERJ!

6 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Bergamott írta...

Zs. a fogváltása kezdetén (kb. 6 éves kora, tehát nem rég) 2 fogorvost is felkerestünk, mert majd 90 fokkal elfordulva bújt ki 2 foga és még a tejfog is a helyén volt.

A tejfogat kihúzta, majd azt mondta, hogy ezzel nem igazán lehet még ebben a korban mit kezdeni, majd ha már a maradandó fogak jelentős része hadrendbe állt. Addig is lökdösse a nyelvével(???).

Ezt nagyon furcsának találtam, ezért kerestünk meg egy másik fogorvost is. Ő is azt mondta ezzel nincs teendő még.

Abban mindketten egyetértettek, hogy ilyen kis gyereknél nem szabad fogszabályozni. Leghamarabb 10 éves korban kezdhető el.

Addig van a "nyelves módszer", amire szerintem nem feltétlenül jó rászokni. Meg mutatott egy szerkentyűt, ami szilikonból van és napi kevés időre szájba véve segít a fogaknak sorba állni. Azt hiszem 15.000 HUF lett volna az ára.

Egyébként a váróban nézegetve a kitett árlistát valóban horribilis összegek voltak fogszabályozás címen feltüntetve.

Vike írta...

Ki mondta hogy 5-12 éves korban?
Minket is érint a probléma. Ezért már több fogorvost is megkérdeztem, és mindenhol azt a választ kaptam, hogy csak akkor lehet elkezdeni, ha befejeződött fogváltás. Fiam 10 éves és még vannak tejfogai.

Angela írta...

Inkább jellemző a későbbi korban kezdés. Ez az alsó határ a nagyon extrém helyzetekre vonatkozik, és arra utal, hogy semmiképp ne akkor, mikor már lezárult a csontosodás. Szóval szakoldalakat néztem, azok átlaga alapján írtam egy hozzávetőlegeset. Nekem pölö mindhárom fiamnál látszik, hogy gond lesz- legkevesebb a legnagyobbnál, de még nem nyúlnak hozzá, mert amúgy a szájpadlásuk, állcsontjuk rendben van. Vannak azonban annyira extrém helyzetek, mikor esetlegesen beavatkoznak. Egy egyszerű szemfog- eltolódásnál (ami az enyémeknél kezdődik) még várnak.

Bergamott írta...

Vike kérdezz rá a fogorvosnál arra a szilikonos valamire, azt direkt tejfogakra fejlesztették ki és állítólag a gyerekek rettentő mókásnak tartják.

Hajni írta...

Mindkét gyermekem fogszabályozásra szorul(t). Még nem írhatom múlt időben:(
A fiammal először 8 évesen, fogorvosi beutalóval mentünk fogszabályozásra. Akkor még nem volt szüksége készülékre, de 3 havonként ellenőrizték és 9 évesen kapta az első(!) készüléket. 3 készüléke volt eddig - éjszaka használatosak -, 3 maradó fogát kellett kihúzni.
Ezután 3 év szünet következett.
Az alsó fogsorában torlódás következtében most vár ítéletre a 4. kihúzásra váró maradó foga. Illetve már döntöttünk, utána olvastam, több fogorvost is megkérdeztem, ki kell húzni ezt a fogát is, és rögzített készülék vár rá 1-1,5 évig.

A lányommal ugyanígy 8 évesen kezdtük, Ő is a harmadik készülékénél tart, ezek is éjszakai viseletre vannak. Neki már szép a fogsora, de a "harapása" még nem jó. 7-8 hetenként járunk ellenőrzésre, kimondottan fogszabályzós rendelésre.

Eddig minden készülékünk OEP támogatott volt 4-9000 Ft körül fizettem db-jáért.

Elnézést, hogy hosszabbra nyúlt a bejegyzés, gondoltam megosztom Veletek saját tapasztalataimat.

Vike írta...

Köszi. Megkérdezem máshol is.