2011. március 16., szerda

Családi kirándulás Budapestre fillérekből

Igen, ajánlom mindenkinek, hogy vegye a bátorságot, fogja meg a családját és induljon neki a világnak.
Nem, csak azoknak ajánlom, akik elvetemülten bátrak, vakmerőek és tudnak saját kínukon (is) mulatni. 
No, persze, megoldhatod, hogy bedobod a kölyköket az autóba, aztán uzsgyi, de ha már létezik a nagycsaládosok 90%- os kedvezménye a vasúton, akkor miért is ne használnánk ki? Ráadásul a vonaton lehet mászkálni, mindenféléket játszani, szóval kevesebb a lehetőség a konfliktusokra. Ilyen megfontolásokból terveztük a március 15- ét vonatozós kirándulásnak. Miért a bátraknak? Mert nyilvánvalóan sokkal macerásabb ez a megoldás, mint autózni a célpontok között. Már akinek egyszerűbb. Mi például rendszeresen eltévedünk és összeveszünk, ha autóval megyünk Pestre.
Ööö, akkor is, ha vonattal.
Ahogy mondtam, javaslom mindannyiótoknak a budapesti kirándulást a következő programmal:
Érkezés: Nyugati pu. tetszőleges időpontban.
Innét 15 perces sétával könnyedén elérhető a Szépművészeti Múzeum, ha végigmegyünk a Podmanicky utcán, majd jobbra fordulunk a Dózsa György úton, ellibbegünk az Ibis Hotel mellett, majd egy felüljáró alatt ellépkedve már látjuk is a Szépművészeti Múzeum hátsó fertályát. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy SOHA, semmilyen körülmények között NE kérdezzétek a pestieket, merre kell menni. Ők ugyanis kizárólag metróban, troliban és villamosban gondolkodnak, így ezeknek a járműveknek az útvonalán kezdenek benneteket terelgetni. Ezt eddig nem tudtam, ennek következtében ezt a cka. 1,6 kilométert egy teljes órányi trappolással és óriási kerülésekkel bírtuk teljesíteni, mely események jó táptalajai voltak nyafogásoknak és vitáknak. Ez van, ha az ember nem bízik a saját jegyzeteiben és megérzéseiben.
Szóval bejuttok a Szépművészetibe, ahová érdemes a hónap harmadik szombatján menni, mert olyankor a családoknak ingyenes a belépés. Ezzel súlyos ezreket lehet zsebben tartani. 

A kiállítás monumentális, befogadhatatlan, de persze gyönyörű. Irgalmatlanul elfáradtunk a bócorgásban. Javaslom, hogy módjával "fogyasszátok", ha elmentek. A gyerekeket érdekli az Egyiptom kiállítás, mely felnőtt szemmel egészen kicsi, de éppen ezért gyerekléptékű. Gyönyörű szarkofágok, szobrocskák, s melléjük a titokzatos mesék, amiket elmondhat az ember erről a világról. Egyéb termekben nekem az vált be, hogy leültünk egy- egy nekünk tetsző helyen és élveztük a hely hangulatát. Esetleg egyetlen képre koncentráltunk, azt vizsgálgattuk, beszélgettünk róla.
Tudni kell, mi az elég. Mennyi az, ami még elfér a gyerekben, mert esetleg többet árt az ember, mint használ, ha mértéktelenül erőlteti a befogadást.

Innét rövid sétával elérhető az Állatkert, ahol a délután, de akár egy egész nap is eltölthető. A belépés elég borsos, ami azt jelenti, hogy két felnőtt két gyereknek szóló családi jegy 5700 Ft, s minden további gyermek 980 Ft- ba kerül. Ha elmentek, ne hagyjátok ki a 3 D- s vetítéseket, melyek a nagy szikla mögött folynak és a gyerekek imádják. Sokan nem tudnak erről a szolgáltatásról, ezért tavaly már halódott- félő volt, hogy az érdeklődés hiánya miatt megszűnik. A szolgáltatás ingyenes.
Itt van még a Cirkusz, ahová a gyerekeknek 2000- től, a felnőtteknek 2200 Ft- tól vásárolhatók jegyek Érdemes észben tartani áprilistól, ugyanis az orosz vízi cirkusz műsora lesz megtekinthető.
Lehet azonban, hogy ezek közül egy sem csábító. Ez esetben a Városliget kínál pihenést, ahol útba ejthetjük a Vajdahunyad várát a Mezőgazdasági Múzeummal (családi belépőjegy 4500 Ft, illetve a hónap egyik hétvégéjén- amit a múzeum határoz meg- ingyenes).
Nézzük csak: Ha ügyesek vagyunk, még nem léptük át a 10 000 Ft- ot (jó esetben még az 5000- et sem), mégis igényes, egész napos kirándulást szerveztünk a családnak.
Visszafelé a Hősök terén találhattok Metrót, mely hipp- hopp a pályaudvarra szállít. Hogy mennyiért? Haha... ez lesz vicces: 290 Ft/ fő. Érdemes tömbjegyet, vagy családi jegyet venni, ha többszöri átszállást, utazgatást terveztek (tömbjegy = 10 db/ 2600 Ft;  családi jegy = A megjelölt és az utána következő napon korlátlan számú utazásra érvényes 1-2 felnőtt és 1-7 14 éven aluli gyermek számára. A gyerekeknek érvényes magyar diákigazolvánnyal kell rendelkezniük). Ha viszont még bírjátok a sétát (biztos nem!), gyakorlatilag el is indulhattok lábon, hisz 4- 5 km a max., amit a Nyugatiig meg kell tenni.

Most persze nagy a szám, de elárulom nektek, a Szépművészeti után valami ilyesmi állapotban voltunk mindannyian, mint ez a baloldali hölgy, így hát köszönjük szépen, remekül elszórakoztunk a Hősök lábainál.
Fél hétre itthon voltunk, semmiféle ünnepi műsort nem láttunk, a Széchenyi kiállítás is kimaradt, de ettől függetlenül pozitív lett a mérleg. Láttunk, mentünk, éltünk. Ez a lényeg.

Őszinte legyek? Szörnyű volt.

Elfáradtam, és végig az volt bennem: Öreg vagyok én már ehhez! Ülnék otthon, süttetném magam a nappal...hmmm, de jó volna! Mégis viszi valami előre az embert. Valami inger, hogy megmutassa a világot, megtanítsa, hogy a dolgok nem érnek véget a kertkapunál, menni kell előre akkor is, ha elfáradsz, menni, amíg út van előtted...

6 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

Norina írta...

Én budai vagyok, mégis mindenhova térképpel közlekedek, illetve próbálom megkérdezni a többieket - kevés sikerrel. (Jó, én borzalmasan tájékozódok, de akkor is.)
Ha valaki abszolút nem gyaloglós, érdemes fontolóra venni a napi jegyet is, mert a vonaljegy tényleg iszonyatosan drága (még a többihez képest is).

Én egyszerre maximum egyet vállalok be (de ugye nekem könnyű :) ), tegnap a Széchenyi kiállításon voltunk, és nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna... nem a kiállítás hibája.

egy anya írta...

Az állatkertbe érvényes NOE igazolvánnyal a gyerekjegy - ha jól emlékszem - 100 Ft. A felnőttjegyet ki kell fizetni teljes áron.
(biztos fenn van a honlapon, én nem emlékszem pontosan)

Angela írta...

nem tudja valaki, mi történt a facebookos hivatkozásommal ott oldalt??? Most én rontottam el, vagy MI VAN???

Gabi írta...

Én már rángattam végig a családomat a Rám-szakadékon étlen-szomjan, mert"kirándulni jajj, de jó". Mi most nem fillérekből, hanem az összegyűjtögetett 200 Ft-osokból mentünk Bécsbe. Sétáltunk a napsütésben, kóvályogtunk a piacon, kávéztunk Lehár törzshelyén.. és csak egyedül engem bántott, hogy elbambáskodtam a Pálmaházat és nem jutottunk be.

PErzsi írta...

Mi 15-én a Budai Gyermekvasúton utaztunk fel Normafáig, és visszagyalogoltunk a János hegy aljára. Viszont keresünk kirándulóhelyet Bp környékén, ahol 4-5 km-t lehet sétálni, a gyerekek meg görkorizhatnak, rollerezhetnek. Tatai tó környéke ilyen, Felcsút és Martonvásár arborétum nem. Itt csak sétálni lehet. P. Erzsi

Angela írta...

Visegrád?