2011. április 4., hétfő

Jóanyu program- 4. nap


Ugye, senki nem képzelte azt, hogy majd kontrollfüzetet fogunk arról vezetni, hogy miképpen neveljük a gyerekünket? Ugye, nem gondoltátok, hogy ekkora hülyeséget forgatok a fejemben? Mert ez aztán abszurdum lenne. Viszont mégis bevettem a napi rutinba az ún. kontrollfüzetet, mert a noteszkák áttételesen hozzájárulhatnak a nyugodt mindennapokhoz.Én legalábbis ezt tapasztalom.

Nem vagyok rendezett ember. Azzal vigasztalom magam, hogy ez a  gyengeségem egyben az erősségem is, hisz míg korlátok nem határolják a gondolatainkat, addig építő szabadságban szárnyalhat a fantáziánk. Igen, sokáig így gondolkodtam a szétszórtságról és az állandó csapongásról. Ma már egyre kevésbé engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy elfelejtsek dolgokat, illetve bármikor a "lovak közé dobjam a gyeplőt". Szerződések, tárgyalások, időpontok, ez az oldal, amit vezetek, a szülői értekezletek, a bevásárlólista, e- mail címek és a sok- sok ötlet, ami csak úgy eszembe jut napközben. Van nagyon klassz naptáram, de ennyi jegyzet mellett az is átláthatatlan őskáosszá változik, akkor pedig nem tudja teljesíteni a feladatát. A következőt találtam ezért ki: Zsebméretű kis spirál füzetkéim vannak, amikbe olyan jegyzetek kerülhetnek, amik nem érdemesek rá, hogy az igazi nagy naptárba írjam őket, viszont elég fontosak ahhoz, hogy ne felejtődjenek el.

Van például kontrollfüzetem a munkahelyemre. Reggel kihajtom egy tiszta oldalon és feljegyzem, milyen feladataim vannak. Aztán napközben pipálom, amin túl vagyok. Minden napra egy dupla oldal jut- egyik fele a teendőké, másik rész a minden másé. Közben persze már gyűlik a következő nap, de annál több soha. Meg is őrülnék, ha azt látnám, hogy mennyi feladat vár rám két, három, négy nap múlva. Elég mindig csak a mai nap, amit fel kell göngyölíteni.
Van egy kis spirálom, amibe a bloggal kapcsolatos gondolataim kerülnek. Ötletek, vázlatok, tervek. Túl sok van azokból is ahhoz, hogy hagyjam elsikkadni őket. Itt született meg a Jóanyu skicce, majd a fejlesztések is ebben a kis spirálban indultak. Elárulom nektek, hogy igen sok gondolat sorakozik már a Jóanyus füzetben is, szóval minden lejegyzett gondolat egy újabbat szült, amiből aztán egy egész folyam nőtte ki magát. Azt hiszem, a kis füzet nélkül még az elején elhalt volna Jóanyu.
Aztán a harmadik kis füzetemben van a minden más. Bevásárló lista (kisebb- nagyobb rendszerességgel), gyerekszájak (muszáj jegyezni őket, hisz annyi van, hogy elfelejti az ember, mire a srácok felnőnek), ötletek a házzal- lakással kapcsolatban (belső átalakításokat tervezünk ugyanis), jegyzetek arról, mit hová tettem el (igen, muszáj, mert elfelejtem a dolgok helyeit). Ide kerülnek a tanítással kapcsolatos ötleteim is, amikből azután a különböző lapbookok, játékok kerekednek ki. Néha feljegyzem, ha valamelyik fiammal valami gond van (Múltkor felírtam: Kirándulást feltételhez kötötted! Légy következetes- már amennyiben lehetséges) Máskor célokat írok fel: Nyáron végigbiciklizzük a Balaton déli partját. Vagy ha járok valahol, olvasok valamit és fontosnak gondolom, hát feljegyzem.

Ilyen kis kontrollfüzeteket vezetek néhány hónapja. A naptárba már csak az kerül, mikor, hová kell menni. Az összes csapongásom kiemeltem belőle, így az is átláthatóbb lett, illetve minden sokkal követhetőbb.
Mit keres ez a Jóanyu programnál? Mert én ezt a dolgot látom megvalósítható következetességnek. Ezt a rendezettséget, amit ezek a kis füzetek alakítanak ki. 
Néhány szó a következetességről: Nem vagyok biztos abban, hogy amire most nemet mondok, az holnap is nem lesz. Vannak örök nemek, ez nyilvánvaló. Soha nem engedek olyan dolgokban, ami a gyerekek biztonságát, egészségét veszélyeztetné, vagy erkölcsileg nem tartom elfogadhatónak, viszont lehet, hogy most valamit szigorúbban ítélek meg, mint holnap. Hogy miért? Csak. Mert ember vagyok. Hm, ez nem helyes viselkedés állítólag. Következetesnek kell lenni. Állítólag.
A kiegyensúlyozottság viszont sokat segít abban, hogy legalább nagyjából az legyek. A kiegyensúlyozottságot nagyban segíti, ha a saját dolgaimat átlátom. Ebben segít ez a három kis füzetecske.

A mai tennivaló:
  • Keresd meg az életed legfontosabb köreit és nyiss nekik kontrollfüzeteket. Ezek a körök általában a munkád, a családod és a hobbid körül forognak. A kontrollfüzet legyen kicsi és könnyen kezelhető (áthajtós zsebméretű spirál a legpraktikusabb). Hordd magaddal őket és napközben minden tennivalót, ötletet, megjegyzésre méltó gondolatot jegyezz fel a megfelelő témához. 
Miért jó, ha ezt csinálom?
  • Így az ötleteid, apróbb tennivalóid nem vesznek el, a gondolataid rendszerezve lesznek és kevesebb dolgot fogsz elfelejteni. A családi noteszben ott lesznek a kirándulással kapcsolatos ötleteid, a gyerekszájak, a hirtelen jött ihlet az új tapétát illetően, vagy fel tudod jegyezni, hol kapni azt a speciális építőjátékot, amit a fiad folyton emleget.
  • Mivel az ügyeid a füzeteknek köszönhetően kontrollálódnak és elkezdenek kisimulni, te magad is összeszedettebb és  nyugodtabb leszel, ami csodás hatással lesz a gyerekeidre (családodra). Rád is, természetesen. Következetesség az is, ha nem vibrálsz az idegtől, amit az átláthatatlan ügyeid nyomasztó terhe miatt érzel, hanem képben vagy minden (majdnem minden) dolgot illetően. Ha tudod, hogy a feladataid milyen stádiumban vannak, mindjárt kevésbé tűnnek megvalósíthatatlannak, illetve az is remek, mikor nem kell azon agyalni, hová tetted az autó pótkulcsát ezelőtt egy évvel.
Mostantól a napi teendőid:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
    Sztori:
      Mint mondtam, jegyezz fel minden fontosat! Ma én is feljegyeztem a családi kontrollfüzetembe, hogy erősen... igen erősen el kell mesélnem el a fiúknak, hogy soha... mondom SOHA ne zárják le az autót olyankor, mikor a kulcs belül van. Hm. Hamarabb kellett volna erről beszélni velük és akkor talán ez a bejegyzés sem most, éjjel készült volna el. :-) Viszont öröm a bosszúságban, hogy mai Jóanyuságom egyik érve lett az a rendkívüli higgadtság, amit akkor tanúsítottam, mikor tudatosult bennem, hogy nem fogunk időben hazajutni, mert ez a csattanás mögöttem, ez bizony a kocsi ajtaja volt. Jó anya voltam. Bobi sírt és azt hajtogatta, hogy ő egy hülye, én meg vigasztaltam, hogy neeem, dehogy hülye, én BÁRMIKOR képes lennék így bezárni a kulcsot, sőt, egy éve komplette elveszítettem, úgyhogy nyugodjon meg, ez bárkivel előfordulhat. Ő pedig megnyugodott. Ha anya is ilyen "hülye", akkor nagy baj nem lehet. Nem tudja, hogy nekem viszont azóta van kontrollfüzetem.
       

      5 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

      Erika írta...

      köszi Angéla, én eddig kis cetlikre írkáltam a dolgaimat, amit természetesen mindig elvesztettem. Megadtad a lökést, megyek veszek kis spirálfüzetecskéket :)
      A gyerkök jóéjtpuszijához hozzátett "büszke voltam rád ma mert....", csodás mosolyt csalt az arcukra. Nem is tudom, miért nem mondtam ezt eddig nekik elalvás elött, mikor napközben sosem felejtem el szóvá tenni. Köszi ezt is!!:))
      Erika

      Kriza írta...

      beirathatom apukámat a programba? igaz, ő cetlikre, de világ életében így irkálta mindig a gondolatait, tennivalóit. a notesz nem működött neki, de a számomra halom cetli neki rendszerezett egész volt és mindig tudta, melyikhez nyúljon. mi meg hecceltük, h cetlire írja, h ne felejtse el cetlire írni, h cetlire írta a fontos dolgokat :-))

      én noteszos vagyok :-)

      Angela írta...

      Erika: Szívesen! Nekem is volt cédulás korszakom, de én abban sem tudtam rendet tartani. Örülök, hogy bejött az esti megerősítés nálatok!

      Kriza: Ó igen! Éljenek a Jóapuk! A cetlin felírt cetliről meg eszeme jut a huzatvédő huzat :-)

      szi írta...

      Ma sikeresen beszereztem 2 spirálfüzetecskét. Idáig csak egy nagyobb füzetem + rengeteg cetlim volt.

      Angela írta...

      Remélem, beválik. Én régebben nagy elfelejtős voltam, de a füzetkéim ennek véget vetettek. Szeretem őket!