2011. április 12., kedd

Jóanyu program- 9. nap

A kilencedik nap az est rutinokról szól. Ahogy a reggel szokásait kialakítottad, úgy jó, ha az estének is megvannak a szertartásai.
Elvileg már egészen korán kialakul, hogy hány órakor van fekvés, előtte fürdés, stb. Ahogy nő a gyerek, a lefekvés ideje mindig tolódik picit, de - jó esetben- mindig alkalmazkodik az életkorhoz. Mondom, elvileg. Gyakorlatilag meg mindenki ismer olyan családot, ahol késő estig megy a tévézés, játék, számítógép stb. aztán mindenki esik be az ágyba. Mikor tanítottam, rendre voltak ilyen gyerekek az osztályban. Ők aztán 10 óra felé hullottak el szépen sorjában a padban.

Egy gyerek alvásigénye egészen sokáig 11- 12 óra, amihez - ha ébredésnek reggel 7 órát számolunk, elvileg 8 óra felé le kellene feküdnie. Ez vajon megvalósul? Nálunk hellyel- közzel. Mondjuk legkésőbb fél kilenckor, utána még lehet kicsit olvasni, halkan beszélgetni, de szigorúan vízzintben.
De nem is az időpont, amit ki akartam hangsúlyozni, hanem a szokásrend. Mikor én gyerek voltam, volt az esti mese a tévében. Előtte vacsiztunk, aztán azt megnéztük és mikor köpött a maci, akkor mentünk fürdeni, majd feküdni. Ez mindig ugyanúgy volt. Tudtam, hogy soha, semmiképpen nem térünk el tőle (kivéve hétvégén), így hát nem is kellett külön harcolni velem a lefekvés miatt. A fiaimmal is hasonlóan zajlik. Fél héttől fürdés, majd vacsora (beszélgetünk jókat), egy kis tévézés, fogmosás, fekvés. Ez mindig ugyanúgy zajlik, így eszükbe sem jut nekik, hogy változtassanak rajta és mondjuk hétköznap valami miatt tovább ébren maradjanak.

A mai tennivaló:
  • Legyen az estéknek szertartása,amihez mindig ragaszkodtok. Határozd meg, hány órakor van vacsora, milyen sorrendben jönnek a tevékenységek és mikorra kell ágyban lenni.
Miért jó, ha ezt csinálom?
  • Nincs annál rosszabb, mintha egy túlfáradt gyerek pörög körülötted, akinek eszébe sincs lefeküdni, miközben már te is álmos vagy. Ez a helyzet rengeteg konfliktust szül, hisz te próbálod ágyba juttatni, ő viszont húzza az időt. Ha az estének rendszeres menete van, abból nem fog kibújni, hisz tudja, hogy az mindig ugyanúgy történik, s egy a vége: alvás.
  • A gyerekek szeretik a rendszerességet. Már beszélgettek a vacsoránál, tudja, hogy az esti puszinál meg fogod szeretgetni, építő, szép dolgokat fogsz mondani neki, esetleg - ha kicsikről beszélünk- még egy mese is becsúszik, tehát érdemes tartani a szabályt, mert akkor neki nagyon jó lesz. 
  • Nagyon sok vitát, rossz hangulatú estét el tudtok kerülni, ha a szokásrend szerint, különösebb felszólítások nélkül jutnak el az ágyba.
  • Ha időben fekszik a gyereked, másnap is kipihent, nyugodtabb és sikeresebb lesz.

Mostantól a napi teendőid:
  • Reggel szedd rendbe magad, fésülködj meg és ébreszd a gyerekeid fogmosás, illatosítás után. Legyen az első puszi friss és üde és lássanak csinosnak, ápoltnak még otthon is.
  • Az utolsó puszinál erősítsd meg őt abban, amiben jó volt és bocsásd meg a hibáit. Engedd őt úgy elaludni, hogy biztos legyen abban, mindig szereted őt. Akkor is, ha nem tökéletes.
  • Este mondj magadnak 3 érvet, mitől voltál ma jó anya!
  • Vizsgáld meg azokat az életköröket, amik jelen vannak a mindennapjaidban (pl. háztartás, család, munka, hobbi, alkotás, vállalkozás stb) és  nyiss nekik egy- egy kontrollfüzetet. Ezután ezekbe a füzetekbe jegyezd fel minden gondolatod, teendőd, ötleted a témával kapcsolatban. Ezek a füzetek segítenek a napod rendszerezésében és bármikor visszanézheted őket, ha egy jó ötletre, inspirációra vágysz valamilyen ügyeddel kapcsolatban.
  • Állítsd össze a reggeli rutint, melynek része a személyre szabott ébresztés, a nyugodt hangulat, a finom reggeli és az igazi uzsonna. Mostantól igyekezz betartani ezeket a szokásokat és meglásd, hamarosan véget ér a kapkodás és a reggeli hisztik ideje. 
  • Számold meg, hány alkalommal öleled meg a gyerekeid naponta. Vagy hányszor öleled meg a férjed- párod? Te mennyi ölelést kapsz? Mennyi érintést? Emeld az adagot minimum napi 15- 20- ra, hogy ezzel is minél gyakrabban jelezd nekik, mennyire fontosak, szeretni valóak számodra.  
  • Szerezz be egy asztali, vagy falinaptárt, amiben ezentúl vezetitek a fontosabb eseményeket. Legyen mindenkinek külön színe arra, hogy feljegyezze, ami számára fontos. Engedd, hogy a gyerekeid is feljegyezzék elfoglaltságaikat, célkitűzéseiket, a kirándulásokat, névnapokat. Pillantsatok minden reggel a naptárra és egyeztessetek és jegyezzetek be minden fontos dolgot azonnal.
  • Keress a vacsorának egy olyan időpontot, amikor nyugodtan le tudtok ülni és mindenki kiadhatja mindazt, ami a nap folyamán felgyülemlett benne. Hallgasd meg őket és élvezd a velük töltött időt. Legyen ez egy napi szertartás, ami mostantól állandóvá válik.
  • Alakítsd ki az esti rutint, ami támpontot ad a gyerekednek az esti lefekvéshez. Legyen világos neki, hogy milyen teendőkkel, milyen sorrendet követve kell eljutniuk az ágyig és ezt mikorra kell teljesíteniük.

Nálatok hogyan zajlik az esti rutin?



0 hozzászólás. Szólj hozzá te is!: