2011. január 10., hétfő

Két játék fejszámolás és helyesírás gyakorlására

Annyira nehéz egy olyan gyereket helyesírásra tanítani, akinek nincsen erre készsége, illetve akadályoztatva van benne. Alapvető szabályokat megtanulhatunk, de a magán- és mássalhangzók hosszát, a szótagolás ritmusát egyszerűen érezni kell. Ha egy gyerek ezt nem érzi, hiába olvastatom, íratom folyton folyvást, végül annyira belefárad, hogy nem ragad rá semmi. Ráadásul amit hétfőn valamennyire begyakorol, azt szerdára el is felejti. Kell valami, ami ráveszi, hogy a szavak képeit százszor- ezerszer önként és örömmel megnézze, így legyen esélye megjegyezni az agyának.
Ehhez készítettem egy memória játékot. Nagyjából 150 szót tartalmaz a másodikos szókincsből, de nem javaslom mindet egyszerre használni, mert nagyon- nagyon nehéz ennyi szóval játszani. A páros kártyák egyike "rendesen" van írva, a másik pedig szótagolva (így azt is tanulja a gyerek). A szótagolt szó alatt van a szótagszám feltüntetve, amely egyben a szó pontértékét is jelöli. Szóval a játék végén nem csak a párokat számoljuk össze, hanem a pontszámokat is, így a nyertes az, akinek több pontja van. A felszedés után még azt is lehet, hogy például azt mondjuk, szedj össze 17 pontot érő szócsokrot, majd ezeket a kiválasztott szavakat másold le, egyikkel írjunk mondatot, a többivel csak mondjunk szóban. Tartsunk szómagyarázatot, stb. Nagyon nehéz játék, és azért nem kell gondolni, hogy mindig őrületes a lelkesedés, viszont a pontszámok ébren tartják a reményt. Mondjuk valakinek nem nagyon megy a felszedés, a többieknek több párja van, és akkor jön néhány 4, vagy 5 pontos szó, amivel rögtön be tudja hozni a hátrányát a lemaradó.

A játékkártyák letölthetők 

Másik kínom a fejszámolás, ami szintén elég nehezen megy nálunk (Hogyne lenne nehéz 100- as számkörben tízes átlépések ide- oda, egyszer összeadás, egyszer kivonás?). Ennek segítésére Virágnál kaptam ihletet. Bingózni ugyan nem tudok, de készítettem egy táblát, melyen számok vannak, majd ugyanazt a táblát elkészítettem úgy, hogy ezen a táblán a számok helyén műveletek álljanak. Én mondom a műveleteket összevissza, ő pedig keresi a megfelelő eredményt és egy korongot helyez rá (elsős számoló korong). Itt is lehetne versenyeztetni, de ez nem volna fair Bobival szemben, ezért a korongok piros felére szintén pontszámokat írtam, majd arccal lefelé fordítva, vagyis a kék felükkel felfelé oszlopba raktam a gyerek előtt annyi korongot, ahány gyakorlatot szeretnék végezni. Ő leveszi a legfelső korongot és a megfelelő számra helyezi, majd a következő korongot a következő eredményre. Végül megnézzük a pontszámait. Így mindjárt nem a gyorsaság számít kizárólag. A játék nehezíthető, ha adott időn belül kell letenni a korongot. Én úgy csinálom, hogy egyenletes tempóban 5- ig számolok. Ha addig nem sikerül letenni, akkor az elúszott.

Ez a játék letölthető

5 hozzászólás. Szólj hozzá te is!:

egy anya írta...

Köszi, Angéla! Letöltöttem, és már játszottunk is vele! :)

Betti írta...

Köszi! Mi is pont ezekkel kínlódunk.De jó, hogy ti is másodikba jártok:)!

kissniki írta...

nahát! én is ihletet kaptam virágtól és ma már bingóztunk a másodikosokkal. az órát gyakoroltunk, hatalmas sikere volt! ha valakit érdekel, letölthető innen:
http://data.hu/get/3383824/ora_bingo.doc

Angela írta...

Virág: Szívesen :-)

Betti: Na, ja. Most meg készül egy hatodikos program az egész magyar honalapításról, tatárjárásról. 2., 4., és 6. osztályban lassan tanítványokat fogadok. :-)

kissniki: Jaj, de jó ez is! Letöltöttem!

Névtelen írta...

Végre remek kiadvány jelent meg a diszkalkuliásoknak szerzője a más remek kiadványokat író Gergényiné Németh Erika, elég a keresőbe beírni a nevét.